2010. január 25., hétfő

Öt ok 1. rész

A minap Zsuzsa kommentelte Kőkorszaki szakik című blogbejegyzésemet. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy ő is a Paleo táplálkozás híve, de azért benéztem a blogjára. Nos, érdekes dolgokat ír a táplálkozásról is, de itt főleg a mozgással kapcsolatos gondolataira térnék ki.

A paleo diétával kapcsolatban egy bekezdés erejéig. Abban egyetértek, hogy az E-számoknak semmi keresnivalója az élelmiszerekben, és minél természetesebb, annál egészségesebb és emészthetőbb egy étel. A 70% állati fehérjét azonban már nem igazán venné be a gyomrom, pedig 0 Rh+ vagyok, ami a vércsoport-diéta hívei szerint született húsevőt jelez. Szóval maradok a vega étrendnél, alig várom már a jó kis dél-indiai étkeket!

A másik dolog, ami nyilvánvaló, hogy a modern városi ember életében rendkívül kevés a mozgás, és tételezzük fel, hogy ha valaki teljesen ideálisan táplálkozna, akkor sem tudna teljesen egészséges maradni a magfelelő mozgás híján. Tehát a blog öt érvet sorol fel a mozgás mellett, majd ötöt a mogzás ellen.

Lássuk most ezeket az érveket, és egy-két gondolatot, amit én fűztem hozzá. Tehát Zsuzsa öt érve a mozgás mellett, vagyis hogy ne halogassuk:

1. Később sem lesz könnyebb. Ez szentigaz, és az astangások ezt kiváltképpen tudják. És ha mindennap csinálod, akkor talán "észrevétlenebbül" szállnak az évek.

2. Segít abban, hogy túltedd magad a problémáidon. Ez kiváltképp igaz a jógára, mert befelé koncentrálsz, és kénytelen vagy elengedni a problémáidat, csak úgy tudsz figyelni a légzésre.

3. A 3. pont tulajdonképpen ugyanaz, a mozgás elvonja a figyelmedet a problémáidról. Én inkább a szerotonin-termelés fokozódását emelném ki az előző pontban, itt pedig a feszültségoldást.

4. Az egy helyben ülés nem természetes a testnek. A mozgáshiány és a szűk mozgástartomány ingerszegény állapotba helyezi vázizom- és idegrendszert, ami fokozatos sorvadáshoz vezet. A jógában nem a "gizdulás" miatt gyakoroljuk a nyakatekert ászanákat, hanem azért, hogy az ízületi mozgáshatár kitolásával ellentétes, regeneráló hatást fejtsünk ki a különböző szövetekre.

5. Hihetetlen magabiztosságot ad. Nos, az önbizalom nem rossz, vagyis az egészséges önértékelés, de az egóval vigyázni kell, főleg a jógában. "Üres pohárral", azaz nyitott elmével kell járni, mert mindenkitől tanulhatunk, ha alázatosak vagyunk.

És most pedig az öt érv, amiért néha érdemes elhalasztani a mozgást (Zsuzsa szerint, énszerintem nem).

1. Nem ez a legfontosabb része az életnek. Én úgy látom, hogy a jógik számára igen, hiszen nekik az ászana- vagy éppen pránájáma-gyakorlás nem csak egy aspektusa, egy szelete az életnek, hanem a lehetőség arra, hogy összekapcsolják a tudatukat a Teljes Egésszel. A "jóga" összekapcsolódást jelent, és ilyen módon egy olyan tudatos mozgás, ami a személyiségünket is fejleszti.

2. Nem fér bele egy napba. Nos, ez már igencsak olyan érv, amit az elme sikeresen fel tud használni, hogy lebeszéljen bennünket a gyakorlásról. Én a tervhez tartanám magamat. Ha heti hat gyakorlást terveztél be, akkor ragaszkodj hozzá, ne változtasd meg a napirendedet éppen jógaóra előtt (túl fáradt vagyok, túl sokan vannak, nincs időm, lesérültem, közbejött valami stb.) Tudom, hogy néha nehéz, főleg a reggeli órák előtt rávenni magadat a gyakorlásra, de ez is része a jógafolyamatnak.

3. Nem mindig oldja meg a lelki problémákat. Nos, egy zsákolás vagy futógépezés tényleg nem mindig, de a jóga nem csak az ászanát, de a meditációt, imát, kírtanát is magában foglalja, így minden eszközzel segíti a lelked szépítését.

4. Ha örömtelenül csinálod, akkor ne csináld! Hét én ilyet nem nagyon éreztem, szerintem a jóga nagyon ritka esetben okoz frusztrációt. Legfeljebb ha a 2. sorozatot elkezded heti 5-ször gyakorolni, akkor az első pár hónapban az "idegeidre megy", mivel ekkor tisztítja meg az idegrendszeredet a stressztől. De amúgy aki odaküzdi magát a jógaórára, az nagyon ritkán szokott frusztrált arccal távozni. Szerintem itt a befejező relaxáció a titok, azalatt az összes kínzásomat megbocsájtja nekem mindenki ;-).

5. Ha túlezdésben vagy, akkor pihenni kell. Ezt az utolsót hajlamos vagyok beismerni, és bár a jóga feltölti az energiaraktáraidat, azt is túl lehet nyomni, különösen az Astangát. Ilyenkor a szervezet sérülésekkel reagál, amit figyelembe kell venni, és csökkenteni a terhelést, vagy módosítani a gyakorlatokat. Ja, és ne felejtsük el a meditációt és a pránájámát, néha azokra kell inkább sort keríteni és pihentetni a testet.

Na és akkor holnap tőlem: öt érv a többi testmozgás ellen, és öt érv a jóga mellett!

2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Valóban kevés olyan gyomor van, ami beveszi a 70% állati fehérjét, az enyém biztosan nem, de arról is írok majd, hogy én hogyan viszonyulok a paleóhoz (attól, hogy ésszerűnek tartom, nem követem 100%-ban).
Szerintem csodálatos, ha valaki olyan szinten tudja megélni a jógát, ahogy Ön. Pontosan azt írtam, hogy néha a lelki életet az edzésprogram elé kell helyezni, viszont a komoly jógiknál a kettő nem szétválasztandó - illetve, ha jól értem, nem is neveznék "edzésprogramnak" a jógagyakorlást, mert ebben a szóban benne van valami nyugati durvaság. Legalábbis még én is érzek egy kevés ilyen felhangot benne. :-)
Kíváncsian várom a következő írását! Ha nem bánja, még egy dologgal kapcsolatban meg szeretném kérdezni a véleményét: a jóga "hollywoodiasított" változatáról, ahol csak a mozdulatokon van a hangsúly, néha van egy-két légzőgyakorlat, de semmi lelkiség és egyéb életmóddal kapcsolatos szabály. Természetesnek tartja, hogy a különböző világnézetű, vallású emberek kiemeltek egy aspektust a jógából és azzal vígan elvannak, vagy inkább úgy gondolja, hogy csak terméket csináltak belőle és túlságosan leegyszerűsítették? Én a két véglet között ingadozom: másfél éve használok "jóga-dvd-ket", nagyon élvezem és nagyon hasznosnak tartom, de el bírom képzelni, hogy egy jógi mit gondolhat...

Gauranga Das írta...

Minden jó. A Bikram is jó (Hollywoodi hot-dog jóga), meg a jóga-DVD-k is. legalábbis arra, hogy valaki elkezdje az útját a jógában. Van, aki csak a mozgásra vágyik, és abban is a jóga sokkal szerencsésebb választás, mint a fitnesz, de van olyan is, akiben felébred az érdeklődés a jóga magasabb aspektusai iránt. Én nem nézek le semmit, de persze ez nem azt jelenti, hogy a paleo (húsevő) jógát tartom a legmagasabb elérhető szintnek.