2021. szeptember 17., péntek

Kérdések a Nusta Karpay-ról, 2. rész

5. Mindegyik Nustának van saját temploma, ahol lakik?

Igen, minden Nusta esszenciája egy bizonyos szent helyen, földrajzi területen van jelen nyomatékosabban. Mama Ocllo a Titicaca tó bolíviai oldalán az Isla del Sol-on található templomban van jelen. Dona Mujia a Hold szigetén található, Mama Simone az azonos nevű hegyen lakik Cusco közelében. A következő három Nusta, Dona Teresa, Maria Sakapana és Juana Huaman Tiklla egy helyen lakik, az Ausangate hegyen, mert ők is női Apuk. Az utolsó Nusta, a Tomasa Huaman Tiklla Apu Salkantay mellett lakik, a Humantay lagúnában.

6. Mi a Nusta Karpay célja?

E tradíció fő célja a férfi és női minőségek kiegyensúlyozása az emberi természetben, ami lehetővé teszi a dualitás integrációját, bár az andoki világképben ezt inkább janantinnak, azaz polaritásnak nevezik. A férfi-női energiák kiegyensúlyozását mindannyiunknak fel kell ismernie a rítusok általi beavatás hatására. E szóbeli hagyomány szerint a fő irány az ember integrációja, ahol a fő stratégia az egyes Nusták női tulajdonságaival történő kapcsolódás.

7. Kinek szól a Nusta Karpay tradíciója?

Ez az andoki hagyomány mindenki számára elérhető, nemtől, fajtól, életkortól, kultúrától, hitrendszertől, műveltségtől vagy bármilyen más jellemzőtől függetlenül. Mivel az emberi természet integrációját hivatott elősegíteni, ezért kivétel nélkül mindenkit befogad, aki szeretné magáévá tenni a Nusta Karpay tanításait és gyakorlatait.

8. A Nusta Karpay nőknek szól?

Nem csak nőknek. Ez csak egy modern mítosz, az iskola ugyanis férfiak és nők számára is nyitott, akik mindennemű megkülönböztetés nélkül részt vehetnek benne. A nők többet megtanulhatnak önmagukról, a férfiak pedig közelebbről fogják tapasztalni a női minőséget önmagukon belül, ami sokszor tabunak számít férfi társadalmi körökben. Azoknak a férfiaknak és nőknek a jelenléte, akik e jellemzőkkel rendelkeznek, növeli az emberi energia és élmény mobilizációs lehetőségeit. Ezáltal a csoport férfi- és nőtagjai is gazdagabbá válnak, és képesek lesznek kiegészítő módon viszonyulni egymáshoz.

9. A Nusta Karpay-t csak nők adhatják tovább másoknak?


Nem, ez is csak egy modern mítosz. Az iskola mindenki számára nyitott, és a tanításait ugyanúgy közvetíthetik férfiak és nők, akik erre fel vannak készítve. A modern világban sok olyan dolgot, amit tradicionálisan a nők végeztek, már a férfiak is be tudnak fogadni, és ez megfordítva is igaz. Ha a Nusta Karpay csak nőknek lenne fenntartva, azzal erősen sérülne a viszonzás és integráció elve, mely az andoki világkép alapját képezi.

10. A Nusta Karpay-t csaj Q'ero papok, vagy az inka hagyományvonal tagjai adhatják tovább?

Nem, ez is egy modern mítosz. Mivel ez az egész emberiség számára nyitott és hozzáférhető iskola, ezért fontos, hogy – különbségtétel nélkül – mindenki hozzáférhessen az andoki hagyomány spirituális tanításaihoz és gyakorlataihoz. Bizonyára, a kulturális hagyomány átadása nem könnyű feladat, és nagy felelősséget és elkötelezettséget kíván. Aki nem Q'ero származású, annak meg kell tennie az erőfeszítést, hogy mélyre merüljön az andoki hagyományban, de ez nem lehetetlen. Tehát az, aki megszerezte a képesítést, a származásától függetlenül átadhatja másnak a Nusta Karpay beavatásokat. 

Nincsenek megjegyzések: