2018. október 20., szombat

Kézállás harántspárgában

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Tírjang-mukhótthita-trikónászana (kézállás harántspárgában)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)
A következő kézenállás, pózban nem oldalsó spárgában tartjuk a lábunkat, hanem harántirányban. Ez a póz az úrdhva praszárita pádászana B-hez hasonlít, bár itt a csípő nem fordul el, hanem párhuzamos marad a törzzsel, viszont a lábainkat harántspárgába nyitjuk.
Vinyásza számolás
Szapta: Belégzésre ugorjunk fel kézenállásba, és a bal lábunkat emeljük minél hátrébb, a fejünk mögé, miközben a jobb lábunkat az ellentétes irányba nyújtjuk. Tartsuk a lábfejeket spiccelve, a térdeket egyenesen, és a lábainkat egyenlő magasságban. A törzs és a medence legyen függőleges. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Astau: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Nava: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Ékádasa-csaturdasa: ismételjük meg a pózt a bal oldalra is.
Aktív elengedés technikája
A törzs aktiválása és az egyensúlyozás mellett, a csípő és a combok körüli izmokat annyira el kell lazítani, hogy a spárga minél szélesebbre nyíljon. 
Rávezető gyakorlatok
A kézenállás összes rávezető gyakorlatát itt is elővehetjük, ugyanúgy, mint a spárga összes rávezető gyakorlatát. A pózt gyakorolhatjuk úgy is, hogy az egyik vagy másik lábunkat a falhoz támasztjuk, miközben a másikat nyitjuk a spárgába. Itt is arra vigyázzunk, hogy a két láb maradjon egyforma magasságban. Haladó változat: Felugrás helyett igyekezzünk kiemelni magunkat a kézenállásba, ahelyett, hogy a lendületet használnánk. 
Egészségügyi hatások
Stimulálja az agyalapi mirigyet
Szabályozza a testsúlyt
Stimulálja a pajzsmirigy működését, ezáltal javítja az anyagcserét
Stimulálja a mellékvese működését, így csökkenti a felszabaduló stresszhormon (kortizol) mennyiségét
Erősíti a felsőtestet és a vállövet
Csökkenti a fejfájást
Javítja az emésztést és az ürítést
Javítja a hangulatot

Ellenjavallatok: csukló, könyök és váll sérülései, egyensúlyozási zavarok, magas vérnyomás, magas nyomás a koponyaűrben vagy a szemüregben, zöldhályog, menstruáció, hasi sérvek vagy friss műtétek.

Nincsenek megjegyzések: