2013. szeptember 8., vasárnap

Pránájáma és kumbhaka

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"A pránájáma gyakorlása helyreállítja az egyensúlyt az elme szélsőségei között, és így megakadályozza, hogy közöttük oszcilláljon, és ami még fontosabb, a pránájáma visszairányítja a pránát a központi energiavezetékbe, ami képessé tesz bennünket arra, hogy felismerjük a világot úgy, ahogyan a valóságban van (szat), visszatérjünk a határtalan tudatban nyugváshoz (csit) és végül újra belépjünk az isteni eksztázis számunkra természetes állapotába (ánanda). Így a pránájáma az a gyakorlás, ami az elme (prána) erőforrását használja arra, hogy visszatérítse az elmét eredeti céljára és funkciójára.

(Az elme célja elsődlegesen a külvilággal kapcsolatos tudás megszerzése. Amikor az önvalóról – vagyis a belső világunkról – szóló tudásra vágyunk, akkor az elmét vissza kell irányítani a szívünkbe. Az indiai szerzők gyakran az „elme kontrolljaként” írják le a pránájámát vagy a jógát. Bár ez a kifejezés indiai kulturális kontextusban használhatónak tűnik, annak misztikus és odaadó természete miatt, nyugati kontextusba átemelve mégsem tűnik annyira praktikusnak. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a nyugati kultúra azon a koncepción alapul, hogy az elme kontrollja által a külvilág feletti uralomra törekszünk. Az eksztázis állapotát azonban nem lehet „meghódítani” azáltal, amit a nyugatiak elme-kontroll alatt értenek.)

A múládhára csakrában (múla – gyökér; ádhára – támasz) blokkolt központi energiavezeték megnyitásához elengedhetetlen a Múla bandha. A Múla bandha gyakorlása által a prána belép a szusumnába „mint ahogy a kígyó tűnik el a lyukában”. A Múla bandha azonban csak akkor képes ezt a hatást elérni, amikor nagyon finommá, kifinomulttá vált. Sok éves gyakorlás által a Múla bandha fizikai szintű izom-összehúzódásból finom energetikai pecsétté válik.

A váltott orrlyukas légzés különböző formái kiegyensúlyozzák a szoláris és lunáris csatornákat, míg a légzésvisszatartás (kumbhaka) különböző formái visszairányítják a pránát a központi csatornába. A kumbahaka a valódi pránájáma. (Van egy némiképp naív elképzelés az Ashtanga-gyakorlók között, hogy csupán az uddzsájí ászanázás közbeni gyakorlása részletes pránájáma-gyakorlatot jelent (amit azzal fejeznek ki, hogy „minden a matracon történik”). A Hatha-jóga Pradípiká azonban csakis kumbhakákról (és nem pránájámáról) beszél, arra utalva, hogy a légzésvisszatartás nélkül végzett pránájáma-gyakorlatok csupán kezdő szintűek.)

A kumbhaka legmagasabb kifejeződése a szamádhit kísérő spontán légzésvisszatartás, melyet Patandzsali kévala kumbhakának (vagy negyedik pránájámának) nevez. A nádíkat azonban meg kell tisztítani, mielőtt az ídá és a pingalá ilyen kiegyensúlyozódása létrejön, és azt követően gyakorolni tudjuk a légzésvisszatartást. A nádík megtisztítását az Ashtanga vinyásza jógában a második sorozat ászanáinak gyakorlása által érjük el, az uddzsájí pránájámával, múla és uddíjána bandhával együttesen végezve azokat."

Nincsenek megjegyzések: