2011. augusztus 14., vasárnap

A Maharisik kora

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből, ezúttal a filozófiai részt folytatjuk:


"Harmadik fázis - filozófia


A filozófia korszakának hajnalán az emberek legtöbbje elveszítette a koncentrációs képességét, és az elméjük a szétszórt (viksipta) állapotba került. Egy szétszórt elméjű ember nem képes megérten egy tanárt, akinek felfüggesztett elméje van (niródha csitta). A szétszórt elméjű embernek (amit zavarodott vagy oszcilláló elmének is nevezünk) egy olyan tanárra van szüksége, akinek egyhegyű az elméje, hogy szisztematikusan elmagyarázza, mit kell csinálni. Egy szétszórt elméjű ember nem képes arra, hogy spontán módon megtapasztalja az igazságot. 


Az egyik tanító, aki felvállata a kihívást, Kapila Rishi volt, aki megalkotta az emberiség első szisztematikus filozófiáját, a szánkhját. Mivel nem volt többé lehetséges, hogy spontán módon megtaláljuk az igazságot, szisztematikus lépésekkel kellett elérni. Kapila nagy érdeme abban rejlett, hogy létrehozott egy meditációs rendszert, ami elvezette a tanítványokat a felszabaduláshoz, azáltal, hogy egy teljesen racionális tudományos módszert használt, ami minden vallásos befolyástól mentes. Kapila megjelenése jelezte a filozófia fázisának vagy korának a kezdetét.


Ezalatt a fázis alatt sok nagy tanító jelent meg, aki teljességgel eltérő megoldásokat ajánlott fel. Bár látszólag különböztek, az összes felajánlott megoldás vagy rendszer az Upanisadok risijei által kijelentett egy igazság kikristályosodásai volt. A legtöbb később megjelenő új filozófiai iskola, mint például a buddhizmus, a jóga, a védánta és a tantra a Kapila által létrehozott szánkhja alapjaira építkezett.


Majdnem ezer évvel Kapila után jött egy másik nagy tanító, Patandzsali. Nagyon keveset tudunk az életéről, de a mitológia közöl egy történetet róla. Az Úr Siva egyszer a jógáról tartott előadást a feleségének, Umának. Mivel nagyon titkos tanítást akart átadni, egy félreeső helyre vonultak a dzsungelben. 


Siva éppen hogy befejezte az elbeszélését, amikor zajt hallott a bokorból. Amikor megnézte, mi az, a végtelenség ezerfejű kígyóját, Anantát látta menekülni. Siva megszidta Anantát, és at mondta, hogy büntetésképpen, amiért tiokban kihallgatta őket, arra ítéli, hogy menjen az emberek közé és adja nekik át ezt a tudást.


Ananta azonnal útnak indult, hogy véghezvigye új feladatát, és egy faluba ért. Amint megpillantották az ezerfejű kígyót, a falusiak egy része elfutott félelmében, a többiek pedig elkezdték kővel dobálni. Amikor Ananta visszatért az Úr Sivához, és elmondta neki, hogy mi történt, Siva azt mondta, hogy az emberek megriadnak egy ezerfejű kígyó látványától, és azt ajánlotta neki, hogy vegyen fel emberi formát.  


Ananta megfogadta a tanácsát, és felvette a Patandzsali nevet, mire az emberek örömmel fogadták. Mivel a végtelenség kígyója megnyilvánulásának tekintik, Patandzsalit tradicionálisan félig kígyó, félig ember formában ábrázolják."

Nincsenek megjegyzések: