2011. augusztus 26., péntek

Ardha-baddha-padma-pascsimóttánszana

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"3. Fázis: Húzzuk a sarkunkat a köldökünk felé. Ha a köldök felé tranzitálunk a féllótuszba tartva, akkor elősegítjük a térdízület biztonságos rögzítését.


4. Fázis: Most a jobb lábfejet helyezzük a bal csípőhajlatba. A jobb kezünkkel nyúljunk át a hátunk mögött, és fogjuk meg a nagylábujjunkat. A tenyerünk nézzen lefelé. Ha felfelé néz a tenyerünk, akkor túlzottan befelé fordulna a felkarunk, és meggörnyedne a vállunk. Ha nem tudjuk megfogni a lábujjunkat, az gyakran a jobb váll merevsége, vagyis a megrövidült kis mellizom miatt van. Ebben az esetben emeljük a jobb karunkat jó magasra, és nyújtsuk ki jobbra. Csavarjuk a karunkat befelé, hogy a tenyér hátrafelé nézzen. Nyúljunk jól hátra, és eresszük le a karunkat. Vigyük hátra és lefelé a vállunkat is, hogy ne maradjon görnyedt. menet közben lazítsuk el azt az izmot (a kis mellizmot), ami a vállat előrefelé mozdítja. 


Ha még mindig nem érjük el a vállunkat, akkor szorgalmasan dolgozzunk a pársvóttánászanában, praszárita pádóttánászana Cben, Úrdhva-dhanurászanában, valamint a felfelé és lefelé néző kutyában. Ezek a pózok csökkentik a váll kötöttségét. 


Ha képtelenek vagyunk elérni a lábujjunkat, akkor még nem állunk készen arra, hogy előredőljünk ebben a pózban. Ha a lábunk a combunkon van, és nem a csípőhajlatban, akkor  az előrehajlításnál túlhúzhatjuk a szalagokat vagy megsérthetjük az ízfelszíneket. 


Ehelyett dolgozzunk tovább a csípőnyitáson. Üljünk egyenesen és húzzuk a lábunkat tovább felfelé a bal kezünkkel, miközben aktívan nyújtjuk a bal lábunkat. Legyünk türelmesek. Sok egyéb póz segíthet a csípőízület és a combközelítő izmok lazításában. Utána képesek leszünk arra, hogy biztonságosan végrehajtsuk a pózt.


Ha sikerült megfogni a jobb lábat, akkor finoman vigyük kifelé a térdet, és nyomjuk a talaj felé. A bal kezünkkel előrenyúlunk és megfogjuk a bal lábfejünk külső oldalát. belégzésre emeljük a mellkast és nyújtsuk ki a bal kart. A csípők és a vállak legyenek merőlegesek a kinyújtott lábra."

Nincsenek megjegyzések: