2020. július 3., péntek

Hála-gyakorlatok


A hála gyakorlása rendkívül fontos a sámáni úton. Kizsákmányoló társadalmunkban azt nevelték belénk, hogy a Természet, a növények, állatok, mindenféle nyersanyagok és őselemek önként a rendelkezésünkre állnak, és hálaadás nélkül kizsákmányolhatjuk, felhasználhatjuk őket. Az ember ezt a mentalitást persze a saját fajtársaira is kiterjesztette, és ezért a hála gyakorlása kiveszőben lévő jelenség manapság, csakúgy, mint a nem-bántás és a másik szabad akaratának tiszteletben tartása, legyen szó bármilyen élőlényről. Éppen ezért most szeretnék felsorolni néhány gyakorlatot, melyek a hála érzését és kifejezését segíthetik elő. Ha kipróbáljátok őket, akkor fogjátok érezni, hogyan gazdagítja a hála a lelketeket, és hogyan tanultok meg értékelni mindent, amit eddig magától értetődőnek vettetek.

1. Hála-napló

Vegyél egy füzetet, melybe minden nap leírhatod, hogy miért vagy hálás: önmagadnak, vagy ami veled történt, vagy más embereknek, állatoknak, növényenknek, isteni megnyilvánulásoknak és minőségeknek. Ha minden nap egy kicsit írsz a füzetedbe, akkor egyre jobban fog menni a hála gyakorlása.

2. Hála-meditáció

Foglalj el egy kényelmes meditációs pózt. Hunyd be a szemedet. Fókuszálj a légzésedre, figyeld meg, hogyan járja át a testedet. Lágyítsd el a légzésedet, majd igyekezz megnyitni a szívcsakrádat. Most idézd magadba azt, amiért hálát érzel, köszönd meg és mondd ki hangosan vagy magadban, hogy miért vagy hálás. Ezután folytathatod a következő dologgal, amiért hálás vagy, stb.

3. Hála-séta

Az előző gyakorlathoz hasonlóan kell végezni, de nyitott szemmel és sétálva vagy állva valahol. Figyeld meg a környezetedet, és közben csendesítsd le az elmédet. Keresd meg mindazokat a dolgokat, személyeket, állatokat, növényeket, természeti jelenségeket, szimbólumokat stb., melyeknek hálás vagy. 

4. Hála a Szellemvilág felé

Végezd a gyakorlatot a 2. gyakorlattal megegyezően. Amikor a légzésed ellágyult, és az elméd elcsendesült, hívd meg az erőállatodat vagy a szellemi tanítódat (akár mindet egymás után), és fejezd ki magadban vagy hangosan, hogy mi az, ami miatt hálás vagy nekik. E gyakorlat erőteljesebb változatában végezz utazást a Szellemvilágba az Életfához vagy az Alsó Világba, és ott találkozz az erőállataiddal, a tanító növényekkel, szellemi vezetőkkel, és fejezd ki a háládat nekik. Az utzaás végén a szokásos módon térj vissza a fizikai valóságba. 

Nincsenek megjegyzések: