2013. szeptember 25., szerda

A védjegyek világa

Mi másról van ismét szó, mint az USA-ról? Ezúttal nem Bikram Choudhury balul sikerült kopirájtolási kísérletéről lesz szó, mely végül úgy zárult,hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság kimondta: a jóga-ászanákat és azok bármilyen kombinációját nem lehet védjeggyel ellátni, vagyis senki sem tekinthet a saját szellemi tulajdonának semmilyen ászana-sorozatot, tehát bárki bármit oktathat, anélkül, hogy engedélyt kérne erre más oktatóktól vagy jogdíjat kellene fizetnie bárkinek is. 

Úgyhogy Bikram ezentúl legfeljebb a saját nevének használatát kötheti engedélyhez, bár az utóbbi idők nemi-erőszak-botrányai és az ellene indított perek fényében úgy érzem, hogy egyre kevésbé menő dolog Bikram-jógát tartani, vagy Bikram-jóga stúdiót üzemeltetni. Úgy gondolom ugyanis, hogy elég nagy sznobnak kell lennie valakinek ahhoz, hogy meggyőzzék: a Bikram-jógának semmi köze az alapítóhoz, Bikram Choudhury-hoz.

De nem is ez a mai témánk, hanem egy másik jóga-védjegy, amelyet a YogaGlo nevű, online jógaórákat pénzért szolgáltató honlap jelentett be. Egyébként nem tartom feltétlenül rossz dolognak az online jógaórákat, bár kétségtelen az, hogy nem adhatják ugyanazt a törődést, személyes figyelmet, és biztonságot, mint egy "élő" óra, ahol az oktató visszajelzést kaphat a gyakorlótól, javítani és igazítani tudja, és személyre szabhatja a gyakorlatokat a gyakorló sérüléseit, betegségeit figyelembe véve. De ha valakinek a közelében nincs jógastúdió, akkor még mindig ott van az internet, az online média.

Persze nem értem, hogy miért fizetne valaki online jógaórákért, amikor a Youtube-on tömkelegével talál teljes hosszúságú, ingyenes jóga-videókat. Minden esetre a YogaGlo és a MyYogaOnline úgy látszik, jól megél belőle. Olyannyira, hogy a YogaGlo megpróbálta szabadalmaztatni azt a kamera-állást (!!!), amelyből a jógaórákat rögzítik. A fenti képen látható, hogy a jógaterem végéből veszik az órát, az oktatóval szembeállva, úgy, hogy az oktató és a kamera közötti sávban nincsenek matracok, csak a sáv két oldalán áll a többi jelen lévő résztvevő. A YogaGlo már el is kezdte kiküldözgetni a "Cease and Desist" leveleket, melyben arra kérik a konkurrens weboldalakat, hogy vegyék le hasonló szögből filmezett online jógaóráikat, mert sérti a védjegyüket. 

Nyilván a dolog nem nagyon befolyásolja a magyar közönséget, mert nem tudom, ki mennyi fizetős vagy ingyenes jógaórát néz az otthoni gyakorlásához. Egyébként itthon is megjelent már a Jógaklikk weboldal, amely hasonló online pénzért nézhető jógaórákat kínál, bár nyilván a magyarajkú internetes közönség töredéke csak az angolul beszélőknek. Sőt, nekem is van fent pár videóm a Fitvideo oldalon, bár azt szerencsére nem ilyen kameraállásból vették fel. Sőt, a Youtube-on ingyen is nézhető egy fél órás Agni-jóga videó, illetve egy teljes hosszúságú Ashtanga-óra két részben. Itt az elrendezés már hasonlit a YogaGlo stílushoz, de szerencsére én is és a kamera is állandóan mozgott, úgyhogy remélem nem kapok levelet tőlük :-) Persze ha kapnék sem érdekelne, én mindig is annak voltam a híve, hogy védjük meg a jóga szabadon hozzáférhetőségét, főleg, ami az online tartalmakat illeti. Ezért is írok blogot minden nap, és fordítok olyan könyveket, amelyeket fontosnak tartok a jóga megismerése szempontjából. 

Az már más kérdés, hogy a klasszikus, stúdióban megtartott jógaóráktól nem várhatjuk el, hogy ingyenesek legyenek, hiszen a stúdiónak költségei vannak, és az oktatóknak is meg kell élniük valamiből. De ettől eltekintve én az oktatóképzésben is azt az elvet alkalmazom, hogy ha valaki valamit megtanult, legyen az akár az Agni-jóga, akár az Ashtanga, akkor szabadon oktathatja, ellenőrzés és engedélykérés nélkül. Nem kell mindenféle kötelező továbbképzésekre járni, és x évente meghosszabbítani a diploma érvényességét, nálunk a hazai és a nemzetközi diploma is örök életre szól!

Nincsenek megjegyzések: