2010. január 22., péntek

A bandhák és a prána

Tudom, hogy sok bejegyzés volt az utóbbi időben a bandhákról, de éppen most jön Gregor Maehle könyvében is az idevágó fejezet, úgyhogy még egy kicsit olvasgassunk róluk, hátha összeáll a kép, hogy mit is kellene csinálni gyakorlás közben:

Bandhák

"Az előző részben tanultunk a mély légzés fontosságáról. De pontosan mi is az, ami ennyire hatékonnyá teszi a jógikus légzést?

Ahhoz, hogy megválaszoljuk ezt a kérdést, újra meg kell vizsgálnunk a prána fogalmát. Amint már tudjuk, a prána vonatkozhat az anatómiai légzésre, de a legtöbbször az életerőt jelenti, amely a finom fizikai testben helyezkedik el. Fontos megérteni, hogy a kettő nem azonos egymással. Azonban az életerő mozgása, ahogyan az a finom fizikai, vagyis energia-testben történik, bizonyos összefüggésben áll a légzés mozgásával a fizikai testben. A légzés irányításával befolyásolhatjuk a prána áramlását. Még fel is tudjuk halmozni, vagy raktározni tudjuk. A legtöbben hallottunk olyan jógikról szóló beszámolókat, akik hosszú időkig tudtak életben maradni oxigén nélkül.

Bár a jógának nem célja az ilyen mutatványok végzése, mégis ez lehetséges bizonyos gyakorlatok végzése által, amelyeket mudráknak nevezünk. A mudra szó pecsétet jelent. Ezek a gyakorlatok a póz, a légzés és a bandha kombinációjából állnak, és segítségükkel "megpecsételhetjük" a pránát. Ez a folyamat, ami által képessé válunk az életerő uralására, különbözteti meg a jógát a közönséges tornagyakorlatoktól. A gimnasztika és a sport edzetté tesz, de nem rendelkezik a jóga energia-megőrző hatásával, mivel nem használja a mudrát és a bandhát. A pózoknak a pránájámával és a bandhával történő kombinálása teszi a jógát olyan hatékonnyá.

A bandha kifejezés az angol bonding (összekötni) szóval áll kapcsolatban. Összekötjük a légzést, a mozgást és a tudatosságot. Az első bandha a múla bandha, vagyis a gyökér(gát)-zár. A gyökér amiről itt szó van, a gerinc töve, vagyis a gát, illetve azon belül is a gátizom. A gátizom a végbélnyílás és a nemi szervek közötti izomhártya. Ha enyhén összehúzzuk a PC (pubococcygealis) izmot, ami a szeméremcsont és a farokcsont között húzódik, egy energetikai zárat hozunk létre, amelyik a testbe zárja a pránát, és megakadályozza annak eltávozását a gerinc tövénél. Azt mondják, hogy a múla bandha a szusumnába, vagyis a központi energiavezetékbe tereli a pránát, amely finom szinten egybeesik a gerinccel."

4 megjegyzés:

Zsu írta...

Kedves Guaranga Das,
pár napja reagáltam a decemberi "Kőkorszaki szakik" c. bejegyzésére. Azért írok, mert lehet, hogy véletlenül elkerülte a figyelmét a hozzászólásom.
Üdvözlettel,
Zsuzsa

Zsuzsa írta...

Elnézést, az előző kommentbe nem sikerült végig beírnom a nevem.

Gauranga Das írta...

Kedves Zsuzsa,

Nem kerülte el, de nem éreztem túlzottan erős késztetést, hogy vitatkozni kezdjek. A jóga-hagyomány által ajánlott szattvikus diétát sokkal egészségesebbnek és tudatemelőbbenk tartom, mint a paleo diétát, és ennek az ellenkezőjéről nem hiszem, hogy bárki is meg tudna győzni. Az evolúciós elméletet pedig továbbra is ostobaságnak tartom, bármennyi "tudós" is tette le a voksát eddig mellette.

Zsuzsa írta...

Köszönöm, hogy válaszolt. Én sem akartam feltétlenül vitatkozni, csak egy kicsit árnyaltabb képet adni a paleóról, de természetesen az a lényeg, hogy mindenki a maga útját járva találja meg azokat a módszereket, amik őt elégedetté teszik.
További jó munkát!
Zsuzsa