2011. augusztus 22., hétfő

Combcsont-rotáció


Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből: 


"Ardha-baddha-padma-pascsimóttánászana
Előrehajlítás kötött féllótusszal
Dristi: lábujjak


Az ardha-baddha-padma-pascsimóttánászanával az ászanák új ciklusa kezdődik, amelyekben az előrehajlítást csípőcsavarással kombináljuk. Az egyes sorozat főként erre a két témára épül.


Ezek a pózok leföldelnek és segítenek megtalálni a gyökereinket, és megalapozzák a lélegzetelállítóbb pózokat, például a hátrahajlítást, a lábat-a-nyak-mögé pózokat és a kartámaszokat, amelyek a második és a haladó sorozatokban vannak. Jógikus szempontból az alapot megfelelően kell kialakítani, mielőtt a haladóbb gyakorlásra rátérnénk. 


A forgatás módozatai


A következő öt póz megalapozza a combcsont forgatásának módozatait az egyes sorozathoz. A mag, amit itt elvetettünk, az olyan összetett pózok végrehajtásában hozhatja meg a gyümölcsét, mint a múlabandhászana (a legextrémebb befelé forgatás) és a kandászana (a legextrémebb kifelé forgatás). A forgatás a következő módokon történik:


Ardha baddha padma pascsimóttánászana - mediális forgatás
Triang mukhaékapáda pascsimóttánászana - laterális forgatás
Dzsánusírsászana A - mediális forgatás
Dzsánusírsászana B - laterális forgatás
Dzsánusírsászana C - mediális forgatás


Ez a combcsont-forgatási irány arra vonatkozik, amikor már a pózban vagyunk. Ahhoz, hogy felvegyük a pózt, ellentétes irányú forgatást kell végrehajtani. Amikor ilyen módon hajtjuk végre a forgatást, akkor a sorozat nagyobb kihívást jelentő pózai (például a marícsjászana D és a baddhakónászana) könnyebben végrehajthatók lesznek. 


Szapta: Belégzésre ugorjunk ülő helyzetbe, és nyújtsuk ki a lábainkat. Egy tapasztalt gyakorló egy légzésre fel tudja venni a pózt. A precizitás és a biztonság kedvéért ezt a meglehetősen összetett mozgást le fogjuk bontani különböző fázisokra, mint ahogyan az álló féllótusznál (ardha-baddha-padmóttánászana) tettük. 


1. fázis: Dandászanában ülve, hajlítsuk be a jobb térdünket, egészen addig, amíg a jobb sarkunk a jobb fenekünkhöz nem ér. Ha ez nem megy, akkor minden nap gyakoroljuk a vírászanát és a szupta vírászanát. 


2. fázis: Innen forgassuk a jobb combunkat kifelé, amíg a jobb térdünk a földre nem ér. A combok között hozzunk létre 90 fokos szöget. Spicceljünk a jobb lábfejjel és a sarkunkat nyomjuk bele a jobb lágyékba, vagy amilyen közel csak tudjuk hozzá. Most a dzsánusírsászana A pozícióban vagyunk. Ha ezen a pózon keresztül vesszük fel a féllótuszt, az felkészti a combközelítő izmokat a gyakorlatra. A lótusz és féllótusz pózok esetében a belső combközelítő izmok jelentik a legfőbb akadályt. Ez a módszer maximális nyitottságot eredményez még a kezdők esetében is. Kezdőknek nem ajánlott, hogy egyből behúzzák a lábukat a pózba, anélkül, hogy előtte megnyújtanák a combközelítő izmokat. A mozdulatot többször is meg lehet ismételni a kívánt hatás elérése érdekében."


Megjegyzések: A mediális és laterális forgatások hozzárendelése az egyes dzsánusírsászanákhoz nekem kissé erőltetettnek tűnik. Ezekben a pózokban, főleg a múlabandhászanban és a kandászanában, főként a lábszárcsont fordul, és a comb csak minimálisan. Nekem a különböző dzsánusírsászanákban inkább a törzs-csavarás a hangsúlyos, és nem a comb-forgatás, bár lehet, hogy a kötöttebb csípővel rendelkezőknek azzal is gondjai vannak.



Nincsenek megjegyzések: