2011. augusztus 27., szombat

Előrehajlítás féllótuszban

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"Astau: Kilégzésre hajoljunk előre. A kinyújtott bal lábunk ugyanúgy viselkedik, mint ahogyan a pascsimóttánászanában. Ahhoz, hogy a jobb lábunkat a bal combra helyezzük, kifelé forgattuk a combot. Amikor a pózban dolgozunk, akkor befelé forgatjuk azt. A befelé forgatás elősegítéséhez spicceljünk a jobb lábfejjel, és fordítsuk befelé. A befelé forgató izmok - a két hamstring (a semimembranosus és a semitendinosus), egy combközelítő (m. gracilis, vagyis karcsúizom), egy távolító (a kis farizom) és a combpólyafeszítő izom - mindannyian befelé húzzák a combcsontot a csípőízületbe. Ez pedig növelheti a feszültséget a térdben. Ennek ellensúlyozására engedjük a combcsontot kifelé és távolítsuk a csípőtől. Ez ellazítja a combközelítőket, aminek a fontosságát nem lehet túlhangsúlyozni. 


Húzzuk tovább a térdet lefelé a föld felé, és kifelé oldalra. Az ideális szög a  két comb között 40 fok körül van, a combcsont és a sípcsont hosszának arányától függően. A sarkunkkal a köldököt nyomjuk az egész póz során. Csak akkor érjük el a póz hatását, a lép és a máj tisztítását. 


A vállakat fordítsuk merőlegesen a kinyújtott lábra, és tartsuk egyenlő távolságban a padlótól. A könyökeinket vigyük ki oldalra, és távolítsuk egymástól. Az ülőcsontokat nyomjuk bele a talajba, a farizmokat húzzuk szét. A fejtetőnkkel nyújtózkodjunk a lábaink felé, miközben a lapockáinkat húzzuk a csípő felé.. tartsuk ki öt légzésig. 


Nava: Belégzésre emeljük a mellkast és egyenesítsük ki a bal karunkat. Kilégzésre vegyük ki a lábunkat a féllótuszból, és tegyük a kezünket a talajra.


Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.
Csaturdasa-vimsatihi: Ismételjük meg a pózt a bal oldalra is."



Nincsenek megjegyzések: