2018. október 8., hétfő

A sámáni tudat hét szintje

A hetes szám sokszor felbukkan a különböző misztikus hagyományokban a beavatási folyamattal kapcsolatban. Tudjuk azt, hogy hét fő csakra van a jóga- és a tantra-hagyomány szerint, és mindegyik csakrához bizonyos pszichológiai funkciók kapcsoldónak, melyek aktiválódnak a Kundaliní felemelkedésekor. Ez az első aspektus, ami a hét beavatás vagy tudatszint esetében megvizsgálható. Erről olvashatunk Hiroshi Motoyama "Minden, amit a csakrákról tudni lehet" című könyvében, illetve Harish Dzsohari "A csakrák" című könyvében. Ehhez valamennyire lazán kapcsolódik az egyiptomi hét beavatásról szóló tanítás, melyről Elisabeth Haich "Beavatás" című könyvében olvashatunk. A hét beavatásról, szintén a jóga megközelítésében egy másik értekezést is olvashatunk Kaczvinszky József tollából "A hét beavatás" címmel. És végül a negyedik forrás, amit az alábbiakban részletesebben is szeretnék közölni, főleg, mivel magyar nyelven még nem elérhető úgy, mint az előző négy forrásmű, a sámáni tudat hét szintjéről szól. Ezt a tudást Dirk Gillabell honlapján (soul-guidance.com) olvashatjuk el angol nyelven, és alább fogom prezentálni magyarul is.

"Bár ennek a tudásnak korábban csak a sámánok voltak birtokában, az emberiség javát szem előtt tartva itt most minden spirituális kereső elé akarom tárni. 1989-ben találkoztam egy magyar sámánnal, Soós Jóskával Atwerpenben, Belgiumban, aki egyéni és csoportos "samanizációval" segített az embereken. Az évek során sokat tanultam tőle, olyan dolgokat is, amiket semmilyen könyvben nem olvastam a sámánizmusról. Köztük volt a tudat hét szintjének rendszere. Bár nem beszélt róla sokat, annyira hasznos rendszernek tűnt, hogy saját magam is utánajártam. Elkezdtem megérteni, hogy korábbi spirituális élményeim egy része megfelelt ezeknek a szinteknek. Ezen felül elkezdtem látni a párhuzamokat más sámánok és spirituális keresők tapasztalatai között. A legtöbb vallásos vagy ezoterikus doktrína ismeri némelyik szintet, de nem az összeset, vagy éppenséggel csak egyet hangsúlyoz. Ebben a könyvben mind a hét tudatszintet bemutatom, melyek elválaszthatatlanul összekapcsolódnak az emberi megtapasztalás teljes rendszerében, és mindenki számára hozzáférhetőek. Ezt a könyvet előadások formájában írtam meg, részletesen elmagyarázva mindegyik szintet és azt, hogyan tapasztalhatjuk meg őket.

Bevezetés

Mi különbözteti meg az embert az állattól? Az, hogy tudatos önmagáról. Képes önvizsgálatot tartani és analizálni azt, ami történik vele, hogyan hat rá a környezete, és hogyan tudja megváltoztatni a tudatát. Az ember a történelem előtti időktől kezdve tapasztalta, hogy képes megváltoztatni a tudatát és belépni egy másik létállapotba. Ezáltal képes volt felfedezni és megtapasztalni más birodalmakat, lényeket és energiákat. Annak a határtalan hálózatnak a részeként tekintett magára, amelyet Isten font, hogy kifejezze magát a rejtélyes univerzumban. A képességet, hogy kapcsolatba lépjen az univerzum különböző szintjeivel, a tudata tette lehetővé.

Isten a feltételek nélküli tudat. Örök, önmagában nyugvó és végtelen potenciállal rendelkezik. Az emberi agy képtelen felfogni az isteni tudatot. Amikor Isten saját magán meditált, egy másik tudat, Siva nyilvánult meg. Siva tudatossá vált a formájáról, a dinamikus aspektusáról Saktiról. Így felismerte Önmagát, mint a megfigyelőt és a megfigyelés tárgyát. Ezzel együtt megtörtént a kozmosz teremtése, és a tudat feltételekhez kötötté vált. Létrejött a polarizáció, mely megzavarta az egyensúlyi állapotot. Isten a tudat statikus aspektusává vált. Ezt a statikus aspektust nevezik Sivának, vagyis az egyéni tudatnak, mely önnön dinamikus aspektusára, vagyis Saktira tekint. Sakti a megnyilvánult tudat. Ebből létrejött az első vibráció, a teremtés hangja, az Aum, vagyis a Világ. Így kezdődött a tudat hét szintje. idővel a tudat az emberi testben találta magát, teljes tudatlanságban, különálló fizikai lénynek tekintve magát egy külsődleges világban, melynek látszólag semmi köze nem volt ahhoz, aminek gondolta magát. Bár úgy tekinthetjük, hogy mindez az idők kezdetén történt, igazából minden pillanatban történik. Az idő csupán egy látszólagos fizikai dimenzió. Az sem igaz, hogy "odakint" történik, mert mindenhol, azaz bennünk is történik. Minden élőlényben jelen van az összes tudati szint, és el is érhetjük őket. Amit a teremtett külvilágként tapasztalunk, azt önmagunkon belül is megtapasztalhatjuk. A tudat megismerése állt az összes misztikus hagyomány, a sámánok és a jógik kutatásának középpontjában. Mindannyian képesek vagyunk a tudatunk kitágítására."

Az egyes szintek ismertetése a további posztokban fog következni.

Nincsenek megjegyzések: