2010. január 1., péntek

A bandhák és a Kundaliní

A Jóga-tárávalí 6. Verse a következőképpen szól:

ódjána-dzsálandhara-múla-bandhaih
unnidritájám uragánganájám
pratjanga-mukhatvát pavisan szusúmnam
gamágamau muncsati ganda-váhah

“A Dzsálandhara-bandha, Uddíjána-bandha és a Múla-bandha gyakorlása által az alvó kígyó (a Kundaliní) felébred és belép a Szusúmnába. Ekkor a légzés szabálytalansága megszűnik.”

A versből kiderül, hogy a légzés szabálytalansága akkor szűnik meg, amikor a Kundaliní felébred és behatol a Szusúmnába. Ha tehát valaki képes például az Astanga-sorozatok gyakorlása során fenntartani a szabályos, mély Uddzsájít, az annak a jele lehet, hogy legalább a Brahma-granthin (a Múla-bandhában elhelyezkedő csomón) keresztül tudott fúródni a Kundaliní energia.

Ez különösen a harmadik sorozattól felfelé lehet érdekes, hiszen ezeket a nehéz gyakorlatokat azért hívják szthira-bhágának (szilárd erő), mert ha valaki képes szabályos légzéssel végrehajtani őket, akkor az a Kundaliní felébredését jelzi.

A 7. vers a következőket mondja:

utthápitádhára-hutásanolkaih
ákuncsanaih sasvad-apána-vájóh
szantápitáccsandramaszah patantí
píjúsa-dhárám pibatíha dhanyah

“Amikor a bandhákat elsajátítottuk, az izzó tűz felemelkedik a Múládhárából az apána-váju összehúzódása miatt. A csandra vagy amrita elkezd csöpögni, és a szerencsés gyakorlók megízlelhetik.”

A Múla-bandha felébreszti a Kundalinít, az Uddijána-bandha pedig amellett, hogy méregteleníti az emésztőszerveket, fel is erősíti az emészési tüzet. A csandra vagy amrita kifejezés a nektárra (bölcsesség, halhatatlanság nektárja, egyesek szómának is nevezik) utal, amely a tantra-irodalom szerint az ágjá-csakrában (harmadik szem) termelődik. Amikor ez a nektár alácsepeg az ágjá-csakrából, akkor a manipúrában (gyomorcsakra, napfonat) elhelyezkedő tűz elégeti azt. Ez a folyamat elősegíti az öregedést és a halál közeledtét.

A Dzsálandhara-bandhát annak érdekében gyakorolták, hogy megakadályozzák a csandra lecsöpögését és elégését, és az ágjá csakrában ízlelhessék meg a nektárt a maga teljességében. A meditáció, a pratjáhára, a jámák és a nijámák követése mind ezt hivatott elősegíteni. Minél jobban befelé fordulunk és elkülönülünk az érzéki élvezetektől, annál jobban meg tudjuk akadályozni a csandra elégését. Ehhez a folyamathoz szervesen hozzátartozik a szexuális élet kontrollálása is, mivel ez előfeltétele annak, hogy a Kundalinít felfelé tudjuk emelni a magasabb csakrák felé. A férfi magját bindunak vagy rétasznak is nevezik, és azokat, akik a meditációs gyakorlatok által fel tudták emelni a Kundalinít, Úrdhva-rétaszáknak is nevezték. A meg megőrzése nem csak az öregedés megállítását szolgálja, hanem az anyagcsere-folyamatok önmagukba visszafordítása által a tudat ébredését is elősegíti.

7 megjegyzés:

Balogh Erika írta...

Az amritát a kechari mudra, az uddzsaji légzés és a fordított testtartások fogják fel. Ezért ajánlott például gyertyában kechari mudrát végezni uddzsaji pránajámával. És azt olvastam, ha nagyon sok méreganyag van a testedben, akkor keserű ízt érzel a nyelveden. Sőt találtam egy olyan verziót is, hogy az a hajtincs, amit Te is hordasz, összefügg az amritával. Mondjuk, többféleképpen említik a különböző ˝stílusok˝. Lehet más magyarázat is...

Gauranga Das írta...

Na és mit tud a hajtincsem?

Balogh Erika írta...

Állítólag, ... van nyolcadik csakra is. Ez a bindu csakra. Pontosan a hajforgónál található. Egyes magyarázatok szerint innen folyik le az amrita. És a ˝hajtincsed˝ ezen a ponton található. Bindu jelentése: pont. Serkenthető a nektár termelődése, ha meghúzod. Olvastam persze olyat is, hogy a bindu csakra tulajdonképpen a fejtető csakra közepe. Egyébként a krisnásoknál mit jelent ez a hajfonat?

Gauranga Das írta...

A Krisnásoknál azt jelenti, hogy Istent személyként imádjuk, ellentétben a buddhistákkal vagy az Advaita követőivel, akik szerint Isten nem rendelkezik formával.

Balogh Erika írta...

Lesz februárban jivamukti workshop. Talán már voltál, ha jól emlékszem Yogeswarinál. Most is mész?

Gauranga Das írta...

Mentem volna, de 3-án megyünk Indiába. Még nem találkoztam Yogeshwarival, majd mondd el, milyen volt.

Balogh Erika írta...

Én nem megyek, Móni megy. De majd leírom, amit mesél róla. Kíváncsi vagyok én is. Főleg, hogy tartok jivamukti inspirált órát.