2018. október 18., csütörtök

A fej nyílásainak tisztítása

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"2. Danta dhautiennek négy változata létezik: dantamúla dhautidzsihvamúla-dhautikarna dhauti és kapálántra dhauti.

(a) Dantamúla dhautiMossunk fogat minden nap a mandzsana vagy kakkali növény levével, vagy tiszta agyaggal. Utána öblítsük ki a szánkat és mossuk ki tiszta, szűrt vízzel.
Hatásai: Megszünteti a rossz leheletet és a szájszagot, és megerősíti a fogakat.
(b) Dzsihva dhautiErőteljesen kaparjuk le a nyelvünket a jobb kezünk három ujjával, a hüvelykujjat és a kisujjat kivéve a szánkból. Köpjük ki a nyálkát, ami lejön a nyelvünkről a kaparás után. Ezután mossuk meg a nyelvünket vízzel, gargarizáljunk és öblítsük ki a szánkat. Ezután dörzsöljük be a nyelvünket tehénvajjal. Ezután pedig fogjuk meg a nyelvünk csúcsát egy kis acélcsipesszel, és fokozatosan húzzuk kifelé. Ez csak a hatha-jógiknak való. 
Hatásai: Ha minden nap végezzük reggel és este, kimaradás nélkül, akkor ez fel fog készíteni a khecsarí múdrához. Megszünteti a nyelv összes betegségét és tisztább lesz a beszédünk. 
(A nyelv tisztítását az ujjainknál hatékonyabban el tudjuk végezni egy acél vagy réz nyelvkaparóval. A khecsarí múdrához általában teljesen át kell vágni a nyelv alatti ínt, vagy annyira meg kell hosszabbítani a nyelvünket, hogy felérjen az orrgarat csúcsáig. Ehhez fokozatos módszereket szoktak ajánlani.)
(c) Karna dhautiA füleinket a következő módon tisztítsuk meg: szorítsuk össze a mutató és gyűrűs ujjunkat, dugjuk be a fülükbe, és forgassuk körbe.
Hatásai: Megszünteti a süketséget. Megakadályozza a betegségek belépését a fülünkbe, és megadja az erőt a belső nádam (hang) hallásához.
(Ez a módszer valószínűleg nem lesz célravezető abban az esetben, ha a két ujjunk nem fér bele a fülnyílásunkba. Erre az esetre a kövirózsa-olajba mártott fültisztító pálcika is teljes mértékben megteszi.)
(d) Kapálántra dhautiA jobb kéz hüvelykujját használva dörzsöljük minden nap a nyelvünk tövét alulról.
Hatásai: Ha minden nap gyakoroljuk ezt a kriját reggel, közvetlenül ébredés után és este vagy délután az evés után, akkor eltávolítja a kapha dósát, megtisztítja a nádíkat és jó látást fog eredményezni."

Nincsenek megjegyzések: