2010. január 9., szombat

Inverzió workshop - január 16.

Hogy egy kis kedvet csináljak az inverzió, vagyis fordított ászana-workshophoz, elmondom, mi fog történni. Először is a fordított ászanák nagyon fontosak, mert ilyenkor megfordul a vérkeringés, a szívet teljesen máshogy terheli az ilyen póz, mint amikor a fej magasabban van a szívnél. A méreganyagok általában lefelé szállnak, és ha lejjebb kerülnek, mint a kiürítő nyílások, vagyis megtelepszenek a lábakban, akkor csak a fordított ászanákkal lehet őket onnan kicsalogatni. Máskülönben jöhet az érszűkület, visszér, lábszárfekély stb.

A fordított ászanáknak a gerincre gyakorolt hatása is teljesen sajátságos. Ebből a szempontból két kategóriát különíthetünk el, az egyik a "félig fordított ászanák", például az uttánászana vagy a praszárita-pádóttánászana. Ilyenkor a fej lejjebb van a szívnél, de a lábak lent vannak a földön, és a felsőtest "lóg" a csípőízületeken. Ebben az esetben a gerinc a gravitáció hatására nyúlik (feltéve, ha nem púposítjuk be a kötött csípő miatt).

A másik kategória a konkrét fordított ászana, amikor a test alulról van megtámasztva (a fej vagy a váll van a földön), és a test súlya a fölső csigolyákra nehezedik. Ez ugye szokatlan a szervezet számára, mert a nyakcsigolyáknak vagy a felső háti csigolyáknak általában csak a fej súlyát kell elbírniuk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy helyesen tanuljuk meg a fejenállást és a gyertyát. A gerinc mentén fekvő hosszanti izmok segítségével ugyanis távolítani is tudjuk a csigolyákat egymástól, vagyis megfelelően tudatos alkalmazás esetén az izmokkal le tudjuk venni a terhelést a csigolyatestekről és a közöttük elhelyezkedő porckorongokról.

A fordított ászanák négy kategóriája, vagyis a fejenállások, a gyertya, az alkartámaszok és a kézenállások szorosan kapcsolódnak egymáshoz, mivel meg kell tanulni helyesen használni a törzs izmait, és utána a vállakat és a karokat, valamint a végén a csuklókat. Ha valamelyik pontot nem helyesen sajátítjuk el, akkor sokat fogunk szenvedni vele.

A fordított ászanáknál a gerincet és a lábakat sokféle irányba lehet mozgatni. Éppen ezért fogjuk forgatni, előre-hátra hajtogatni, valamint váll-erősítő gyakorlatokat is fogunk végezni. Egy-két alkartámaszt is beleveszünk, hogy teljes legyen a kép. Persze az elejét napüdvözletekkel és álló bemelegítő gyakorlatokkal vezetjük be. A végén lehet, hogy eljutunk a nehezebb gyakorlatokig is, mint például a támasz nélküli fejenállás vagy az egykezes kézenállás. Mindenkit szeretettel várunk, a workshop január 16-án, szombaton 14 és 17 óra között lesz az Atma Budában. Jelentkezés (előleggel) január 12-ig Meghamanjarinál (Mercédesznél) - 06 30 4278287, illetve meghamanjari(kukac)freemail.hu. Ő az Atma Buda új recepciósa.

Nincsenek megjegyzések: