2013. szeptember 22., vasárnap

A jóga nyolc ága

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Fogadd be a nyolc ágat!

Mindig légy tudatában annak, hogy az ászana csak egy ág a nyolc közül. Integráld az ászana-gyakorlásodat a jóga negyedik, ötödik és hatodik ágával, és gondolj ezekre úgy, mint a hetedik ág (a meditáció), és végül a nyolcadik (a szamádhi) előkészítő gyakorlataira. A 3-6. ágak integrált gyakorlása az uddzsájí pránájáma (a negyedik ág egyik gyakorlata, lásd a 7. fejezetet) helyes végrehajtásával kezdődik az ászana-gyakorlás közben. Az érzékek visszavonásával folytatódik (pratjáhára, az ötödik ág). Vond vissza a látás érzékelését az előírt dristik (fókuszpontok) alkalmazásával. Vond vissza a hallás érzékelését a saját légzésed hallgatása által. Vond vissza a tapintás és mozgatás érzését a propriocepcióra, vagyis a testrészek megfelelő elrendezésének intuitív tudatosítására történő koncentrációval. Vond vissza a szaglás érzékelését a múla bandha, az ízlelés érzékelését pedig az uddíjána bandha aktiválása által. (A jóga alapjául szolgáló szánkhja filozófia szerint, a szaglóérzék a múládhára, vagyis a föld-csakrában helyezkedik el. Ha az orrhegyünkre nézünk, azzal aktiváljuk a múla bandhát, és visszavonjuk a szaglóérzéket. Az uddíjána bandha, vagyis a gyomorzár a szvádhisthána csakrához kapcsolódik. A szánkhja szerint az ízlelés érzéke a szvádhisthána, vagyis a víz-csakrában helyezkedik el.)

Amikor akaratlagosan lekötjük az elmét mindebben, anélkül, hogy hagynánk a jövőbe vagy a múltba révedni, az elménk koncentrálttá válik, és elérjük a dháranát (a hatodik ágat). Amikor megfelelő gyakorlás után mindez megszakítás nélkül és spontán módon történik, akkor elérjük a dhjána (meditáció, a hetedik ág) szintjét.

Emlékezzünk rá, hogy a szamádhi, a nyolcadik ág, kétféle lehet. Ha az elme annyira tiszta, erős, és koncentrált, hogy a meditáció tárgya eggyé válik az elme róla alkotott képével, azt az objektív szamádhi szintjének nevezzük. Ez az az állapot amelyben Patandzsali megalkotta a Jóga-szútrát, Rishi Vamana pedig a Jóga-koruntát. Amikor az összes eddigi elem által a kegy pillanatában megvalósítjuk önmagunkat, mint örökké a tényleges önvalóban, a határtalan tudatban megállapodottat, az az állapot a tárgy nélküli szamádhi.

Nyílj meg a szanszkrit előtt!

Mindegy, hogy mi az anyanyelved, emlékezz rá, hogy az a nyelv vaikhárikus ( a hang negyedik, durva megnyilvánulásán alapul). Add meg a szanszkritnak azt a tiszteletet, amit megérdemel, mint madhjamikus (a hang harmadik, finom szintjén alapuló) és mantrikus nyelv. Próbálj meg nem visszarettenni a szanszkrit nyelv tanulásának gondolatától, hanem még ha lassan is, de tegyél szert némi jártasságra a szanszkrit kifejezésekben. Meditálj a szent Óm szótagon, mely minden mantra eredete, az egyetlen pasjantikus (a hang második, megnyilvánult fázisa) szótag, az a hang, melybe minden hang visszatér.

Tanuld meg helyesen kiejteni a pózok neveit és a jógával közvetlenül kapcsolatos összes kifejezést. Emlékezz rá, hogy minden anyag, minden tudás, és minden hang lényegében vibrációs minta (sabda). Ha helyesen intonálsz a pózok neveinek és a szanszkrit szavak kiejtése során, az megváltoztatja az agyadat, és tudást hoz létre (lásd a 3. fejezetet).

Tanulmányozd az anatómiát!

Ismerd meg és értsd meg részletesen az alkalmazott jógikus anatómiát és az emberi test mozgástanát és azt, ahogy viszonyulnak az egyes pózokhoz, amiket végzel. Sokat segít, ha tudod, hogy melyik izom hol végződik, és milyen munkát végez. Mielőtt belemész egy pózba, kérdezd meg magad: Milyen akciókból áll össze ez a póz? Mely izmokat kell koncentrikusan vagy excentrikusan vagy izotónikusan vagy izometriásan használni a végzése közben? Milyen mozgástartományban használom a pózban az ízületeket és a szalagokat?

A legtöbb póz intuíció-ellenes (ha arra hagyatkozunk, amennyi intuíciója megmaradt a modern embernek). Ez azt jelenti, hogy ha nem használod a kifinomult módszereket és az analízist, akkor valószínűleg helytelenül fogod végrehajtani őket. Az emberi elme hajlamos a dolgok leegyszerűsítésére, és valószínűleg olyan dolgokat fog mondani neked, hogy hozd össze a hátadat a hátrahajítás közben, pedig valójában az ellenkezőjét kellene csinálni. Tartsd a fejedben a pózok gyakorlásának két alkotmányos szabályát: (1) egyszerre terjeszd ki a testedet az összes ellentétes irányba, és (2) a pózba való belépés után semlegesíts minden akciót, amellyel a pózba jutottál, azáltal, hogy az ellenkezőjét végzel. E két szabály követésével úgy mozoghatunk a világban, hogy nem keltünk diszharmóniát."

Nincsenek megjegyzések: