2013. szeptember 27., péntek

Kávé helyett - Mate!

Többször esett szó az utóbbi időben a koffeintartalmú, élénkítő hatású italokról. Anélkül, hogy egyelőre részletekbe bocsátkoznák a koffein és a kávé természetrajzával kapcsolatban, szeretnék néhány, véleményem szerint egészségesebb alternatívát ajánlani a feketekávé helyett. A pörkölt kávé ugyanis több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, ami nem előnyös a jóga gyakorlása szempontjából (kivéve talán azt, amikor valaki a hajnali Mysore gyakorlás előtt akarja elűzni az álmosságát, mert félálomban gyakorolni ugye nem nagy fless). Írtam már korábban a kávéról, sőt, attól eltekintve, hogy Manju Jois és Sharath is hódol a kávézás szenvedélyének (Manju a következőképpen kommentelte, miközben Mysore óra alatt Starbucks-kávéját szürcsölgette: "Az észak-indiaiak teáznak, a dél-indiaiak pedig kávéznak"), én inkább zöld tea-párti vagyok. A zöld teák közül egészségesebb alternatívaként kávé helyett a japán Matcha zöld teát ajánlottam már fogyasztásra.  

A Mate tea egy másik egészségesebb alternatíva, mely számos előnyös hatással rendelkezik. természetesen ne feledkezzünk meg róla, hogy mint minden, élénkítő hatású szer, ez is némiképpen megterheli a szívet, ezért nem ajánlott korlátlan mennyiségben fogyasztani. De mivel koffeintartalma elenyésző a kávéhoz vagy fekete teához képest, sokkal kevésbé borítja fel az alvás/pihenés ciklust, mint durvább társai. Ettől eltekintve a megoldás elsősorban az, hogy pihenünk, ha fáradtak vagyunk, és nem az, hogy bedobunk még egy Mate vagy zöld teát.

A Mate, vagyis Ilex paraguayensis érdekes módon úgy működik, mint egyfajta frissítő a központi idegrendszer számára, mely lecsendesíti a testet és az agyat. Kimutatták, hogy javítja a hangulatot és a koncentrációs készséget, csökkenti a gondterheltséget, és megelőzi a mentális kimerülést. Tehát hatásaiban sokban hasonlít a Matcha zöld teára, ugyanis egyszerre élénkít és növeli a teljesítményt, ugyanakkor nem stimulálja túl a szimpatikus idegrendszert, mely a "fight or flight" stresszreakciókért felelős elsősorban.

A Mate teában 96 kémiai anyag van, ami a testünkre hat - beleértve a B vitaminokat; A, C és E vitaminokat, és az ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, magnézium, vas, kálium és a szelén. 11 fajta polifenolt tartalmaz, ezek erős antioxidánsok. Ezenfelül gazdag klorofillban, ami élénkzöld színét adja és további antioxidáns előnyöket biztosít.

Mindazonáltal a legfontosabb kémiai anyag a mate teában a matein. A matein egy xanthin alkaloid. A xantinok közé tartozik pl. a koffein, theofillin, és theobromin. A jelek szerint a matein rendelkezik a xanthinek előnyös tulajdonságainak legjobb kombinációjával. Mint a legtöbb xanthin, ez is a központi idegrendszert stimulálja, de azoktól eltérően, nem okoz függőséget. A koffeinnal ellentétben nem erős vízhajtó, így sokkal kevésbé dehidratálja a testet.

A mate teában lévő kémiai kombinációk eredménye lehet nyilvánvalóan a NAGY áttörés a kalória- és zsírégetésben. A legfigyelemreméltóbb előnyök egyike az lehet, hogy az izmok befeszülése nélkül biztosít használójának plusz energiát - mely izomfeszülés a koffein velejárója. Tulajdonképpen a koffein kivételével az összes xanthin egy gyenge izomellazító-pihentető hatással is rendelkezik. A mate tea serkenti a hosszú távú energiaellátást azzal, hogy hosszabb ideig fenntartja az oxigén jelenlétében történő energiatermelést; ez több kalóriát éget, növeli a szív hatékonyságát, és kitolja az állóképesség időtartamát, elhasználva a feleslegessé vált anyagokat, mint pl. a tejsav, melyek az anaerob glikolízis során termelődnek (oxigénhiányos környezetben történő energiatermelés). Van egy indikátor, mely megmutatja, hogy ez a dolog tényleg több zsírt éget; ez az indikátor az ún. légzéshányados, ami jelzi a testben oxidált vagy elégetett zsír mennyiségének növekedését. A tudomány állása szerint a vércukorszintet is segít stabilizálni, így csökkentve a cukorbetegség ill. a hipoglikémia kockázatát.

További hatások:

Mélyebb alvás: Hihetetlen, de a mate tea nem zavarja az alvást. Igazság szerint, segíti a pihentető alvást és növeli a gyors szemmozgással (REM) járó alvást csakúgy, mint a mély alvást (delta állapot). Sokan állítják, hogy kevesebb alvásra van szükségük, amikor a mate teát használják, mivel mélyebben alszanak.

Emésztés és méregtelenítés: a mate tea segíti az emésztést, és helyrehozza a béltraktus sérült szöveteit. Megakadályozhatja a székrekedést azzal, hogy lágyítja a székletet és stimulálja a bélrendszer összehúzódásait. A méregtelenítést is elősegíti azzal, hogy növeli a vizelés, az emésztés és az ürítés által történő vízvesztést.

Biztonság a szívnek: Míg más stimulánsokat, pl. a koffeint és az efedrint félelem övezi a szívre gyakorolt káros hatásaik miatt, kimutatták, hogy a mate tea egyenesen jó hatással van rá. Megnövelheti a szív oxigén- és tápanyag-ellátottságát stressz esetén vagy edzés ideje alatt, csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a keringést néhány ember esetében azzal, hogy nyugtatja az ereket.

Immuntámogatás: minden jel szerint a mate tea erősíti az immunrendszert egyrészt azzal, hogy leküzdi a betegségeket okozó organizmusokat és segíti az immunsejtek - elsősorban a fehérvérsejtek - működését. A benne található C és E vitaminok fontosak az immunrendszer támogatása szempontjából. Eltérően a többi gyógynövénytől, melyek folyamatosan stimulálják az immunrendszert, a mate tea inkább egyensúlyi állapotot hoz létre azzal, hogy egyfajta frissítőként hat rá. A szaponinok szintén fontos kémiai anyagok, melyek részben szintén felelősek lehetnek az immunerősítő hatásért.

Segíti a tüdő működését: a mate tea az allergiát is enyhíti azzal, hogy oly módon stimulálja a mellékvese mirigyeket, hogy azok kortikoszteroidokat termeljenek, melyek elfojtják a gyulladást és az túlreagált immunválaszt. A légutakat is megtisztítja. Ez jó hír a sportolók számára, mivel ezek az előnyök elősegítik az optimális légzést, és így több oxigénhez jut a testünk. A mate tea izomnyugtató hatása hasznossá teszi azt az asztma kezelésekor, mivel tágítja a hörgőket.


Legismertebb fogyasztási módja a teafőzés, filteres illetve leveles változatban is kapható.  Egyesek a nagyobb mennyiségű hatóanyag-bevétel érdekében a porrá őrölt mate levelek fogyasztását javasolják kapszula formájában. Természetesen csodát ne várjunk tőle, vagyis ha nem alszunk eleget, akkor a Mate teától önmagában nem leszünk kipihentek, illetve ha nem mozgunk semmit, és nem is változtatunk az étrendünkön, akkor pár pohár Mate teától nem fogunk leszálkásodni.

1 megjegyzés:

FulopHajni írta...

jó kis cikk, érdekes, hasznos, át szeretnénk venni a magyarsminfo.hu oldalon, lehet? köszönettel és további jó egészséget!