2010. január 16., szombat

A három bandha komplex hatásai

Múla bandha

A gátizomzat összehúzása stimulálja a szenzomotoros és autonóm idegrendszert is. A gáttájék stimulációja aktiválja a gerincoszlop paraszimpatikus idegszálait, amelyek a gátról erednek. A paraszimpatikus idegszálak kizárólag a nyaki és szakrális vagy gáti szakaszból indulnak ki, míg a szimpatikus idegszálak a gerinc mellkasi és ágyéki szakaszáéból erednek. A bandhák végrehajtása kísérletileg bizonyítottan is felerősíti a paraszimpatikus idegrendszer működését, ezáltal lecsökkentve a szívritmust, a légzés sebességét és a vérnyomást, relaxált és nyugodt tudatállapotot idézve elő. A múla bandha a szimpatikus idegrendszert is stimulálja, de sokkal kisebb mértékben. Mindkettő stimulálása elősegíti a z idegrendszer e két fontos elemének harmóniába kerülését. Ez határozottan visszahat a hipotalamusz működésére, amely az összes belső elválasztású mirigyet irányítja, amelyik pedig a limbikus (érzelmi) rendszerbe, valamint az agykéregbe juttatja az információt.

Uddijána bandha

A hasizom behúzása összepréseli az emésztőszerveket, a nemi mirigyeket, a veséket és legfőképpen a napfonatot. Ez az idegfonat, amelyet a “gyomorban lévő agynak” is neveznek, miközben összepréselődik, egy energiafolyamot hoz létre a gyomorban és a mellkasban. Ez az energia gyógyító hatású és tudatosan is hasznosnak éljük meg, mivel hozzájárul a jólétünk érzéséhez. Az Uddíjána bandha tonizálja a szimpatikus idegrendszert, és ezáltal hatékonyabb munkára készteti. Arra is képessé tesz, hogy irányításunk alá hajtsuk a szimpatikus idegrendszert, és megakadályozzuk, hogy nem megfelelően reagáljon bizonyos helyzetekre, ezáltal elkerülve a stressz és pszichoszomatikus betegségek hatását.

Dzsálandhara bandha

A torok izmainak összehúzása megnyújtja a nyakat, és húzza a gerincvelőt, valamint az agyat. Ez finoman hat az agyalapi és a tobozmirigyre, miközben az áll előrehajtása befolyásolja apajzsmirigyet, mellékpajzsmirigyet és a csecsemőmirigyet. Ugyanakkor stimulálja a paraszimpatikus gerinctájékot, ami a nyúltagyban helyezkedik el (az agy és a gerincvelő találkozásánál), ami a szívritmust, légzést, vérnyomást stb. szabályozza. Végül a dzsálandhara bandha a karotiszöböl-idegre is nyomást gyakorol, amely elősegíti a vérnyomás csökkenését. A szimpatikus idegtónus csökkenésével a nyugalom, relaxáció és általános jólét érzése uralkodik el rajtunk.

A bandhák végzése által masszírozzuk az izmokat és a belső szerveket. Ezeknek a területeknek megnövekszik a vérellátottsága, ami elősegíti a szervezet tisztulását. A bandhák befolyásolják a belső elválasztású mirigyeket. Mivel a mirigyek szoros kapcsolatban vannak a csakrákkal, természetesen a csakrákat is befolyásolják. Amikor a csakrákat stimuláljuk, akkor a szervezet minden aspektusát befolyásoljuk, életerővel töltjük fel azt.

Nincsenek megjegyzések: