2011. augusztus 21., vasárnap

Agni vs Ashtanga

Pénteken lemértem egy Agni-jóga órát a Wahoo pulzusmérőmmel, 1150 kalória volt 98 perc alatt. Egy kétórás Hot Ashtangát korábban mértem le, ott kb. 1400 kalória égett el. A pulzus mindkettő óra alatt nagyjából a zsírégető tartományban maradt. Szóval nincs olyan nagy különbség a két óra intenzitása között, csak másképp hatnak a sorozatok.


Az Agni órán 21 légzésig tartjuk ki a pózokat, ami főleg az állóképességet növeli, és lehetőséget ad arra, hogy jobban "belelazuljunk" a pózba, vagy talán a pózzal való azonosulás találóbb  kifejezés, mert a legtöbb ászanában igenis tudatosan kell dolgoztatni egy csomó izmot, és még azoknak az izmoknak az esetében is, amelyek éppen nyúlnak, azt érezzük, hogy dolgoznak. Aki rendszeresen csak astangázik, annak nehezére is szokott esni az ászanák hosszabb kitartása, pedig nagyon hasznos dolog. Az Agni sorozat igazán terápiás hatású, ha lesérültünk, plusz kíméli a térdünket és a vállunkat is. A derékfájdalmakra is nagyon jó hatással van. 


Az astanga órán viszont többet dolgozunk vállra és felsőtestre, és sokkal több a csípőnyitás is.  A napüdvözletek és a vinyászák miatt talán időnként magasabbra emelkedik a pulzus, mint az Agni közben, de szerintem elsősorban ez is tudatos légzés és a hőmérséklet kérdése. Ha ugyanazt a gyakorlatsort normál hőmérsékleten csináljuk végig, akkor a kalória-felhasználás majdnem a fele annak, mint amikor 36 fokos teremben végezzük. A magasabb páratartalom is növeli a szubjektív hőérzetet, mivel az izzadság nehezebben párolog el a bőrről, és többet választ ki a szervezet. A Hot Ashtangán kicsit alacsonyabban tartjuk a hőmérsékletet, 32-34 fok között, mivel itt a mozgás aerob jellegűbb, aktívabb, mint az Agni hosszú kitartásaiban. A vázizmok mozgása plusz hőt generál, de mindkettő esetében a légzés a legfontosabb.


Többen panaszkodnak arra, hogy melegben nem tudnak megfelelően lélegezni. Én ezt inkább úgy fejezném ki, hogy hozzászoktak a könnyebb lélegzetvételhez, ami az alacsonyabb hőmérséklettel, kevesebb izzadással, és kevesebb energiafelhasználással jár. Amikor a szervezetük bekerül a melegbe, akkor rájönnek, hogy nincsenek felkészülve a másfél-kétszeres igénybevételre, ami ilyenkor a szívre hárul. Tehát valóban nehezebb megfelelően lélegezni melegben, mint hidegben, de ez plusz edzettséget biztosít a szívnek, és kevesebb plusz kardió-terhelésre (futás, spinning stb.) van szükség a szív egészséges kondíciójának fenntartásához. 


A jóga sajátossága eleve az, hogy mindvégig az orrunkon keresztül lélegzünk, és így kevesebb oxigén jut a tüdőbe, mintha a szánkon keresztül kapkodnánk a levegőt. Ugyanakkor az izmok olyan mennyiségű oxigént igényelnek, hogy a szervezet gázcseréje nagyon hatékonnyá válik. Ez méregteleníti és megfiatalítja a sejteket. A meleggel még egy lapáttal ráteszünk minderre, és azok, akik melegben szépen végig tudják csinálni a sorozatot, normál hőfokon még kevésbé fáradnak el. 


A túlterheléses edzést sok sportágban használják, hogy javítsák a szervezet oxigén-felvevő képességét, és ugyanakkor csökkentsék az oxidatív stresszt, ezáltal lerövidítve az edzés utáni regenerációs időszakot. Vannak, akik magaslati edzőtáborokat csinálnak, vagy levegőszűrős maszkban végeznek kardió edzést, hogy a szívük és a tüdejük megerősödjön. Esküszöm, egyszer én is kipróbálok egy ilyen maszkot! Jól néznék ki benne jógaórán, mi?  Azt is minden sportoló tudja, hogy ha izzasztó ruhát vesz fel, ami megakadályozza az izzadság elpárolgását a bőrfelszínről, akkor növekszik a kalória-felhasználás és a zsírégetés üteme is. A folyadékot természetesen vissza kell pótolni ilyenkor. 


A renegeráció felgyorsulását én is sok esetben tapasztaltam. Amikor normál hőmérsékleten gyakorlok, az izmaim általában sokkal jobban "beállnak", megreked bennük a tejsav, és másnap sokkal merevebbek, fájdalmasabbak. A sérülések is fele annyi idő alatt regenerálódnak, amikor melegben gyakorolunk, ezt is többször tapasztaltam. Persze ez csak egy a sok tényező közül, mert ha például az étrendünk tápanyag-hiányos, akkor a szervezet energia-tartalékai hamar kimerülnek, és nem fogjuk azt érezni, hogy feltöltődünk a jóga-gyakorlás által. Tehát mindenkinek tudatosan kell kiválasztania a gyakorlás körülményeit és minden más tényezőt, hogy az életkorának, egészségi állapotának, testalkatának legmegfelelőbb eredményeket kapja a jóga gyakorlásából. 


Találtam egy linket, ahol a blogíró felsorolja az egyes jóga-órák alatt elégetett kalória-mennyiségeket. Az astangára és a power jógára 300 kalóriát ír, a vinyászára 450-et. Hát ez elég kevéskének tűnik, én még egy normál hőfokos gyakorlás alatt is elégetek 8-900 kalóriát. A Hot jógára 500-1200-at ír, ez már helyénvalónak tűnik. A Hot Ashtanga talán még ennél is magasabb egy picivel, de nem olyan jelentős a különbség. Szóval mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb kihívást, és ne feledjük - hot vagy nem hot, a legfontosabb dolog a tudatos, mély légzés.   

Nincsenek megjegyzések: