2011. október 14., péntek

Átverés!


Nem vagyok nagy összeesküvés-elmélet-gyártó, de egy dologban azért hiszek. Az élelmiszeripar és a gyógyszer-lobbi összefonódásában. Szerintem az emberiség betegségeinek nagy része amiatt alakul ki, hogy az emberekkel megetetnek egy csomó, emberi táplálkozásra alkalmatlan ételt. Utána persze a kialakuló betegségeket kezelni kell. De ugyanúgy, ahogyan az élelmiszeriparnak nem érdeke, hogy az emberek egészségesen táplálkozzanak, a gyógyszeriparnak sem érdeke az, hogy az emberek visszanyerjék az egészségüket, hiszen akkor abbahagynák a pirulák szedését. Szóval ez a bejegyzés most azoknak fog szólni, akik jóga után (vagy előtt) a Mekiben szoktak kikötni, és ott mulasztják el az éhségüket.


Valamikor egy amerikai úriember kitalálta a marhahús-sajt-paradicsom-kenyér kombinációt, amit némi zöldséggel díszítve tett eladhatóvá, és rájött, hogy remek bizniszt lehet csinálni belőle. Ebből a kombinációból körülbelül a salátalevélre és az uborkára mondanám azt, hogy oké, a többi külön-külön és főleg együtt is emészthetetlen. Igaz, én is voltam hamburger-függő, mielőtt vegetáriánus lettem, de mi tagadás, akkor is és azóta is megettem egy csomó olyan dolgot, ami nem volt egészséges, és inkább az élvezetet szolgálta a test táplálása helyett. 


Nem csak az olajban sült húspogácsára igaz az "emészthetetlen" jelző, hanem igazából minden olajban sült dologra, így a csipszekre, taccókra és egyéb dolgokra is. Főleg ketchuppal :-). Sőt, azt is hallottam, hogy a gyorséttermekben nem növényi olajat használnak a sütéshez, hanem marhafaggyút, ami a petróleum után a második legemészthetetlenebb dolog. Nem ég meg olyan könnyen, mint a növényi olaj, így gazdaságosabb.  


Bár a Meki profiljában nem szerepel, de a hamburger után a második (vagy talán versenyben az első) legnépszerűbb gyorsétel a pizza. Fehér tészta, jó sok élesztővel, paradicsommal és sajttal. A szervezetbe juttatva a létező össze káros mikroorganizmus legkedvezőbb táptalaja,  de mivel hatalmas nimbusz övezi, mindenki örömmel tolja magába a különböző ízesítésű, összesült háromszögeket. Szögezzük le, hogy én is pizzafüggő voltam idáig, és nagyon sok rosszat köszönhetek neki. Most érzékenyen, de határozottan véget vetettem egy élet óta húzódó kapcsolatunknak, úgyhogy szóljatok rám, ha pizzát láttok enni :-) Legfeljebb a szülinapomon, és legfeljebb egy kis szeletet, nosztalgiából.


Régen, óvatlan duhaj korunkban a puzzát jó sok Sprite-al vagy 7Up-pal ettük és a végén még ledöntöttünk egy hatalmas adag fagyit, néha másféle desszerttel is kiegészítve. Nem nagy megfejtés, hogy ilyen diétával nem könnyű kocka hasat kifejleszteni :-).


Szóval a cukrozott szénsavas üdítők között a halálozási listán vezető helyet foglal el a Coca-Cola. Aki nem tudja, miért, az guglizza meg! Utána közvetlenül jönnek az energia-italok, amiket ma kávépótlónak használnak a fiatalok. Ez mind-mind nem csak káros és szövetpusztító hatású, hanem egy tonna fölös kalória bevitelét is eredményezi. 


És végül az édesség, bár az édes italok is már ide tartoznak. Ha jól akarjuk érezni magunkat, beugrunk egy cukrászdába, és máris toljuk befelé a sütiket és a tortákat. Semmilyen buli vagy ünnep nem történhet meg enélkül a szertartás nélkül, ami igazából, ha jól megnézzük, nem más, mint emberáldozat. És mindez azért van, mert az emberek 99%-a szeretethiányos, és az édességfüggőséggel helyettesíti a szeretet édes ízét. Az édesség és a fagyi aztán végképp a fölös kalóriák és az emészthetetlen élvezeti ételek katagóriájába tartozik.


Szóval ha ki akarunk törni ebből az ördögi körből, akkor valahonnan össze kell szednünk az eltökéltséget, a szeretetet és az önbizalmat ahhoz, hogy nemet mondjunk az élvezeti ételeknek, és elkezdjük a természetes ételek felé vinni az irányt. A legegyszerűbb, ha egy hétig leírjuk, hogy mit ettünk, és a hét végén megnézzük a listát. Utána kihúzzuk belőle az összes péksüteményt, sült ételt, gyorsételt, édességet, feldolgozott snacket és lónyálat. Ezek helyett beírjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, csírákat, teljes gabonákat, olajos magvakat, hüvelyeseket és a sovány tejtermékeket, minél természetesebb formában. És minden nap ledöntünk a torkunkon egy jó kis zöld turmixot búzafű-lével :-)


Manapság mindenki világforradalmat akar. Szerintem a világforradalom a tányérunkban és a hűtőszekrényünkben kezdődik, mert ha hagyjuk, hogy diktálják azt, hogy mit eszünk, akkor azt is hagyni fogjuk, hogy meghatározzák, hogyan éljünk és gondolkodjunk, és mit tekintsünk a boldogságunk forrásának. A természetes ételek, a jóga és az embertásaink iránt érzett szeretet a boldog élet három alappillére. Egy igazi lázadó ezt az utat választja. One Love Revolution!  

Nincsenek megjegyzések: