2021. szeptember 6., hétfő

Mi az a Nusta Karpay?

A Nusta Karpay jelentése

Mit takar pontosan a Nusta Karpay kifejezés? A Nusta az inka királyi családok hercegnőjét vagy papnőjét jelenti, de minden papnőre és spirituális munkát végző nőre vonatkozik az Inka Birodalom (Tawantinsuyu) idején. Tágabb értelemben véve minden olyan természeti helyre vonatkozik, mely női aspektussal rendelkezik, például a folyók, vízesések, lagúnák, tavak és a Pacsamamához vagy a Holdanyához kötődő női templomok, szentélyek is a Nusták, vagyis a női szellemek lakhelyeinek tekinthetők.

A Karpay szó azt jelenti, hogy „locsolni”, „öntözni”, valamint az átadás, továbbítás szimbóluma is. Bizonyos kortárs spirituális körökben az Andokban a Karpaj-t beavatásnak, energetikai átadásnak tekintik. Ezért a Nusta Karpay az Andoki hagyomány papnőivel, női szellemeivel kapcsolatos beavatásnak is tekinthető. Ebben az értelemben a Nusta Karpay egy ősi szóbeli hagyomány, mely a beavatottak számára hozzáférhetővé teszi az inka és andoki hagyomány papjainak tudását és megtapasztalását, és a célja az, hogy az ősi rítusokat és gyakorlatokat megmentse az utókor számára. Az idő múlásával valószínűleg sok minden megváltozott, de az andoki papok szerint a Nusta Karpay rítusokban fennmaradt a lényeg.

Don Mariano hét fő rítusról beszél, melyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A rítusok egy pragmatikus sorozatot alkotnak, mely támogatja az emberi evolúció szintjeit, melyek elérését lépésről lépésre támogatja a hét rítus. A fejlődési szintek magában a testben találhatók, a Nawikban, vagyis energiaközpontokban. Emellett mindegyik rátuk kapcsolatban áll a Természet elemeivel, az energia-áramlással és bizonyos templomokkal, szent helyekkel. A Nusta Karpay hét rítusában a következő szellemi tanító minőségekhez kapcsolódunk: Mama Ocllo, Dona Mujia, Mama Simona, Dona Teresa, Maria Sakapana, Juana Huaman Tiklla, és Tomasa Huaman Tiklla.

1. Mama Ocllo

Ő a Nap-apa és a Földanya lánya, és a Titicaca-tóból származik. Ő a Föld istnnője, az összes istennő nagyanyja, és a bölcsesség istennője. Mama Ocllo esszenciája abban nyilvánul meg, hogy leföldel bennünket a középpontunkban, és segít megtalálni belső szentségünket. Ez a rítus meggyógyítja női erőnket és helyreállítja az egyensúlyunkat. A rítus felkészít a többi rítusba történő beavatásra, mivel megnyitja a csakráinkat, és összeköti őket egy fénylő spirál segítségével a gyökércsakrától a koronáig. A rítus során megkapjuk a fénymagokat mind a hét csakrákba. Ezeket a magokat hét kő segítségével kapcsoljuk össze a hét sámáni archetípussal.

Hatásai: Növekszik a vitalitás, a szenvedély és a fizikai biztonság. Segít az ellenséges erők, az aggodalom, depresszió és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság legyőzésében. A test tisztulását és a fizikai biztonságot is támogatja.

2. Dona Mujia

Ő a víz istennője. A Mujia szó sellőt jelent, és a víz szellemét képviseli. Az ő energiája az elengedésről szól. Ez a beavatás segít abban, hogy elengedjük az egónk negatív aspektusait, és megnyitja a szívünket az önzetlen összekapcsolódáshoz másokkal. Elősegíti a szerepköreinkkel történő azonosság elengedését, miközben támogatja a szerepköreink pozitív kölcsönhatássá történő átalakítását. Ebben a beavatásban a fő téma az áramlás, olyan, mint egy folyó, ami különböző folyamatokon áramlik át, de mindig mozgásban van. Ez az áramlás segít felszabadulni és elengedni mindazt, ami beteljesítette életciklusát, és helyet ad az újult energia beáramlásának. Ez egy virágzási rítus – ehhez a beavatáshoz virágokat és vizet fogunk használni.

Hatásai: Megtisztítja az érzelmeinket és érzéseinket, a bizalmat és a hitet. Segít elengedni a féltékenységet, neheztelést, magányt és a szégyenlősséget.

Nincsenek megjegyzések: