2018. október 9., kedd

A vájuk áramlása és az egészség

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"3.6 A satkriják vizsgálatáról szóló rész

Amikor a test megszületik, a természeténél fogva tartalmazza a vátát, a pittát és a kaphát. A megfelelő vájuk a hozzájuk rendelt nádíkban tartózkodnak az előírt módon. Ha a vájuk nem megfelelően áramlanak az adott nádíban és útvonalon, akkor a test megbetegszik és az élet veszélybe kerül.” (Garbha Upanisad)
Ha szeretnénk kigyógyulni egy betegségből, még ha azt is feltételezzük, hogy többféle orvosság létezik rá, ahhoz, hogy az orvosságok hassanak, a vájunak akadályok nélkül, megfelelően kell áramlania a testünkben. Amikor a váju szancsaram (a krama szerint) megfelelő, akkor még az orvosságok alkalmazása is feleslegessé válik. A pránájáma gyakorlata nagyon fontos ahhoz, hogy a váju szancsaram (a kramaszerint) megfelelő legyen, hogy a nádík minden nap meg legyenek tisztítva, és a vér megfelelően áramoljon a nádíkban. Ez a krijá nagyon fontos a testben lévőváju szancsaram támogatásában. Ha a pránájámát sikerre akarjuk vinni, nem lehet felborulva a vátapitta vagy kapha aránya a testünkben. Ha a váju szancsaram nem megfelelő, ha a vátapitta vagy kapha megnövekszik, akkor a testünk elkezd remegni, légszomj, valamint puffadás alakul ki. Az ízületekben és a nádíkban betegség vagy fájdalom alakul ki, ha a váju áramlása nem megfelelő, és az élethossz fokozatosan lecsökken.
(Az ájurvéda szerint a testünk működését fizikai és energetikai szinten három dósa, vagyis biológiai erő szabályozza: váta (levegős elem), pitta (tüzes elem), és kapha (nyálkás elem). E három erő megfelelő aránya elengedhetetlen az egészség megtartásához. Az egészséges arány azonban a különböző karmával rendelkező emberek esetében egyéni, tehát nem pontosan 1/3 arányú, hanem egy vagy két dósa domináns. A dósák arányát és működését folyamatosan változtatják a külső és belső körülmények, melyek a váju szancsaramot, vagyis az életlevegők áramlását is befolyásolják. Ha a szervezet nem képes megfelelő válaszreakciót adni a külső és belső ingerekre, akkor a dósák egészséges, egyénre jellemző aránya tartósan felborul, ami betegségekhez vezet. A pránájáma szerepe a dósák működésében kettős: egyrészt a pránájáma gyakorlása sokkal nehezebb, ha a dósák aránya kibillent, és a szervezet nem egészséges. Másrészt bizonyos pránájáma gyakorlatok végzése önmagában képes hatást gyakorolni a dósák egyensúlyára.)

Nincsenek megjegyzések: