2011. augusztus 15., hétfő

Púrvóttánászana

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"Púrvóttánászana (keleti nyújtópóz)


Dristi: orrhegy vagy harmadik szem


A Púrvóttánászana a pascsimóttánászana (nyugati nyújtó póz) kontrapóza.


Szapta: Belégzésre ugorjunk ülő pozícióba. Helyezzük a tenyereket vállszélességben a talajra  egy tenyérnyivel a fenekünk mögött. nyissuk szét az ujjakat és fordítsuk őket előre, a lábunk felé.


Astau: Belégzésre szélesítsük a vállunkat és húzzuk a lapockákat lefelé a hátunkon. Egyenesítsük ki a karjainkat és engedjük ki a mellkasunkat. Emeljük ki magasra a szegycsontunkat és húzzuk az állunkat a kulcscsontok felé. A lábakat tartsuk kinyújtva és megfeszítve. Spicceltessük a lábfejünket. A farokcsontunkat engedjük a sarkaink felé billenni, és a sarkainkat nyomjuk bele a talajba. Ezáltal a hamstringek és a nagy farizom megfeszül. Emeljük fel a medencét és egyenesítsük ki a gerincünket. A lábujjainkkal nyújtózkodjunk a talaj irányába, amíg a talpainkat nem sikerül ráfeszíteni a földre. ha benne vagyunk a pózban, akkor a hamstringekkel tudjuk tartani magunkat, és ellazíthatjuk a farizmokat. Ha továbbra is feszítjük a farizmokat, akkor megterheljük az SI-ízületet. 


Emeljük tovább a mellkast, és nyissuk tovább azáltal, hogy szélesítjük a lapockákat és lefelé húzzuk őket a hátunkon, és homorítjuk a derekunkat az erector spinae izmok segítségével. Legutoljára a fejünket engedjük hátra. Lazítsuk el a torkunk környékét és engedjük a fejünket lazán lelógni hátra. Nézzük az orrunk hegyét, hogy a nyakunk hátsó oldala hosszú maradhasson. ne vegyük fel ezt a fej-pozíciót abban az esetben, ha nyaki problémáink vagy húzódásunk van. Egy régi nyaki sérülést is kihozhat a póz felvétele vagy a kijövetel belőle. 


Ehelyett tegyük az állunkat a mellkasra, és tartsuk ott a póz alatt. Nézzünk a lábainkra. Csak akkor emeljük vissza a fejünket, amikor visszaereszkedünk az ülő pozícióba. Ha így végezzük, akkor a nyakizmokból nem váltjuk ki a görcs-reflexet. Tartsuk ki a púrvóttánászanát öt légzésig. 


Nava: Kilégzésre bontsuk a pózt azáltal, hogy először visszahelyezzük a fenekünket a talajra, és utána emeljük vissza a fejünket. Végül előrehozzuk a kezeinket.
Dasa: Belégzésre emeljük fel a lábainkat a két kezünk között. 
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk vissza csaturanga dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."


A púrvóttánászana kiegyensúlyozza az azt megelőző előrehajlító pózok hatásait. Megakadályozza az egyensúly felborulását és a betegségek kialakulását. Jó hatással van az idegrendszerre, stimulálja a szusumná nádít és jót tesz a szívnek és a tüdőnek. A pascsimóttánászanában a test hátulsó (nyugati) oldalán nyújtjuk végig az izmokat, míg az elülső oldalon bizonyos izmokat feszítünk. A púrvóttánászanánál a test elülső oldalán nyújtjuk az izmokat, és a hátulsó oldalán feszítjük. De mivel a gravitáció ellenében emeljük a testünket, a test elülső oldalán is dolgozni fog néhány izom. A négyfejű combizom segítségével tartjuk nyújtva a térdeket, és ha azok nem erősek, akkor nem fog sikerülni elég magasra emelni a medencénket. A hasizom segítségével is emeljük a medencét. 


Ha nem tudjuk a talpainkat a földre helyezni, akkor megpróbálhatjuk változtatni a távolságot a tenyerek és a talpak között. A térdek behajlítása is segít a talpak földre helyezésében. Utána próbáljuk visszanyújtani őket, amennyire lehetséges. Azért fontos, hogy a lábujjainkat a földre helyezzük, mert akkor lesz maximális a nyújtás a test elülső oldalán. A medencét a vállak magasságába vagy még följebb próbáljuk emelni. A combizmok aktivitásán kívül (melyek hatására a térdkalácsokat is felhúzzuk), a bandhában részt vevő izmokat is maximálisan aktiválni kell. A szegycsont emelése hozzájárul az egész póz kiteljesítéséhez, ezáltal a felső hátizmokat és a vállizmokat is lefoglaljuk a pózban.

Nincsenek megjegyzések: