2011. augusztus 6., szombat

A lélek nyugvóhelye

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"Anatómiai fókusz: Pszoász - a lélek nyugvóhelye


A csípőhajlító izomcsoport a következő izmokat foglalja magába: a rectus femoris (egyenes combizom) a quadriceps-ből, a sartorius (szabóizom), a tensor fascia latae (combpólyafeszítő izom) és a mélyen belül húzódó psoas (horpaszizom). Ha tovább feszítjük az egyenes combizmot, miután előrebillentette a medencét az előrehajlításban, akkor az izom felpúposodik a csípő előtt, és nem engedi, hogy mélyebbre menjünk a pózban. A horpaszizom a T12 (utolsó háti gerinccsigolya) oldalairól ered, ahol hozzáér a rekeszizomhoz és mind az öt ágyéki csigolyához. A hasüreg hátsó részében helyezkedik el (a gerincoszlop előtt), végigfut a medencecsontok belső oldalán és a combcsont belső oldalán található domborulathoz, a kistomporhoz (trochanter minor) kapcsolódik. a csípőízületet feszíti (zárja) és közben kifelé forgatja a combcsontot.


Amikor a comb rögzítve van, például az álló vagy ülő pózokban, akkor a horpaszizom meg van feszítve. Ida Rolf szerint az egészséges horpaszizomnak meg kell nyúlnia, és a gerinc felé kell húzódnia, amikor feszítjük (Rolf, I.P.: Rolfing: The Integration of Human Structures, 112. old.) A horpaszizmot el kell lazítani és meg kell nyújtani, amikor a medencét már előrebillentettük, ha tovább akarjuk mélyíteni az előrehajlító pózokat.


A test felszíni izmai teljesen ellazulnak, miután használtuk őket, de a mély izmokban mindig fennmarad egy bizonyos tónus, még pihenő állapotban is. Ez különösen igaz az olyan izmokra, amelyek a gerinctől erednek, mint a horpaszizom. Ezért hajlamosak arra, hogy begörcsöljenek, ha túl erősen dolgoztatjuk őket. Ezeknek az izmoknak a tudatos ellazítása ugyanolyan fontos, mint az edzésük.


A horpaszizom a test legmélyebb izma. Annyira fontos, hogy egyesek a "lélek nyugvóhelyének" írják le. Ahhoz, hogy működés közben lássuk a horpaszizmot, a fejükön nagy vizesedényeket cipelő afrikai vagy indiai nők kecses járását kell elképzelnünk. Ahhoz, hogy ezt megtegyék, a fejet folyamatosan kell mozgatni előre, mindenféle hirtelen rángatást kerülve. Ez a mozgás csak erős, de ellazított horpaszizommal lehetséges. A horpaszizom előre és hátra hintáztatja a medencét, mint egy bölcsőt. Ez a hinta-mozgás indítja el a lábak mozgását, és az egyenes combizom csak jóval a horpaszizom után kapcsolódik be a mozdulatba.


A medence hullámzása egy hullám-szerű mozdulatot indít el felfelé a gerinc mentén, ami egészségesen és üdén tartja a gerincet, az elménket pedig a szívcsakrára koncentrálja. ha valaha is próbáltál már úgy sétálni, hogy közben egy nagy tárgyat egyensúlyoztál a fejeden, akkor tudod, hogy ez mennyire megnehezíti az elme hullámzásainak követését. Ha összekapcsolódunk a core-ral (a horpaszizommal), akkor a figyelem az elméről a szívre terelődik - ezért nevezik a horpaszizmot a lélek nyugvóhelyének. 


A másik szélsőséget akkor figyelhetjük meg, amikor egy hadsereget látunk masírozni. A katonáknak megfeszítve kell tartaniuk a horpaszizmukat. Mivel folyamatosan feszítik az izmot, begörcsöl és meggyengül. A katonai vigyázzállásban, amikor a mellkast felfújják, a derék természetszerűleg előrejön, ami szintén gyengíti a pszoászt. menetelés közben a medence megtartott és a combokat erőteljesen fölfelé és előre toljuk. Ez a mozdulat csak az egyenes combizmot használja. A gerinc bemerevedik, és így a katonák figyelme az elméjükben marad. ebben az állapotban az elme könnyebben meggyőzhető arra, hogy ne legyen együttérző más élőlények iránt, akiket ehelyett ellenségnek tekint. 


Ha mindannyian aktív horpaszizommal sétálnánk, úgy, hogy a gerincünket simogatná az így képződő hullámzó mozgás, az elménk bizonyára a csend állapotába kerülne. Akkor azt látnánk, hogy az összes emberi lény ugyanannak a tudatnak lenne a része, amely mindannyiunkat mozgat. Az egyik ok, amiért a nyugati kultúránk a világ jelentős részét meghódította a fegyvereivel, az, hogy feladtunk minden tudatosságot és az elme zsarnoksága alá kerültünk. A jóga ennek a tudatosságnak a visszaállítására bátorít, ami természetesen vonz bennünket az erőszakmentesség felé. Az erőszakmentesség egy önként vállalt etikai törvénnyé válik.


Amikor elkezdjük gyakorolni a jógát, nagyon fontos, hogy feladjuk a nyugati agresszív hódító mentalitást, hogy valamilyen előnyt akarunk nyerni a jógából, és ehelyett úgy közelítjük meg a pózokat, hogy mélyen meghódolunk azelőtt, ami már eleve ott van. Az összes előrehajlítás ezt a hozzáállást segíti elő. Ha, ahelyett, hogy még egy vágyat kifejlesztenénk (például azt, hogy megnyújtsuk a hamstringeket, amelyek igazából megrövidülnek és összehúzódnak a mohóság miatt), átadjuk magunkat annak a tudatosságnak, hogy minden, amit kapni szeretnénk, már eleve ott van, akkor a hamstringek önmaguktól ellazulnak. A túlzott ambíció megrövíditi a hamstringeket."

Nincsenek megjegyzések: