2018. október 21., vasárnap

Ékapáda sírsa-jógadandászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ékapáda sírsa-jógadandászana (egylábas láb-a-fej-mögötti-jógabot-póz) A és B
Dristi: nászágrai (orrhegyre)
A következő ászanával kezdődik a csípőnyitó blokk a kézenállások után. Ez a póz az ékapáda-sírsászana (egy lába-a-nyak-mögött póz) és a jógadandászana (jógikus botpóz) kombinációja, mivel az egyik lábunk a hónaljunk alatt lesz, míg a másik a tarkónk mögött. 
Vinyásza számolás
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába. Kilégzésre helyezzük be a jobb talpunkat a jobb hónaljunk alá.
Astau: Belégzésre emeljük a bal lábunkat a tarkó mögé, miközben továbbra is az ülőcsontokon egyensúlyozunk. Kilégzésre, amennyiben meg tudjuk tartani az egyensúlyunkat, emeljük a két kezünket imatartásba a mellkasunk előtt. Hajtsunk végre öt mély uddzsájí légzést a pózban (ékapáda sírsa-jógadandászana A).
Nava: Kilégzésre helyezzük a két tenyerünket a talajra az ülőcsontok mellett, és emeljük ki magunkat a tenyereinkre támaszkodva. Hajtsunk végre itt is öt mély légzést (ékapáda sírsa-jógadandászana B).
Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába. Ha nem sikerül a levegőben kiegyenesíteni mindkét lábunkat a kiemelt pózból, akkor először engedjük vissza magunkat a talajra, óvatosan vegyük ki a lábainkat, majd keresztezett tartással ugorjunk hátra. 
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Trajódasa-astadasa: ismételjük meg a szapta-dvádasa vinyászákat a bal oldalra is. 

Aktív elengedés technikája
A póz végrehajtása rendkívül nyitott csípőket igényel. A kulcsfontosságú tényező a medence és a gerinc helyzete. Ha a medence túlzottan hátrabillen, akkor nem lesz meg az egyensúly, és a gerinc sem lesz egyenes. Ha sikerül nagyjából függőleges helyzetbe hozni a medencét és a törzset, akkor a hónalj alatt lévő láb esetében lazítsuk el a csípő körüli izmokat, amennyire lehetséges. Itt csupán a talpunkkal kell nyomni a hónaljat egy kicsit. A másik láb esetében a nyakba helyezés után egyenesítsük ki a derekunkat és a nyakunkat is. A dristi az orrhegyre irányul, de ha egyenesen előrenéznénk, akkor a tekintetnek szemmagasságban a falra kellene esnie. Így tudjuk ellenőrizni, hogy a fejünk megfelelő szögben van-e. A combot enyhén nekifeszítjük a hátunknak, a nyaki gerincet pedig a lábszárunknak. Zárjuk a lapockákat és kitárjuk a mellkast. Ha sikerül ezt végrehajtani, akkor a törzs egyenes lesz, és mélyen tudunk lélegezni a pózban. A B verziónál csak a karokkal kell jobban dolgozni a kiemelésben, illetve a bandhákat kell tudatosítani. A törzset ne döntsük nagyon előre a függőleges síkhoz képest, mert akkor a nyakunk mögött lévő lábunk könnyebben kijön a helyéről.

Nincsenek megjegyzések: