2018. október 6., szombat

Ganda bhérundászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ganda bhérundászana (félelmetes arc-póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Ezt a pózt opcionálisan már gyakorolhattuk az Ashtanga harmadik sorozatában, a viparíta salabhászana után. Itt azonban megismételhetjük akkor is, ha már korábban gyakoroltuk. A hátrahajlító ászanák méltó befejezése ez a póz. A ganda arcot jelent, a bhérunda pedig félelmeteset. A hindu mitológia szerint egy mágikus erővel bíró, két fejjel rendelkező sasra is utal a póz neve, mely ereje teljében van.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre lefelé néző kutyapózból feküdjünk hasra, és helyezzük be a két tenyerünket a hasunk alá kinyújtott állapotban, tenyérrel lefelé. 

Astau: Kilégzésre emeljük fel a lábunkat és a törzset viparíta salabhászanába, majd a térdet behajlítva engedjük tovább a fejünk irányába, illetve a fülek mellé. Amikor azt érezzük, hogy a súlypont a mellkasunkról kezd egyre inkább áttevődni az állunkra, akkor előrehozhatjuk a karjainkat a törzs mellé, majd behajlíthatjuk könyökben, hogy a kézfejeink a füleink mellé kerüljenek. Amikor a lábfejeink a talaj közelébe értek, fogjuk meg a lábujjakat, majd a bokánkat a kezeinkkel, és igyekezzünk a teljes talpakat a talajra helyezni. A bokák a füleinket, illetve az arcunkat fogják nyomni oldalról. Hajtsunk vére öt mély légzést a pózban. 

Nava: A következő belégzésre engedjük el a lábfejeinket, majd lassan egyenesítsük ki a térdeket és a törzsünket a viparíta salabhászanába
Dasa: Kilégzésre hozzuk a tenyereket a vállunk alá, és ereszkedjünk hátra csaturanga dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: