2011. augusztus 20., szombat

Mozgásban az élet

Mostanában sokat mozgok. Mondjuk ez nem újdonság, mert fokozatosan alakult ki. A napi egy gyakorlás és a két jógaóra megtartása már évek óta rendszeres napi rutin. Ehhez jött még az utóbbi évben lassacskán heti két thaibox edzés, az Antigravity, és a legújabb a Beast Training. Nyilván az ilyen mennyiségű mozgást nem javaslom mindenkinek napi rutinra, az egy jógaóra tökéletesen megfelel, hacsak nem szeretné valaki kipróbálni, hogy meddig tudja fejleszteni a kondícióját.


Azt is mondhatnánk, hogy edzásmániában szenvedek, végülis mindenben szélsőséges voltam mindig is. Egyelőre jólesik, még regenerálódni is sikerül egyik napról a másikra. Ha túledzeném magamat, akkor az nem lenne jó érzés, és biztos, hogy gyakori sérülések kísérnének utamon. Szerencsére mostanában elkerülnek a sérülések, és oda is figyelek arra, hogy mindent helyesen csináljak. Az étkezés és az étrend-kiegészítés nem mindegy ilyen terhelés mellett, valamint pihenni sem árt néha. 


A mólt hét második felében a jógára koncentráltam, mert Manju workshopján voltam délelőttönként. Felsejlett bennem a nosztalgia, hogy milyen hajlékony voltam egy évvel ezelőtt, ugyanis a sok plusz edzés következtében, ahogy írtam is a napokban, némileg bekötött a csípőm, és a vállam is egy kicsit nagyobb, szóval a szuptakúrmászana valamivel nehezebben megy, mint régen. Dehát ez is egy kihívás, hogy a plusz erőt hogyan tudom plusz hajlékonysággal kiegyensúlyozni, és végre megszilárdulni az első három sorozat gyakorlásában. 


Az izomtömeg növelése rendkívül hátrányos egy jógás számára, főleg, ha hirtelen következik be. Mondjuk ez általános esetben nem fenyeget, csak ha valaki brutális súlyzós edzéseket végez és több száz gramm fehérjeport fogyaszt naponta. Viszont az izmok erősödése és a méretük növekedése együttesen jócskán meg tudja nehezíteni egyes jóga-pózok végrehajtását. Szóval a jógában a vékony, kompakt, de erős izmok az előnyösek, amikkel jól tudjuk végezni a nehezebb kartámaszokat és hasonló dolgokat is. Ehhez a saját testsúlyos gyakorlatok, és a lengő alátámasztásos gyakorlatok (pl. TRX vagy gyűrű) a legjobbak. Ez utóbbiak nagyon jól erősítik a core-izmokat, valamint a test koordinációs képességét is javítják. 


Némi kardió sem árt, mert a pulzus-méréseim alapján az Agni és a Hot Ashtanga is enyhe aerob mozgásnak tekinthetők. A futást nem szeretem annyira, úgyhogy az ugrókötél, zsákolás, görkori és evezés biztosítják a számomra a kardió terhelést. A jóga pedig ezért jobb mindennél, mert a légzés van a fókuszban. Ha meg tudjuk tartani a koncentrált, tudatos, mély légzést a gyakorlásunk alatt (ami főleg a melegben jelent kihívást a normál hőmérséklethez képest), akkor a gyakorlás többszörösen hatékonyabb lesz, mintha összevissza lélegeznénk és csak az izommunkára figyelnénk. Semelyik másik mozgásnál nem lehet ilyen mértékű fókuszt fenntartani a légzésen, mint a jógában. 


Egyesek nem szeretnek melegben jógázni, ami elfogadható. A melegben történő izzadás valóban több munkát ró a szívre, ami azt jelenti, hogy az energia-felhasználás és a kalória-égetés is majdnem a kétszerese. Ugyanis a szervezetnek oxigént kell szállítania a sejtekbe, hogy végre tudják hajtani az izom-munkát, de az izomrostok mellett a sejtmembránok is dolgoznak, mivel kiválasztják az izzadságot a sejtfalakon keresztül. Vagyis egy melegben végrehajtott jógaóra kétszeresen megemeli az alapanyagcserét és hosszabb ideig fenn is tartja a normál jógához képest.


Persze oda kell figyelni az esetleges hátrányokra is. Ha valaki túlmelegszik és rosszul lesz, akkor nem szabad tovább a melegben maradnia. Az izzadsággal eltávozó elektrolitokat is érdemes pótolni, hogy meggyorsítsuk a regenerációt. Érdekesen alakul az én testem anyagcseréje is. tegnap lemértem egy agni-órát, 1150 kalória volt. Ilyenkor annyit szoktam izzadni, hogy a matracom körül is áll a víz. Szerintem 4-5 liter víz távozik a szervezetemből gyakorlás közben. És meg is iszom közben 2-3 liter vizet. Összességében valószínűleg annyi vizet iszom egy nap, amennyit kiizzadok, de nem mértem pontos testvíz-százalékokat. Mindenesetre úgy érzem, hogy ez jót tesz a veséimnek és a nyirok-keringésemnek. 


A másik a kalória. Napi egy edzés és egy gyakorlás kb. 2500-3000 kalória. Ehhez jön még a két óra megtartása. Azt nem mértem le, de 1000 biztos megvan. Napközben még egy kis görkori, és a kb 2000 kalóriás alapanyagcsere, vagyis alsó hangon napi 5-6000 kalória fogy. Ez a nehéz fizikai munkások és az élsportolók felhasználása körülbelül. nem dicsekvésből mondom, csak hogy ez van. Ennyi kalóriát biztos, hogy nem fogyasztok egy nap, bár háromszor étkezem egy nap. Szerintem az étkezésem maximum 2-3000 kalória lehet egy nap. Szóval lassan el kellene fogynom teljesen, de nem ez történik. A szervezetem beállt egy 65-66 kilós egyensúlyra, és nagyjából ez állandósult. Ennél lejjebb csak szigorú kalóriadeficites diétával tudnék lemenni, igaz, hogy pár nap alatt meglenne. Szóval itt valami titok lappang. Vagy a jóga annyira hatékonnyá teszi az energia-felhasználásomat, hogy ennyi táplálék is elég, vagy nem tudom, honnan jön ez a plusz energia. 


Szerdán például thaibox-szal kezdtem, utána Antiravity-re mentünk, kb egy órát gurultam a városban. Délután egy kis gyakorlás volt csak, és a két óra. A hát amúgy is erős volt, két Beast Traininggel és két Thaibox-szal. Ma pihenőnap van, úgyhogy a strandon úszok egy órácskát gyorsban, húzódzkodom egy kicsit és napozás közben jógázgatok. Holnap a Margisztigeten jógapiknikezünk. Jövő hét egy kicsit lazább lesz, aztán a jógatáborban Horvátországban megint belehúzunk. 


Aki mozgásszegény életmódot él, az általában egy jógaórától is ki szokott feküdni, és másnap mindene fáj. Szerintem, ha egészségesek akarunk lenni, és valóban jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben, akkor legalább annyi mozgást be kell iktatni minden nap, hogy egy (atmás) jógaórát végig tudjunk csinálni gond nélkül. Aki pedig még nem látta a Best Training-videómat, annak itt van:


5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,

Mi az az Antigravity meg a Beast Training? Bár az utóbbi neve beszédes :)

Zoli

Gauranga Das írta...

Az Antigravity tulajdonképpen egy selyemhinta, és azon végezzük a gyakorlatokat, a levegőben lógva. A Beast Training kifejezést én alkottam, súlyzó nélküli erősítő gyakorlatokból áll, de mindenféle más eszközt használunk, ahogy a videóban is látható.

Névtelen írta...

Utánagondoltam ennek a kalória kérdésnek, és azt hiszem, megvan a válasz, de sajnos nem annyira szép, és nem misztikus.
Az energiamegmaradás törvénye még jógikra is igaz, vagy legalábbis egyelőre maradjunk ennél a feltételezésnél :)
Én úgy gondolom, hogy a kalóriaszámláló készülék lineárisan mér, tehát "2 db" edzés (teljesen azonos körülmények között, azonos pulzusszámmal, stb) kétszer annyi kalóriát éget el szerinte, mint "1 db" edzés. Csakhogy az emberi szervezet nem gép, és ez az egész nem így működik. Ha a súlyod állandó és átrendeződéseket sem tapasztalsz (mondjuk zsírszázalék csökkenés, izomnövekedés, ilyesmi), akkor pontosan annyi kalóriát használsz el, amennyit beviszel. Tehát, mint sejthető: nincs misztikum, rossz a kütyü (túl egyszerű), amivel a kalóriákat méred.
Ettől függetlenül az vitán felül áll, hogy amit edzel, az simán összemérhető élsportolókkal és nehéz fizikai munkát végzőkkel!

Gauranga Das írta...

Elképzelhető, itt nem érdemes túl sokat matekozni, az ilyen kütyük legfeljebb becslés-szintű információt adnak. A zsírszázalékot nem mértem mostanában, ahhoz is kellene egy megbízható kütyü :-).

Névtelen írta...

Ez így van :)
Mindenesetre mindenképp szép teljesítmény!