2020. április 3., péntek

A Valkűr-szimbólum

Ezt a szimbólumot akkor kaptam Odintól, amikor az első online közös meditációt tartottam a karantén kezdetén. Utána megjelent még a következő alkalommal is, amikor a maja és tibeti jóslatokról szóló előadásomat tartottam, és utána utaztunk. A Valkűrök az északi mitológiának a zsidó-keresztény kultúrkör angyalaihoz és arkangyalaihoz legközelebb álló szereplői, azzal a különbséggel, hogy a keresztény mitológiában még az angyalok is férfias jellegűek, bár én inkább nemtelennek vagy androgünnek mondanám őket, míg a valkűrök nők, igzai harcias amazonok, akik hazaviszik a harcosok lelkét a Valhallába, amikor azok meghalnak a csatamezőn. A hírvivő/lélekvivő szerep végülis hasonló. Hadd vonjak még egy párhuzamot - a hinduizmusban gandharváknak nevezik ezeket az nagyalszerű lényeket, akik a zenélésben nagyon profik, de ők a harctereken nem annyira fordulnak elő. Női társaik az apszarák, akik viszont a táncban és a csábításban jeleskednek, na ők azért a hős harcosok előtt is megjelennek néha. 

A szimbólum itt látható: három, csúcsával lefelé mutató háromszög, amit angyali jelnek is tekintenek a mágiában, de mindenképpen a női princípiumot jeleníti meg. Az angyalok és gandharvák szárnyas lények. Én inkább úgy láttam, hogy a valkűrök sisakján voltak szárnyak, de lehet, hogy a hátukon is van. A három darab, csúcsával összeérő háromszöget három koncentrikus kör szeli át, ez valamiféle hármas beavatást, vagy az alsó/felső/középső világot, a lélek hármasságát stb. szimbolizálhatja, erre még külön rá kell utaznom. Ez a huszonhetedik szimbólum az ötvenkilencből.

Fekete alapon vörössel volt vésve a rúna, amit Odin nekem mutatott, és a fejem tetejére rajzolta a rúnát. "Ez a rúna erőt ad a küzdelmeidhez, és isteni védelmet és segítséget ad, de neked is tenned kell érte, nem csak várnod, hogy majd a Valkűrök kihúznak a bajból, vagy megoldják a problémádat. Ha küzdesz, akkor megkapod a támogatást. Ha szembe akarsz nézni a félelmeiddel, akkor bátorságot ad, de nem fogja megkönnyíteni a dolgodat. A próbatételek nemesítik meg a lelkedet, de mindig kapsz hozzá támogatást és védelmet." A Valkűrök Asgard lakói, így a Felső Világ felé törekvő tudato fejlődését segítik elő. Valószínűleg ezért kapcsolódik a koronacsakrához, mert a magasabb tudatosságot, a magasabb világok megértését segíti elő. Harcias női energiát képviselnek, tehát nem a kifejezetten Hold-típusú nőiség, anyaság szimbóluma ez, hanem inkább a fény-harcosoké. Ugyanakkor a Valkűrök az egót is letörik, és erőteljesen helyreigazítanak, ha félremegy a lelkesedésünk.

E.R. Hughes: A valkűr virrasztása
A Wikipédia címszava szerint:

"A valkűrök a skandináv mitológiában úgynevezett diszek (dísir), kisebb jelentőségű istenségek, Odin szolgálói. A feladatuk az volt, hogy kiválasszák a csatában elesettek közül a leghősiesebbeket, és a Valhallába vigyék őket, hogy einherjarok legyenek belőlük. Az einherjarokra Odinnak volt szüksége, hogy az oldalán küzdjenek a világvégén (Ragnarök) elkövetkező előre megjósolt csatában.
Azonban úgy tűnik, hogy nem volt éles különbség a valkűrök és a nornák – a végzet istennői – között. Például Skuld egyszerre volt norna és valkűr, és a Darraðarljóð szerint a valkűrök szövik a háború hálóját.
A modern művészetekben a valkűröket néha szárnyas lovakon száguldó gyönyörű védelmező szüzekként (Shieldmaiden) ábrázolják, sisakban, lándzsákkal felfegyverkezve. Azonban a „valkűr lova” egy metafora volt a farkasra (lásd Rök rúnakő), így a közhellyel ellentétben a valkűröknek nem voltak szárnyas lovai. A hátasaik inkább rémisztő farkasfalkák voltak, akik a halott harcosok tetemeinél gyülekeztek. Jóllehet farkasokon jártak, maguk a valkűrök hollószerűnek tűntek, akik a csatamező felett repülve választották ki a hős elesetteket. Így a lezajlott csaták helyszínét ellepő farkasok és hollók hordáira úgy tekintettek, mint magasabb célt szolgáló lényekre.
A valkűrök eredetéről nem maradt fenn konkrét írásos emlék, de az ismertebb valkűrök közül sokról tudható hogy halandó szüleik voltak.
A valkűrök páncélja „furcsa vibráló fényt áraszt, amely fel-felvillan az északi égbolton, létrehozva azt, mit az emberek Aurora Borealisnak, avagy északi fény-nek hívnak”.

Nincsenek megjegyzések: