2010. január 28., csütörtök

Hol is van a Múla-bandha?

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:

"A PC (pubo-coccygealis) izom megtalálása eleinte nehézséget okozhat. Azt szokták javasolni, hogy húzzuk össze a végbél záróizmait, vagy pedig azokat az izmokat, amelyeket a vizelés megállításához használnánk, de ezek az utalások nem teljesen pontosak: a múla-bandha egyik sem ezek közül az izmok közül, hanem pontosan közöttük található.

Ezeknek a javaslatoknak azonban van némi haszna, mivel iránymutatást adnak, amíg nem válunk eléggé érzékennyé, és nem vagyunk képesek pontosabban megtalálni a PC-izmot. A nők számára lényeges, hogy ne tévesszék össze a múla-bandhát a méhnyak összehúzásával. Ez különösen megerőltető tevékenység közben történik. Ha egy nő ezt naponta gyakorolná, méghozzá a kétórás gyakorlás ideje alatt végig, valószínűleg nehézségei lennének szülés közben.

Kezdetben főleg fizikai szinten alkalmazzuk az izomzárat, ami leginkább a durva testre hat. A gyakorlás során az energiazár irányába haladunk, ami jobban hat a finom, pránikus testre. Amikor mesteri fokra visszük, akkor a múla-bandha kizárólagosan mentálissá válik, és a kauzális testre hat.

Ahhoz, hogy megismerkedjünk a múla-bandhával, üljünk egyenes háttal, hosszú gerinccel, kényelmes pózban, és koncentráljunk a gátizom (vagyis a gáttájék középső része) finom összehúzására. A kilégzéssel együtt vizualizáljuk, hogy a légzés az orrlyukaktól indulva lassan leáramlik a torkon, a mellkason és a hason keresztül, míg végül "beleakad" a gátizomba, ami finoman összehúzódik. A belégzést automatikus felfelé irányuló áramlás kíséri.

Mivel a lélegzetet a gátizomba "akasztva" tartjuk a PC-izom összehúzása által, szívó hatást hozunk létre, és és felfelé irányuló energetikai mozgást a test egész középpontjában. Ez a múla-bandha. Ezzel a mozdulattal megtettük az első lépést az életerő lefelé áramlásának megakadályozása felé, ami az életkorral együtt növekszik, és közelebb hozza a halált, betegséget és sorvadást, mint a növény kiszáradását; és felfelé irányuló mozgássá változtatjuk, amely elősegíti a növekedést és a további virágzást.

A múla-bandhát a teljes légzésciklus alatt és az egész gyakorlás alatt behúzva tartjuk. Minden póznak ebből a gyökérből kell kinőnie. Csak a teljes meghódolásban végzett végső relaxáció során engedjük ki."

Eddiga az idézet, de egy-két dolgot hozzátennék a magam részéről. Azzal én is egyetértek, hogy a nőknél a múla-bandha fizikai helye a méhnyak tájéka, de azt nem osztom, hogy ha folyamatosan behúzva tartják, akkor nehéz lesz a szülésük. Szerintem inkább a tudatosításon van a hangsúly, az izomgyűrű feletti kontrollon, amivel sok mindent lehet kezdeni (intimtorna). A férfiaknál a prosztata tájékára teszik a múla-bandhát, ennek a tudatos összehúzása-ellazítása szintén sok mindenre használható. Ja, és ahogy gyakorlunk, úgy az egész folyamat egyre finomabb lesz, egyre kevesebb feszítés a fizikai szinten, és egyre több tudatosítás az energetikai szinten.

A másik dolog a légzés és a prána áramlása. Én úgy szoktam gyakorolni és taíntani az uddzsájít, hogy belégzéskor lefelé áramoltatjuk a pránát a múládhárába, kilégzéskor pedig felfelé a koronacsakrába. A Satyananda rendszereben is így tanítják, amit elég autentikusnak tartok.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

A mandalás jógán úgy segítik a múla bandha összehúzását, hogy képzeljük el, mintha az izmokkal egy biliárdgolyót akarnánk fölfelé és előre görgetni.