2018. október 1., hétfő

Az Istennő kilenc éjszakája

Közeledik a Navarátri, amely Siva hívei számára a Siva-rátri mellett a legfontosabb ünnep. Tavasszal, a Siva-rátri idején ünnepeljük Siva megnyilvánulását ebben a világban és ebben az isteni formában, míg ősszel, a Nava-rátri idején Siva női energiáját, a Saktit, vagyis Párvatí dévít imádjuk. Ezek az Istennő éjszakái. Természetesen az Istennő mindenki számára az isteni energiának azt a női minőségét jelenti, amelyben ő hisz, lehet az a Boldogasszony, Babba Mária, az Ősanya, az Anyatermészet, a Földanya, Holdanya, Kundaliní istennő, Laksmí, Szaraszvatí, Tárá, Ízisz, stb. Október 9-től 18-ig megünnepelhetjük az istennői minőséget, mert ezeken a napokon még közvetlenebbül tudunk kapcsolódni ehhez a transzcendens energiához. 

Az alábbiakban szeretnék pár ötletet adni ahhoz, hogyan ünnepelhetik meg a navarátrit a férfiak, illetve a nők. Kezdjük a férfiakkal: a legjobb alkalom ahhoz, hogy a szívünkhöz közel álló és számunkra legfontosabb nőben felismerjük és elismerjük az Istennő minőségét. A párunk, a feleségünk, az anyánk, a lányunk, vagy éppen a testvérünk, barátunk is lehet az, akit nagyon fontosnak érzünk az életünkben. Adjunk neki valamilyen ajándékot minden este, nem kell, hogy nagy dolgok legyenek. A fontos az, hogy érezze a szeretetünket és az odaadásunkat, és megháláljuk neki mindazt a bőséget, szépséget, boldogságot, szeretetet, amit teremt az életünkben. Adhatunk szakrális tárgyakat, könyvet, ruhát, ékszert, könyvet, képet, de akár egy élményt, masszázst, egy sétát, egy meghitt beszélgetést is nagyra értékel a szeretett nőnk. Ha nem tudjuk értékelni az Istennő jelenlétét a hozzánk legközelebb álló szeretteinkben, akkor a saját szívünkben, vagy valahol messze a transzcendens égen sem fogjuk tudni megtalálni Istent, illetve az Istennőt.

A nők számára a következőt ajánlom: Ha van otthon egy oltárad, akkor helyezz el rajta egy képet vagy szobrot, mely az Istennőnek azt a formáját ábrázolja, amely a legkedvesebb a számodra. Minden este szánj rá valamennyi időt, hogy kifejezd az odaadásodat az Istennő iránt. Így magadban is fel tudod ébreszteni az Istennő minőségét. Ajánlj fel böjtöt, imákat, mantrázz, meditálj, végezz pránájámát légzésvisszatartásokkal, virrassz és tanulmányozd a szentírásokat, vagy hajts végre valamilyen jótékony cselekedetet az Istennő nevében, aki minden élőlény anyja, és mindenki szenvedését enyhíti. Minden nap végezhetsz valami mást is, vagy ugyanazt a szádhanát végigcsinálhatod kilenc napon keresztül. Észre fogod venni, hogy megváltozik az életed. Púdzsát is végezhetsz: ajánlj fel az oltáron füstölőt, mécsest, vizet, gyümölcsöket és virágokat. Akár ezt a mantrát is énekelheted minden nap 108-szor:

Szarva Mangala Mangaljé 
Siva Szarvártha Szádhiké 
Saranjé Trjambaké Gaurí 
Nárájaní Namosztuté

Dzsaja Dzsagadambé!

Nincsenek megjegyzések: