2011. október 29., szombat

Sankara és a Jóga-szútra

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből, ezúttal a filozófiai részből ismét:


"A következő mester zárja a filozófia korát. A neve Ádi Sankara, de gyakran nevezik Sankara Bhagavatpádának (a mestere után), Govinda Bhagavatpádának, vagy Sankarácsárjának, amiből az utóbbi azt jelenti, hogy Sankara tanító. Négy kolostort alapított, amelyek apátjai ma is a Sankarácsárja címet viselik. Egyes írásokat, amelyeket Sankarának tulajdonítanak, igazából az apátok írtak, mindazonáltal ő maga is nagy mennyiségű írást hagyott hátra. 


Sankara igazi zseni volt. Amikor tizenkét éves volt, akkor a mestere megbízta, hogy írjon kommentárokat a tizenkét fő upanisadhoz, és ezek mind hiteles kommentárok voltak. Fő műve a Brahma Szútra Bhásja volt, ami egy kommentár a Brahma (Védánta) szútrához. Ma főleg az Advaita Védánta tanítójaként ismert, ami a fő témája volt. 


Sankara nagy hozzájárulása a jógához a kommentárja Vjásza kommentárjához Patandzsali jóga-szútrájához, amit Vivaranának neveznek. Ez a jóga filozófiájának egyik legjobb leírása, és Sankara géniuszának méltó kifejeződése. Vele együtt a filozófia kora lezárult, és a világ még tovább hanyatlott.


Negyedik Fázis - Technológia


Míg a naturalizmus korában a legtöbb ember felfüggesztette az elméje működését (niródha csitta), a miszticizmus korában az egy pontra kihegyezett elme (ékágra csitta), a filozófia korában a szétszórt elme (viksipta csitta), az utolsó korban pedig az átlagember megszállott elme (múdha csitta) állapotában van. 


A "megszálott" azt jelenti, hogy az ember megmámorosodik a saját testétől, vagyonától, megjelenésétől, és családi kapcsolataitól. Ezekhez kötődik a materializmus és a hiúság. Fontos dolog, hogy a megszállott elme a testtel azonosítja magát. A materializmus az a filozófia, amelyik az emberi lényeket a testükre redukálja. A vagyon iránti ragaszkodás abból ered, hogy túl sokat foglalkozunk a test szeszélyeivel, míg a hiúság a külső megjelenésünkkel való túlzott törődés. A családi kapcsolatokhoz való ragaszkodás azt jelenti, hogy jobban ragaszkodunk azokhoz, akik a saját génjeinkben osztoznak.


Ezt az utolsó fázist a technológia korának nevezik. A szanszkrit "tantra" szó "technikát" jelent. Mivel a filozófia, és, még nagyobb mértékben, a miszticizmus és a naturalizmus már meghaladja az emberek képességeit, az újfajta tanítások csak a technikával foglalkoznak: hogyan csinálja valaki a dolgokat.


Ennek a kornak az írásait, amelyek főként a technikát írják le, és nem a filozófiát hangsúlyozzák, tantrának hívják, és körülbelül hét vagy nyolcszáz van belőlük. A nyugati olvasók főként a kifejezett szexuális technikákat tágyaló részeit ismerik, de igazságtalanság lenne erre redukálni a tanrták tartalmát. Ez azonban megmutatja nekünk, hogyan működik a megszállott nyugati elme. A Sankara után született legtöbb jógikus írás, mint a Siva szútra, a Hatha-jóga pardípiká, a Siva Szamhitá, és a Gheranda Szamhitá, hogy csak egy párat említsünk, igazából tantrák. 


A jóga filozófiai iskoláját azonban a mesterek sora tartotta fenn a technika korában. Vácsaszpati Misra, aki kommentárt fűzött Vjásza kommentárjához, és az összes többi filozófiai rendszerhez, kiemelkedő hozzájárulást tett  tizedik században. Vigjánabhiksu, aki szintén kommentálta a szánkhját és a védántát, a tizenötödik században írta az egyik legfontosabb kommentárt, a Jóga-vartikkát. A fontos kiegészítések közül a Hariharánanda Áranja által a huszadik században írt kommentár Vjásza kommentárjához. Mindezeket az írásokat áttanulmányoztam a jelenlegi írás készítése közben. 



Nincsenek megjegyzések: