2018. október 11., csütörtök

A dhauti krijá levegővel és vízzel

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"A rossz váta, pitta és kapha megszüntetése érdekében gyakorolnunk kell a jógászanát és ismernünk kell a jógához kapcsolódó hat krijá gyakorlását.
Ezekről az ászanákról és krijákról sok részlet található számos upanisadban és jóga-szövegben. A régi szövegekből származó anyag lényegét itt is megemlítem.
Kriják: hatféle krijá létezik: 1. dhauti krijá, 2. baszti krijá, 3. neti krijá, 4. naulí krijá, 5. trátaka krijá és 6. kapálabhátí krijá.
I. Dhauti krijá
Négyféle dhauti krijá létezik: antar dhautidanta dhautihrid dhauti és múla sódhana dhauti
1. Antar dhauti: Ennek is négy fajtája létezik: váta szára dhautivári szára dhautivahni szára dhautibahiskritam dhauti
(a) Váta szára dhauti: Ehhez tartsuk úgy a szánkat, mint a varjú csőrét, és fokozatosan szívjuk be a levegőt. Utána csukjuk be a szánkat, és nyeljük le a beszívott levegőt. Ezután hagyjuk, hogy a levegő megtöltse a gyomrunkat, és hullámoztassuk jobbra és balra, mintha átmosnánk vele a gyomrot. Ezután ürítsük ki a testünkből a végbélen vagy az orron keresztül.
Az egyszeri gyakorlás még nem elegendő ahhoz, a beszívott levegőt ki tudjuk üríteni a végbélen keresztül. Sok napig kell gyakorolni kihagyás nélkül, naponta legalább huszonötször ismételve. Így néhány nap utén képesek leszünk a végbélen keresztül kiüríteni a levegőt. 
Akiknek erre nincs idejük, a récsakán, vagyis a kilégzésen keresztül is kiüríthetik a levegőt, az orron át lassan és óvatosan kieresztve. Ennek is sok haszna van. A váta szára dhauti rádzsa-jógához tartozik. 
Hatásai: megszünteti az összes szívbetegséget, javítja a vérkeringést és az emésztési képességet.
(Ennél a tisztító gyakorlatnál fontos, hogy amikor „isszuk” a levegőt, akkor ne a tüdőbe szívjuk be, hanem a gyomorba, mintha lenyelnénk valamit. Amikor a gyomor megtelt levegővel, akkor böfögésszerű kilégzéssel kell kiüríteni, de nagyon fokozatosan. A gyakorlottabbak a végbélen keresztül is ki tudják üríteni a lenyelt levegőt, és így az egész bélcsatornát „átszellőzteti”. Meglepő módon Krishnamacharya a rádzsa-jógához sorolja a tisztító krijákat, valószínűleg azért, mert még a meditációt végző fejlett jógiknak is szükségük van rá.)
(b) Vári szára dhauti: igyunk tiszta, meleg vizet addig, amíg a gyomrunk meg nem telik és a víz majdnem a nyakunkig ér. Forgassuk meg jobbra és balra, föl és le a vizet a gyomrunkban. Utána erőteljesen húzzuk be a hasunkat és nyomjuk ki a vizet a végbélnyíláson keresztül. Ez a laja jógához tartozik. Ezt a kriját akkor tudjuk elsajátítani, ha naponta többször gyakoroljuk. 
Hatásai: eltávolítja a lerakódásokat és tisztátalanságokat a csontrendszerből, valamint az ízületekből és a csontok, idegek csomópontjaiból. Ragyogóvá teszi a testet és erősíti a dzsáthára agnit. Ez a rádzsa jógához tartozik.
(A gyomor megtöltése meleg vízzel nagyon hasznos helyi méregtelenítő hatást vált ki. Ha még kezdők vagyunk, akkor könnyebb hányással eltávolítani a gyomorba került vizet. A csontok, csontvelő és idegek méregtelenítését azonban csak a fent leírt módon, a végbélen keresztül kiürítve érhetjük el.)

Nincsenek megjegyzések: