2020. július 11., szombat

Buddhászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"18. Buddhászana

Ez az ászana 20 vinyászából áll. A 8. és a 14. vinyászák a jobb és bal oldali ászana szthitik. Az első képen a jobb oldali buddhászana, a másodikon a bal oldali buddhászana látható. A jobb oldali buddhászana 7. vinyászája a bal oldali 13. vinyászája. Ezek ugyanolyanok, mint az ékapáda sírsászana 7. és 12. vinyászái. A 8. vinyásza ugyanolyan, mint az ékapáda sírsászana 7. vinyászája. Tanulmányozzuk a képet figyelmesen. A 9., 10., 11., 12. és 13. vinyászák megegyeznek az ékapáda sírsászana 8., 9., 10. 11. és 12. vinyászáival. A 14. vinyásza a bal oldali buddhászana szthiti.

Ebben a szthitiben helyezzük a bal lábunkat a bal vállunk teteje mögé, valamint a nyakunk mögé. Ezután fogjuk meg a jobb kezünk csuklóját a bal kezünkkel. A második képen a buddhászana szthiti másik formája látható, melyben a kezeinket a hátunk mögött kulcsoljuk össze. A gyakorlóknak nem kell meglepődniük ezen. Egyesek azt gondolják, hogy mivel Buddha a sziddhászanát hirdette, mint minden ászana felett állót, ezért a sziddhászanát és a buddhászanát ugyanúgy kell gyakorolni. Ez ellentétben áll az összes jóga-írással és azok leírásaival a testen belül lévő nádí granthik közötti kapcsolatról. Ezért a gyakorlónak meg kell értenie, hogy a sziddhászana krama és a buddhászana krama különbözik, és ennek megfelelően kell gyakorolnia.

Hatásai: meggyógyítja a görnyedt hátat és megfelelő vérkeringést idéz elő az összes nádíban. Megtisztítja a szvádhisthána, anáhata, visuddhi és brahmara gúha csakrákat, és teljes mértékben hozzásegíti a kévala kumbhakához. Ez az ászana nagyon jó hatással van a hosszan tartó, makacs lázra. Terhes nők ne végezzék.

(A buddhászana vinyászái:

Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).

Dvé: Kilégzésre uttánászana.

Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.

Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunkat a karon kívül hozzuk előre. Fogjuk meg a jobb külső talpélet a bal kezünkkel, és egyenes térddel húzzuk hátra a jobb combunkat a jobb vállunk mögé.

Astau: Kilégzésre illesszük be a jobb lábunkat a tarkónk mögé.

Nava: Vigyük hátra a bal karunkat a jobb lábfejünk mögé, és kulcsoljuk a kezeinket a mellkas előtt vagy a hátunk mögött (daksina buddhászana szthiti, 4.75). Közben a bal lábunk legyen teljesen kinyújtva.

Dasa: Belégzésre emeljük fel magunkat utpluthiba, és érkezzünk meg csaturanga dandászanába.

Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz

Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Trajódasa: Belégzésre hozzuk előre a bal lábunkat, és hajtsuk végre a pózt a bal oldalra is.

Csaturdasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Pancsadasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Sódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Szaptadasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánádszanába.

Astadadasa: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.

Ékónavimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába.

Vimsatihi: Érkezzünk meg szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: