2010. január 18., hétfő

Inverzió workshop - a hét szamuráj

Úgy látszik, beijedtek az emberek az inverzió workshop tematikájától. Tudom, hogy sok mindenkiben él egy jó adag félelem a fordított pózokkal és a fejenállással kapcsolatban. Van, aki fél, hogy eltöri a nyakát, vagy a fejére esik a kézenállásban stb. Éppen ez a lényege a fordított pózoknak, hogy segítenek leküzdeni ezt a félelmet, és fejjel lefelé is szembenézni a világgal, vagyis alulról szagolni az ibolyát.

A másik ok persze lehetett az is, hogy a legtöbben a 31-ei jóganapra spórolnak, ahol aztán végkimerülésig jógázhatnak. Még azt sem tudom, én magam
hogyan fogom kibírni a négy óra megtartását egy napon. Mindenesetre a s
zombati workshopra hét ember jött el, köztük egy férfi, Szabi, aki nagy rajongója a kézenállásoknak.

A szokásos Agnis szúrja-namaszkárral kezdtük, amelyikben nincs ugrálás. Utána néhány álló gyakorlattal melegítettünk be, ezeknél már a előrehajlítások domináltak, mivel ezek félig
fordított pózoknak tekinthetők, ugyanis a fej lejjebb kerül a szívnél. Szóval bemelegítettük a gerincet és a vállövet is, és utána kezdtük a gyertyapózokkal.

A fordított pózokban rendkívül sok lehetőség van a csípő mozgatására, így például a gyertyában vihetjük előre a lábunkat hídba, vagy hátra ekébe, és még körbe is forgathatjuk. Ez utóbbit mandalászanának nevezik, és a 4. sorozatban bukkan fel. Ugyanezt meg lehet tenni fejenállásban és kézenállásban is, bár a kézenállásban eléggé hip-hopos vagy Capoeirás kinézete van. Éppen ezért Évinek és Lizának sikerült a legjobban megcsinálni.
Nem maradtak ki a kartámaszok sem, illetve a kézenállások. Itt akinek kellett, a falat vette igénybe, illetve a kézenállásokat párban végeztük, hogy jobban meg lehessen tanulni az izmok használatát a fel-le menetel közben. Terpeszben is csináltunk kézenállást, meg hídba is lementünk belőle, illetve vissza. Másnapra gondolom mindenkinek volt egy kis izomláza, mert sokat dolgoztunk a karokkal és a felsőtesttel.

Este még csináltunk egy jógaoktatói gyűlést, és megbeszéltük a 2010-es terveket. Vasárnap reggel pedig kipróbáltuk Ágival a Classic 84-et (leszámítva a 30 Agni-jógás pózt, tehát 54 gyakorlatot csináltunk). Ha mindegyiket tíz légzésig kitartod, akkor kb másfél és 2 óra közé fog esni a sorozat hossza. Persze nem olyan dinamikus, mint az Astanga, de egy jó keresztmetszetet ad az 1-2-3. sorozat ászanáiból. A jóganapon ezt is mindenki kipróbálhatja.

Nincsenek megjegyzések: