2018. október 13., szombat

Úrdhva praszárita pádászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Úrdhva-praszárita pádászana A, B (felfordított lábterpesztő póz)
Dristi: nászágrai

A hátrahajlító pózok után egy rövid kézenállás-sorozat következik. Az első póz a kézenállás oldalterpeszben, majd ebben egy csípőfordítás következik. A kézenállások aktiválják a törzs izomzatát, és erősítik annak stabilitását a semleges helyzetben, vagyis a mély hátrahajlítások után újra egyenes gerinccel dolgozunk. 

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre lefelé néző kutyapózból ugorjunk fel kézenállásba, és terpesszük szét a lábakat oldalsó helyzetbe, a lábfej spiccel. Ha oldalnézetből nézzük a pózt, akkor a lábak, a medence, a törzs és a karok maradjanak egy síkban, tehát ne pucsítsunk, és a combokat se forgassuk lefelé. A nagylábujjak is mutassanak a plafon felé. Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban (úrdhva-praszárita pádászana A), majd ereszkedjünk le a pózból. 
Astau: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Nava: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Ékádasa: Belégzésre ismét ugorjunk fel terpesz-kézenállásba, majd kilégzésre forgassuk el a medencénket és a lábainkat az óramutatóval megegyező irányba ütközésig, úgy, hogy egyforma magasságban maradjon a két lábfej. Belégzésre térjünk vissza a kiinduló oldalterpeszbe, majd kilégzésre forgassuk a törzset és a lábainkat tovább, ütközésig. Ez egy ismétlés. Térjünk vissza középre, és hajtsunk végre ebből még öt kört.
Dvádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga dandászanába.
Trajódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Megjegyzés: Megtehetjük azt is, hogy az úrdhva-praszárita pádászana A befejeztével nem ereszkedünk le csaturangába, hanem közvetlenül nekilátunk a B változat gyakorlásának. Ebben az esetben az astaunava és dasa vinyászákat ki lehet hagyni.

Aktív elengedés technikája

A kézenállás stabilitása mindig azon múlik, hogy a törzsizomzat aktiválása és az izomkontroll mellett kialakul-e az a fajta érzékenység, mellyel az apró súlyponteltolódásokra reagálni tud az egyensúlyi állapot fenntartása mellett.

Nincsenek megjegyzések: