2011. augusztus 17., szerda

Erő vs hajlékonyság

Az örök ellentmondás, ezennel Lucas Rockwood megfogalmazásában (és a végén az én gondolataimmal kiegészítve).


"Lehetséges az, hogy valaki erős is legyen, meg hajlékony is?



Igen, de sok erőfeszítésbe kerül. Ugyanis az erő és a hajlékonyság a jóga jangja és jinje. Ha valaki például futómániás, akkor elképzelhető, hogy a hamstringje és a vádlija kötött, és valószínűleg a csípője is. Ez nem szükségszerű, de általában így van.


Megmondom, hogy miért. Mert általában túlhangsúlyozzuk a Jang-gyakorlatokat (futás, erősítés, bringa), vagy néha ellenkezőleg, a Jin-gyakorlatokat (mély nyújtások, meditáció).


Az egyensúly lehetséges, de ezt célként kell kitűzni. Elmondom, hogy miért hozakodtam most ezzel elő: A kezdő jógások gyakran megkérdezik, hogy abbahagyják-e a futást vagy súlyzózást vagy más sportokat, ha fejlődni akarnak a jógában. Személy szerint azt gondolom, hogy ez őrültség. Ha kedveled a jang-sportokat, akkor soha ne add fel őket! A fizikai aktivitás olyan erőteljes hatással van a fizikai és a mentális egészségünkre is, hogy sohasem korlátoznám magamat (persze ha nincs sérülés), csak azért, mert az könnyebbé teszi a jógaóra végzését.


De persze ez igaz. Ha testépítő vagy, akkor komolyan meg kell küzdened a hajlékonysággal. nem tudod kikerülni. A súlyok emelgetése a lehető legjangabb tevékenység, és legalább 2:1 arányban kell mellétenni a nyújtást, ha ki akarjuk egyensúlyozni. Szóval az egyensúly a cél, és kedveled a jang-tevékenységeket, akkor mitévő légy?


Itt a recept:


1. Minden 60 perc jang-tevékenység után végezz 15 perc mély nyújtást, ami akkor az ideális, amikor nagyon jól be vagy melegedve. 


2. Derítsd ki, hogy melyik testrészed merevedik be a legjobban a jang-gyakorlástól (a vállak a tenisztől, a hamstringek a futástól stb. és mindig tudatosan hangsúlyozd azoknak a területeknek a nyújtását.


3. Biztosítsd, hogy nem veszíted el a hajlékonyságodat. Emlékezz rá, hogy az erővel ellentétben, a hajlékonyság nem tűnik el saját magától. Az ismétlődő jang-tevékenység, vagy a gyakorlás hiánya az, ami lecsökkenti a hajlékonyságodat, ezért mindig oda kell rá figyelni, ha fenn akarjuk tartani, vagy fejleszteni akarjuk."


Nos, mostanában én is több erősítő edzést végzek, 1000-1500 kalóriás Thaibox meg funkcionális edzés hetente többször. Azt tapasztaltam, hogy ennek következtében tényleg némileg visszaköt az ember, ahhoz képest, mintha minden nap csak jógáznék. A belső combizmaim némileg bekötöttek, plusz a vállam is talán vastagabb. Ez főleg az összecsomagolós pózokban érezhető (szuptakúrmászana, garbhapindászana stb.). 


Ilyenkor tényleg nincs más megoldás, mint amit Lucas mond, hogy még többet kell koncentrálni a nyújtásra. Én megtartom az 1:1 arányt, vagyis ugyanannyit jógázom, mint amennyit más edzést végzek, vagy inkább többet. A másik érdekes megállapításom, az astangával kapcsolatban, hogy az erősítő ezdés nem járul hozzá annyi plusszal a gyakorláshoz, mint amennyi mínusszal, vagyis plusz munkát csinálunk magunknak, ahelyett, hogy megkönnyítenénk az előrehaladásunkat az astangában. Maga a sorozatok gyakorlása általában elég ahhoz, hogy az erőt és a hajlékonyságot is harmonikusan tudjuk fejleszteni. Esetleg ha valakinek nehéz pl. a csaturanga, akkor csinálhat rávezető gyakorlatokat vagy kitarthatja tovább az egyes pózokat, mint például amiket az Iron jógán végzünk.


Az izomtömeg növelése pedig végképp nem előnyös az astanga-gyakorláshoz. Itt inkább a kompakt, erős, szívós, hatékony izmokkal tudunk dolgozni, mint a gépes vagy súlyzós edzéstől megrövidült, beduzzadt patika-izmokkal. Azok legfeljebb optikai tuningnak jók, de a jógától nem leszünk Hulk Hogan-kinézetűek, és ahogy mondtam, a nagy izmok inkább akadályt jelentenek, mint előnyt. 


Hosszabb távon pedig az erő átlényegül belső erővé, ami a pránából táplálkozik, a hajlékonyság pedig mentális hajlákonysággá, ami abból alakul ki, hogy a figyelmünket állandóan a légzés-mozgás-bandha trióján tudjuk tartani. Practice and all is coming...

Nincsenek megjegyzések: