2010. január 6., szerda

Légzés és méregtelenítés

Gregor Maehle könyvének további részlete:

"Ezen kívül a hosszú hasizom ellazítása elősegíti a szeméremcsont lefelé billenését, ami előrebillenti a medencét, és hiperlordotikussá (túlzottan íveltté) teszi a derekat. Ez pedig megemeli az erector spinae, azaz a gerinc legfontosabb feszítőizmának alsó kapcsolódási pontját, amelyik így megrövidülve nem képes hatékonyan megemelni a mellkast. A mellkas összeesik, ami nem csak púpos kinézetet eredményez, hanem merev bordakosarat is. Ez megakadályozza a mellkasi szervek masszázsát a légzés közben.

A masszázs hiánya, és a szív és tüdő mozgásának korlátozottsága lecsökkenti a betegségekkel szembeni ellenállóképességüket. Ez az összefüggő jelenség, ami a púpos hátat, a hátrabillent medencét, és az összeesett mellkast okozza, az egyik legrosszabb tartásprobléma, és a fő oka a hasi légzés előtérbe helyezése, ami a hasizmokat is meggyengíti.

A jógában a hasat és a mellkast is használjuk a légzésnél. A bordaközi izmokat megdolgoztatjuk az aktív légzéssel. A levegőt szó szerint kipumpáljuk a mellkasból, amíg csak a vitális térfogat marad, ami a teljes kilégzés után is a tüdőben van. A cél az, hogy mélyebben lélegezzünk, hogy növeljük a vitalitást. Ennek nem az a módja, hogy annyit lélegzünk be, amennyit lehetséges, hanem az, hogy először teljes mértékben kilélegzünk, hogy teret hozzunk létre az új belégzésnek.

A légzőkapacitás növelésének két elsődleges oka van. Az egyik az, hogy a belégzés növelésével megnöveljük az oxigén-ellátást. A másik pedig az, hogy a kilégzés növelésével több méreganyagot lélegzünk ki. Ezek a méreganyagok különböző kategóriákba tartoznak:
  • Mentális méreganyagok - például egy másik élőlénnyel való konfliktussal kapcsolatos gondolatok, vagy a kollektív konfliktusra való vágy, például háborúba menni egy másik országgal bármilyen okból.
  • Érzelmi méreganyagok - félelem, düh, gyűlölet, féltékenység, ragaszkodás a szenvedéshez, és hasonlók.
  • Fizikai méreganyagok - ki nem ürített anyagcsere-termékek.
  • Környezeti méreganyagok - ólom, nikotin, szén-dioxid, kén-dioxid, élvezeti cikkek stb.
Mindezek a méreganyagok rendelkeznek azzal a tendenciával, hogy a test "állott", "halott" részeiben halmozódnak fel, ahol csak kis mennyiségű oxigén található, gyakran az ízületek körül vagy a zsírszövetekben. Ezeknek a méreganyagoknak a felhalmozódása - szó szerint az egyes testi zónák energetikai halála az egész test halálát jóval megelőzve - idővel krónikus betegséghez vezethet.

A mély légzés, a felgyülemlett méreganyagok kilélegzése és az oxigén belégzése áltat megtesszük az első lépéseket, hogy helyreállítsuk a test eredeti egészségi állapotát. Még több lépésre is szükség van, amelyeket később fogunk ismertetni. Ezek röviden az energia tárolása (a következő részben, amely a bandhákról szól), és az egész test felébresztése (az ászanákról szóló részben)."

A légzés mint méregtelenítő folyamat még hatékonyabbá tehető, ha mentálisan tudatosítjuk azt. Minden sejtünkbe belélegezhetünk úgy, hogy vizuálisan elképzeljük, ahogy feltöltődik fénnyel, gyógyító pránával, és vizuálisan elképzelve kilélegezhetjük belőle az elhasználódott, szennyezett energiát. Ugyanígy koncentrálhatunk bizonyos szervekre, testrészekre, csakrákra is.

Nincsenek megjegyzések: