2010. január 29., péntek

Média cirkusz

Ezek az elindulás előtti napok amúgy is olyanok, mint egy vándorcirkusz, és még pluszba megtaláltak a média képviselői is, nincs épp elég bajom. A Kossuth Rádió szerkesztőjét, Sári Lászlót az egyik jógásunk, Andi uszította rám, hogy márpedig azonnal tessék velem csinálni egy műsort a Jóga világnapjáról. Majdnem pénteken lett a felvétel, és majdnem a Popper Péterrel, de szerencsére áttettük hétfőre, és Ruzsa Ferenc indológus lett a beszélgetőpartnerem, akiről kiderült, hogy már az átkosban tanulmányozgatta a jógakönyveket és gyakorolgatott otthon, majd amikor elfogyott a magyar kínálat, úgy döntött, hogy felcsap indológusnak, és maga fogja fordítani.

Szóval elkezdtünk beszélgetni, őt a jóga történelmi, elméleti oldaláról kérdezgette, engem a gyakorlatiról. Feltöltöttem a vágatlan beszélgetést, itt meg is hallgathatjátok. Jókat mondott Feri, látszott, hogy szakmailag és magánemberként is érdekelte a téma. Mondjuk a klasszikus árja-bevándorlás elmélettel, ami még tartja magát szakmai körökben, totál nem értek egyet, de ő is említette, hogy ideje lenne már update-olni az indiai kultúra kialakulásával kapcsolatos tudományos nézeteket.

Beszélgetés közben, illetve a felvétel után kiderült, hogy Sári László Zen-buddhista nézeteket vall, és mint ilyen, őszerinte semmi nem természetes, amiért erőfeszítést kell tenni. Elmondása szerint ő már ott van, abban az erőfeszítés nélküli állapotban, ahová a jógik komoly gyakorlás után érnek csak el. Hát nem tudom, nekem az arca nem az egyhegyű elme állapotát sugallta, de szerencsére ez a rádióban nem látszik.

Feri pedig hozzátette, hogy a klasszikus írások elsősorban a meditációval foglalkoztak, és az ászanát azért érdemes gyakorolni, hogy a meditáció 20-40 perce alatt egyenesen tudjunk ülni. Ha ez már megy, akkor meditálni nem is olyan nehéz. Nos, ezzel félig egyetértek, hiszen az alsó lépcsőfokok (ászana, pránájáma stb.) valóban a meditáció gyakorlását hivatottak előkészíteni, de azt már azért nem osztom, hogy meditálni egész könnyű az ászanákhoz képest. Aki hozzám jár jógázni, az megtudja, hogy mennyire "könnyű" eljutni a hatodik sorozatig, de higgyétek el, a pránájáma kb. tízszer nehezebb, a pratjáhára szászor, a dháraná ezerszer, és a meditáció pedig egy milliószor nehezebb. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell gyakorolni, és hogy nem lehetünk sikeresek benne Isten kegyéből, ahogy Patandzsali mondja.

Szóval megvolt a felvétel, csütörtök este adták le a Kossuth-on 22.25-kor, ha valaki hallgatta esetleg. A hét folyamán a múlt szombaton szerzett megfázással küszködtem újabb természetes készítmények bevetésével, kábé egész nap kómásan lődörögtem a mínuszban, csak estére tértem magamhoz a jógaórákra. A testem már elemi szinten kívánkozik Indiába, majd csak valahogy átvészelem ezt a pár napot behibernálva.

Keddre a Cool TV-be invitáltak. Ez az RTL Klubnak valami újabb csatornája. 10.45-től volt élő műsor, kb. öt percet beszéltem az asztrológiáról. Utánam még mindenféle életmódszakértők voltak, meg egy modell, Molnár Anikó, aki a folyosón elárulta, hogy pánikbeteg és gyógyszert szed. Ajánlottam neki a jógát, mint ahogy a többieknek is. A megjelent 3 szekértőből kettő jelentősen túlsúlyos volt, a harmadik OK volt, plusz Ungár Anikó is, aki tényleg meglepően jól tartja magát. Neki nem adtam névjegyet, mert "tele volt a pohara", ő osztotta az észt mindenkinek, hogyan kell egészségesen táplálkozni meg enni. De azért meg kell hagyjam, hogy az én jógásaim arcának jóval több a pozitív kisugárzása, mint itt az egész csokornak együttvéve.

A felvétel után visszabumliztam a Camponából a városba, és le az Atma Centerbe. Szerdán is jó sokan voltak jógázni, aztán csütörtökön leesett a hó. A házból kijövet kétszer csúsztam el, remélem a többiek óvatosan közlekednek majd, és nem sérülnek le délutánra vagy a hétvégi jóganapra. Most van időm megírni egy pár blogbejegyzést, legközelebb majd Indiából fogok már írni útibeszámolókat.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hari! Nem "megy" az első link! István

Gauranga Das írta...

Köszi hogy szóltál, kijavítottam. Most már lehet hallgatni, és a letöltések közé is felvettem.