2018. október 24., szerda

A gömb-tudat

A hét sámáni tudatszint negyedik része következik, Dirk Gillabel cikke alapján.

"Gömbként terjedek ki,
Minden irányban tágulva
Hihetetlen ütemben
Gömblátásom van
A legkisebb dologba is bele tudok nézni
És most már a legnagyobbakba is."
/Norm Paulsen/

Ahogy fejlődött az élet ezen a bolygón, a tudat egyre specifikusabb és irányultabb lett. A hét tudatszinten keresztüli haladás egy fordított folyamat. A személyes tudat szintjén megtapasztaltuk önmagunkat, mint egy specifikus természettel rendelkező egyént, amely különállóvá és különbözővé tett bennünket az emberiség többi tagjától. Az emberiség-tudat szintjének állapotában az összes emberi lény élményeit átéltük. A kétéltű tudat által kapcsolatba kerültünk más létformákkal az univerzumban. Itt még mindig egy irányba fordult a figyelmünk. Amikor a fizikai szemünkkel nézünk, csak azt látjuk, ami előttünk van. Azt, ami jobbra, balra, fent vagy lent van, nem látjuk. Ugyanez történik, amikor a belső szemeinkkel szemléljük a szellemvilágot. Most itt az ideje, hogy még egy lépést tegyünk a tudat felfedezésében. 


A gömb-tudat segítségével képesek leszünk egyszerre minden irányban észlelni. A gömb-tudat mindent észlel a környezetében. Azt, ami előttünk van, ami mögöttünk, ami jobbra, balra, felettünk vagy alattunk van, és mindezt egyszerre. Lehet, hogy nehéz ezt elhinni, mert egész életünkben hozzászoktunk az egyirányú észeléshez. A gyakorlással azonban kifejleszthetjük a gömb-észlelés képességét. 

A gömb-tudat az evolúciónak ahhoz a szakaszához kapcsolódik, melyben csak az óceánokban éltek élőlények. A halak, lárvák, planktonok és egysejtű élőlények mind rendelkeznek a gömb-észlelés képességével. Maga a test, különösen a bőr gömb-szerűen érzékeli a környezetet. Minél egyszerűbb egy szervezet, annál erősebb ez a fajta tudat. E primitív szervezetek érzékei sokkal kevésbé fejlettek, mint az emberé, és az egyetlen módja, hogy megtudják, mi történik körülöttük,  az volt, hogy gömbszerűen "éreztek" a testükkel.

Hogyan érhetjük el ezt a gömb-tudatot? Azonosítsuk magunkat az óceánok életformáival. érzékeljük azt, hogy milyen az ő életük, és hogyan érzékelik a környezetüket. Képzeljük magunkat egysejtű élőlénynek. Nincsenek szemeink, füleink, orrunk, szánk vagy bőrünk. Csak "érezni" tudjuk azt, ami körülöttünk zajlik. Képzeljük el azt, hogy gömb-lények vagyunk. Képzeljük magunkat egy folyamatosan kiterjedő gömbnek. Így ráérezhetünk a gömb-tudatra. Ezáltal a saját testünk sejtjeivel is kapcsolatba kerülünk. Adjunk ki a halra emlékeztető hangokat, mintha buborékokat eresztenénk ki. Folytassuk ezt jó tíz percig, és ezáltal összekapcsolódunk a vízi élőlényekkel. 

Egy másik módszer a gömb-tudat fejlesztésére az öt platóni szabályos test vizualizálása. Az öt platóni szabályos test háromdimenziós mértani test, melynek oldalait egyforma szabályos sokszögek alkotják, és amelyek belülről érintenek egy gömböt. Csak öt ilyen test van: a tetraéder, az oktaéder, a kocka, az ikozaéder és a dodekaéder. Ezeket a formákat megtaláljuk a természetben a kristályok és a primitív életformák között. Kezdjük azzal, hogy kimásoljuk a platóni testeket egy könyvből. Rajzoljuk le egy papírdarabra és tanulmányozzuk, hogyan épülnek fel és hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Még jobb, ha kartonból elkészítjük a térbeli modelljüket is. Ezután csukjuk be a szemünket, és képzeljük el, hogy benne ülünk, majd alkossuk meg magunk körül a poliéder formáját egy pillanat alatt. Ne építsük fel, hanem egy szempillantás alatt kell megjelennie, majd tartsuk meg az ábrát, ameddig tudjuk. Ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha gyakoroljuk a gömb-észlelést, és tisztán látjuk a mértani test összes sarkát, élét és felületét egyazon időben. Eleinte ez nem lesz könnyű, de ne adjuk fel! A kitartás megéri.

A gömb-tudatot meditációval is fejleszthetjük. Üljünk le egy kényelmes helyzetbe. tartsuk egyenesen a hátunkat, és teljesen lazuljunk el. Miután eltűntek a fizikai és érzelmi feszültségek, képzeljünk magunk köré egy gömböt, mely az egyetlen érzékelési eszközünk. Az öt fizikai érzékszerv teljesen csendes. Ezután terjesszük ki a gömb-tudatot, és érezzük, hogy mi van körülöttünk. korlátozhatjuk magunkat a közvetlen környezetünkre, vagy olyan messzire mehetünk, ameddig csak akarunk. érezzük a falunkat, az országunkat, a bolygót, a naprendszert, az univerzumot.

A rendszeres gyakorlat a hétköznapi életben is fejleszteni fogja a gömb-tudatunkat. Tudatosabbá fogunk válni arról, ami körülöttünk zajlik, nem csak a fizikai síkon, hanem a finomabb szinteken is. Érzékenyebbé válunk a környezetünkben lévő energiákra. Az, aki csak a személyes tudattal rendelkezik, csak magáról tudatos. A gömb-tudat kifejlesztése kiterjeszti a tudatosságunkat a környezetünkre (a távolság nem akadály) nem csak fizikai szinten, hanem az összes szellemi világra is a nekik megfelelő energiákra és lényekre.

A gömb-tudat leíró élményével kapcsolatban érdemes elolvasni John C. Lilly "The Center of the Cyclone" című könyvét. Lilly a tudat felfedezésének úttörője volt. Miután bevett egy adag LSD-t, egy nagy, üres helyen találta magát, semmilyen irányban nem volt semmi, csak a fény. Aranyfény járta át az egész teret, minden irányban a végtelenségig. Ő maga egyetlen tudatpont volt, a tudás és érzés összesűrűsödése. Ebben a békés állapotban nem érezte a testét. Bizonyos pszichedelikus szerek a megfelelő elmeállapotban és körülmények között elő tudják segíteni a magasabb tudatállapotokat, de az alacsonyabb szinteken tartanak. A múltban a sámánok speciális célokra használták ezeket a szereket. Manapság az emberek széles körben visszaélnek a drogok használatával. A szándék és a körülmények ritkán ideálisak, a felhasználók által kifejezett jószándék ellenére. A legtöbb esetben függőség alakul ki, ahelyett, hogy az erőnk és a személyes fejlődésünk növekedne. Sokkal jobb, ha önerőből, gyakorlás, hozzáállás és szándék által érjük el a különböző tudatszinteket. Amikor az LSD-t illegálissá tették, John Lilly is rájött, hogy anélkül is képes volt elérni ugyanezeket a tudatszinteket.

A tudat evolúciójában visszamentünk az összetett emberi lénytől egészen a legelső létformákig ezen a bolygón. Miután megtapasztaltuk egyetlen sejt, az első szerves létforma gömb-tudatát, hogyan tovább? itt az ideje, hogy elhagyjuk a szerves világot és megismerkedjünk a kristály-tudattal.

Nincsenek megjegyzések: