2013. szeptember 21., szombat

A jóga célja

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Nyolcadik fejezet

A második sorozat pozitív hatásainak elérése

Ebben a könyvben nagy mennyiségű információt közöltünk, amely segít a gyakorlónak létrehozni egy szélesebb kontextust, melyben elhelyezheti a második sorozat gyakorlását. Úgy gondolom, hogy ennek a kontextusnak minden eleme elengedhetetlen – az Ashtanga vinyásza jóga ősi gyökereinek elfogadásától az SI-ízület anatómiájának részleteiig bezárólag – nem csak a gyakorlásunk mélyítése érdekében, hanem azért is, hogy a lehető legtöbbet megkaphassuk a második sorozat gyakorlásából. Mivel ezek az elemek egyaránt nagy számúak és változatosak, ebben a fejezetben egy könnyen emészthető összegzését ajánlom fel annak, ami véleményem szerint az ezt megelőző fejezetekben bemutatott ismeretek lényege a gyakorlati útmutatást illetően.

Általános irányelvek

Emlékezz a jóga legvégső céljára!

A pózok gyakorlása közben legyünk tudatában annak a ténynek, hogy a jóga azért jött létre, hogy segítsen téged önmagad határtalan tudatként történő megvalósításában (melyet néha léleknek is neveznek), és annak megértésében, hogy nem vagy azonos a testeddel. Bár a karma-jóga számos iskolája egyikének módszereit gyakorlod, ugyanazt a célt tűzted ki, amit az ősi gjána-jóga. Követheted az „azonnali megvilágosodást” ígérő utakat, ha vonzódsz hozzájuk. De ha mégsem bizonyulnak sikeresnek, akkor még mindig visszatérhetsz a strukturált karma/Ashtanga-jóga gyakorláshoz.

A pózokat gyakorold odaadó és tiszteletteljes attitűddel. De úgy tekints a második sorozatra, mint a nyújtások véletlenszerű halmazára. Úgy tekints rájuk, mint egy szakrális táncra, amely örök tökéletességében már jóval azelőtt létezett, hogy Vamana, az ősi bölcs meglátta volna szamádhijában. Gyakorold azzal, amit Patandzsali „kedvező hozzáállásnak” nevez, vagyis odaadó hozzáállással. Ez azt jelenti, hogy kifejezed háládat a Legfelsőbb Lény felé azért, hogy megtanította a jógát; és azt is, hogy az adás és szolgálat attitűdjével gyakorolsz, a személyes nyereségvágy helyett. Úgy mozdulj, hogy a tested a Legfelsőbb általad imádott aspektusát dicsőítse. Az Ashtanga vinyásza jóga gyakorlása mozgó imádság.

Ha nincs személyes imádandó formád, de nyitott vagy a gondolatra, akkor alkalmazd a pózok neveinek mitológiai elírásait, a sásztrák (szentírások) további tanulmányozásával kombinálva, hogy megtaláld a saját ishta-dévatádat, a saját kommunikációs frekvenciádat a Legfelsőbbel (lásd a 2. fejezetet). Emlékezz rá, hogy az indiai írások egyetértenek ebben a dologban: csak egy Isten van. A különböző kultúrák és egyének máshogyan írják le az Egyet különböző természetük miatt. Minden Istenhez vezető út egyformán jó.

Az ishta-dévatád megtalálása és a gyakorlásod elmélyítése érdekében tanulmányozd a sásztrát. Ha misztikus alkat vagy, akkor az upanisadokat. Ha intellektuális-filozofikus alkat vagy, akkor a szútrák a neked való írások. Ha odaadó-érzelmi hajlamaid vannak, akkor a puránák fognak közelebb állni hozzád. Ha inkább fizikai-atletikus a hozzáállásod, akkor pedig a tantrákat. Ha jógaoktató vagy, akkor tanulmányozd mindezeket az írásokat, hogy ki tudd szolgálni a tanulóid különböző igényeit.

Ne tartsd magad felsőbbrendűnek azért, mert azt gondolod, hogy a karma-jógának az a módja, amit te gyakorolsz, jobb, mint a többieké. A jóga minden formája a gyakorlók egy másik csoportjának fog megfelelni. Ezen kívül, a gyakorlás különböző szintjei (bhúmika) a gyakorlók különböző alkalmassági szintjeit (adhikára) követelik meg.

Ha odaadással és elkötelezetten gyakorolsz, akkor legyél nyitott és állj készen a kegy alászállására!"

Nincsenek megjegyzések: