2018. október 2., kedd

A nádík anatómiája

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"3.5 A nádíkról szóló rész

Van egy madártojás méretű húsgombolyag a lingaszthána (a nemi szervek) fölött és a köldök alatt. Ezt a helyet kandaszthánának nevezik. 72000 nádí veszi körül ezt a helyet. Ezek a nádík mind a négy irányban sugároznak és terjednek ki a testben. 
Közülük, tíz nádí bír nagy jelentőséggel. A neveik a következők: 1. ídá, 2. pingalá, 3. szusumná, 4. gándhárí, 5. hasztidzsihvá, 6. púsá, 7. jasaszviní, 8. alambusá, 9. guhú, 10. sankiní. Ez a tíz nádí alkotja az összes többi nádí fő támaszát. Ezért múla nádíknak nevezik őket, illetve kanda tantugálnak. Ezek a nádík a következőképpen helyezkednek el: az ídá nádí az orr bal oldalán helyezkedik el; a pingalá nádí a jobb oldalán; a szusumná nádí a kettő között helyezkedik el; a gándhárí nádí a bal szemben található; a haszti dzsihvá nádí a jobb szemben; a púsá nádí a jobb fülben; a jasaszviní nádí a bal fülben; az alambusá nádí az arcban; a guhú nádí a nemi szervek tövében (linga szthála); a sankiní nádí pedig a múládhárában. Ezen felül, az ídá nádít csandra nádínak is nevezik, a pingalá nádít szúrja nádínak, a szusumná nádít pedig agni nádínak
Ebből a háromból az ídá és a pingalá csak az orrunk hegyéig ér. A szusumná nádí azonban a koponya tetejéig tart (brahmarandhram) és a prána váju mozgását is segíti a szívünkben. 
(A nádík központjának vagy találkozási pontjának számos forrás az alhasban vagy a medencében elhelyezkedő kandát tekinti. Ezt a pontot harának vagy tan tien pontnak, az „Élet kapujának” is nevezik más hagyományokban. Az életünk valahol itt lép be ebbe az inkarnációba, és innen fejlődik ki a magzat teste. A Kundaliní is valahol ebben a pontban, vagy némileg alatta szunnyad, mivel ide helyezte az Anyatermészet ezen reinkarnációs ciklusunk elején. A nádík rendszere az ér- vagy ideghálózathoz hasonlítható, a központból kiindulva fa-szerűen ágaznak el a nádík. A központi nádík azért fontosabbak, mert sok más nádít kötnek össze. A prána vagy életerő nem csak a nádíkban áramlik, hanem ki is sugároz a környező szövetekbe és a test körül is. A csakrák a nádík kapcsolódási pontjainál alakulnak ki, és olyan energiaörvényeket képeznek, melyek a külső és belső energiarendszerek közötti áramlást biztosítják. A hét fő csakra a szusumná mentén helyezkedik el, azokban a pontokban, ahol az ídá és a pingalá keresztezik a test középvonalát.)

Nincsenek megjegyzések: