2020. július 12., vasárnap

Dúrvászászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"19. Dúrvászászana

Ez a póz 20 vinyászából áll. A 8. vinyásza a dúrvászászana jobb oldala, míg a 14. vinyásza a dúrvászászana bal oldala. A 7. és 13. vinyászákban maradjunk az ékapáda sírsászana szthitiben. Innen, a 8. és 14. vinyászákban álljunk fel és egyenesedjünk ki. Tanulmányozzuk a képet figyelmesen. Miközben ebben az ászana szthitiben maradunk, a földön álló lábunkat egy kicsit se hajlítsuk be, hanem tartsuk egyenesen. Tartsuk a tekintetünket az orrhegyünkön. Végezzünk szampúrna púraka kumbhakát. A fejünket tartsuk végig rendesen megemelve.

Hatásai: Az elefantiázis, a herezacskóba szorult váju, valamint a fej rázkódása és remegése – mindezek a komolya betegségek megszűnnek. Nagy támogatást nyújt a szamádhi felé vezető úton. Terhes nők ne végezzék."

(A dúrvászászana vinyászái:

Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).

Dvé: Kilégzésre uttánászana.

Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.

Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunkat a karon kívül hozzuk előre. Fogjuk meg a jobb lábfejünket, és kilégzésre helyezzük a jobb lábunkat a tarkónk mögé.

Astau: Kilégzésre emeljük ki magunkat csakórászanába, maljd álljunk a bal talpunkra, és belégzésre egyenesedjünk fel, a tenyereket imatartásban tartva (daksina dúrvászászana szthiti).

Nava: Kilégzésre hajoljunk előre, majd ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába, a levegőben kihozva a jobb lábunkat a tarkó mögül.

Dasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Dvádasa: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a bal lábunkat a karon kívül hozzuk előre.

Trajódasa: Fogjuk meg a bal lábfejünket, és kilégzésre helyezzük a bal lábunkat a tarkónk mögé.

Csaturdasa: Kilégzésre emeljük ki magunkat csakórászanába, maljd álljunk a jobb talpunkra, és belégzésre egyenesedjünk fel, a tenyereket imatartásban tartva (váma csakórászana szthiti).

Pancsadasa: Kilégzésre hajoljunk előre, majd ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába, a levegőben kihozva a bal lábunkat a tarkó mögül.

Sódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Szaptadasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Astadasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.

Ékónavimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.

Vimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: