2011. augusztus 18., csütörtök

Jó idők, rossz idők

A múlt heti blogbejegyzés óta mindenki azt gondolja, hogy nem szeretem Baktai Ádámot. Pedig erről szó sincs, meg is írtam neki a kommentekben. A cikkbeli megnyilvánulását (legalábbis amihez a nevét adta) nem tartottam megfelelőnek és konstruktívnak, sőt, megalapozottnak sem. Azt, hogy ez menniyben volt az újságíró megnyilatkozása, azt mindenki döntse el önmaga. Tény az, hogy Ádám jógaoktatói munkásságát sem minősítettem, mivel életemben nem voltam még az óráján, és szóbeszédek alapján nem szoktam véleményt megfogalmazni. Még annak is eljöhet az ideje, never say never :-).


Bikram-jóga órán sem voltam még, ha majd elmegyek, akkor nyilván írok róla blogbejegyzést, de az is csak a személyes benyomásaimat fogja tartalmazni, olyanokra nem szoktam vállalkozni, hogy egy irányzatot beleminősítsek a jó vagy a rossz kategóriába. Visszatérve Ádám munkásságára, éppen a fenti kardcsörtetést követően akadt meg a szemem egy blogbejegyzésén, aminek a témája ugyan nem a jóga, hanem a védikus asztrológia. Jómagam is több, mint tíz évig tanultam, tanítottam és gyakoroltam a védikus asztrológiát, és manapság is készítek horoszkóp-elemzéseket. De a mundán asztrológia, amely egész népek, országok, a világ sorsának alakulásával foglalkozik, mindig is meghaladta képességeimet.


A fenti kis cikkben Ádám a közelmúlt és a közeljövő várható eseményeit elemzi a védikus asztrológia szemszögéből, és elismerésemet kell, hogy kifejezzem, mert találóan és reálisan közelíti meg a kérdést. Bár sohasem vallottam asztrológia-függőnek magamat, és az embereket is mindig arra tanítom, hogy ne a csillagokat okolják az életük történéseiért, az előrejelzés mindig hasznos, mert utat, lehetőségeket mutat, és ehhez tudjuk mérni az erőfeszítéseinket és a várható eredményeket. 


Mostanában pedig főleg jógás hangulatban vagyok, aminek ugye az az üzenete, hogy nem kell annyira aggódni azon, hogy mi fog történni, a jó idők és a rossz idők úgyis változnak, és a jógi egy ezektől a változó körülményektől független belső valóságot keres, amely az élethez való viszonyában, a saját gyakorlásának minden körülmények között történő fenntartásában, és a jógiban kialakuló megingathatatlan erkölcsi értékrendben is megnyilvánul. Vagyis a jógi sohasem esik kétségbe. 


Másfelől nagyon nem szeretem a megalapozatlan riogatást vagy a valóságtól elrugaszkodott ezoterikus álomszövést. Összességében az anyagi világ nem olyan rossz és kaotikus hely, mint amennyire egyesek beállítják, vagyis még sokkal rosszabb is lehetne. Ugyanakkor nem is a földre szállt paradicsom, ahol megvilágosodott fénylények árasztják magukból az univerzális szeretetet és a gyógyító energiát. Bárcsak így lenne! 


Visszatérve a jóslatra, Ádám egy ritka együttállásra hívta fel a figyelmet augusztus 17-re, azaz tegnapra. Nem tudom, hogy történt-e valami rendkívüli politikai fordulat, a közel-keleti zavargásokon, Obama gazdaság-stabilizáló erőlködésén és az EU-tagállamok agonizálásán túl. A következő nehéz időszakot szeptember 3-5-re mondja, amikor gondolom ismét az egekbe szökik a svájci frank. Azért valahogy csak túléljük ezt is, végül is a jógik is barlangban laknak, vagy a fa alatt... 2012 végéig mondja a nehéz időszakot, és valóban én is reménykedem benne, hogy utána mér egy kicsit fel tudunk lélegezni, és mindenki beleilleszkedik egy új, valamelyest modernizált és áramvonalasított életrendbe. 


A válságok mindig akkor jelennek meg az emberiség életében, amikor az emberek vágyai, igényei, szükségletei a legjobban elrugaszkodnak a reális lehetőségektől, illetve az erőfeszítéstől, amit hajlandóak megtenni a céljaik eléréséért. Ilyenkor a válság megoldását a vágyak átütemezése és az erőfeszítések hozzáigazítása szokta meghozni. Vagyis keményebben kell dolgozni, és kevesebbe is be kell érni. És aki nem hajlandó meglépni ezt a lépést, annak a helyébe jönnek majd olyanok, akik így gondolkodnak, és ők fogják meghatározni a világ sorsának további alakulását. 


A jóga tanításai között mindezek az elvek jelen vannak. A szükségtelen anyagi javakról való lemondás egy csapásra megoldaná a világ gazdasági, környezeti és társadalmi feszültségeinek java részét. A koncentrált erőfeszítés és a céljaink reális meghatározása nem csak eredményesebbé teszi az életünket, de az életminőségünket is jelentősen javítja. A jógi belül keresi a boldogságot, és amikor megtalálja, akkor mások életét is képes jobbá tenni. Nem kényszerít rá semmit a világra, de mégis a szeretet, megértés és az elfogadás fáklyáját hordozza.


A PEACE LOVE YOGA logóra mostanában találtam rá, és ez valahogy összekapcsolódott a vasárnapi spontán jóga-megmozdulással, ahol egyébként én is és Ádám is fogunk oktatni, miközben a háttérben védikus mantrák és szeretet-himnuszok zengenek. Ha tehetitek, gyertek el ti is, hogy együtt ünnepeljük mindazt, ami pozitív, és előbbre viszi az emberiséget.

Nincsenek megjegyzések: