2011. október 5., szerda

Jóga a rács mögött

Jógaórára jövet-menet sokat szoktam beszélgetni a jógásokkal, és bár nem kérdezek folyton rá, valahogy késztetést éreznek arra, hogy magmagyarázzák, miért nem jöttek egyik vagy másik nap jógázni. É saját magamban már réges rég végérvényesen lerendeztem ezt a kérdést, és eldöntöttem, hogy No Day Without Yoga, vagyis nem lehet olyan nap az életemben, amikor nem jógázom, és No Excuse is Good Enough, vagyis nincs olyan kifogás, amit megfelelő erejűnek tartok, hogy ezt az elvet felfüggesszem. 


Vagyis nagyon örülök, amikor azt látom, hogy valaki megnyugtató érvet talált arra, hogy miért nem jön holnap jógázni, és megpróbálja beadni nekem, hogy ne is várjam, mert ez vagy az vagy amaz a fontos dolga akadt. Megadóan mosolygok, nehogy fanatikus állatnak gondoljanak, aki magas ívben tesz az élet "fontos dolgaira", és senkit sem vesz komolyan, aki nincs ott pavlovi reflexként minden áldott nap a nyitó mantránál vagy az Agnis légzőgyakorlatnál. Pedig sajnos ez van, csak ha ezt mindenkivel folyamatosan érzékeltetném, akkor felborítanám azt a kényes kis egyensúlyt, amit az elméjében vélt kialakítani.


Ámde vannak olyan helyzetek az életben, amikor az embernek rá kell döbbennie, hogy nincs más esélye, mint a jóga, és nincs kifogás az ellen, hogy gyakorolja. Senki nem bíztatja, bátorítja, nem kéri számon tőle, sőt, meg sem dícséri, hogy milyen jót tett neki, és mekkorát változott tőle. Ha az elméd sikít és a tested darabokban van, akkor is odaállsz a matracra, és a cellád hideg magányában nekiállsz a napüdvözleteknek. A minap kaptam a facebookon egy albumot, amelyben amerikai elítéltek jógáztak a börtönben, a rácsok mögött. 


Míg a "kinti" világban trendi a jóga, és az ember egy jógafesztiválon kellemesen andalogva sétálgat a tucatnyi stúdió standjai között, amelyek mind-mind különböző kedvezménykártyákkal és ajándékutalványokkal keresik a kuncsaftok kegyét, a börtönben senkit nem érdekel a rabok szellemi és fizikai jóléte. Ha szétcsúsztál, ha magad alatt vagy, ha bedaráltak a cellatársaid, akkor magadra vess, minek hagytad, hogy leültessenek. Könyörtelen világ ez, ahol az embernek a tetteivel és a hitvallása iránt érzett fanatizmusával kell keservesen kivívnia a tiszteletet, és ahol mégis, meg lehet találni a szeretet és a jószándék szikráját még a legsötétebb szívben is, ha eléggé hiszünk benne. 


Azok, akik ebben a közegben rátalálnak a jógára, bizonyára az életüknél is fontosabban tekintik a gyakorlást, és a mindennapjaik legkeservesebb kínjai előli egyetlen menedéknek tekintik. Mindig van remény, és bármennyire mélyre süllyedsz, akkor is megláthatod a fényt messze a fejed fölött, ha van elég hited, hogy elég magasra emeld a fejedet, és soha ne vedd le a napról, ha eltakarják a felhők, ha nem. Elgondolkodtál-e már azon, hogy miért irányítjuk a tekintetünket a magasba a napüdvözlet első vinyászájánál? A gyakorlásunk azzal kezdődik, és azzal zárul, hogy az égbe pillantunk, és hálát adunk a Legfelsőbbnek, hogy mutatja az utat, mi pedig járhatunk rajta. Bármit is tettünk a múltban, és bármit is fogunk tenni a jövőben, ha a tekintetünket nem vesszük le a célról, akkor egyszer el fogunk oda érkezni.


Mi, akik nem ülünk a rács mögött, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nekünk milyen jó, mennyire szabadok és boldogok vagyunk. Pedig ők, a rács mögött jógázók talán tudják, hogy mindannyian rabok vagyunk, az elménk és az anyagi vágyaink rabjai. Kicsinyes ragaszkodásaink mindannyiunkat az ismétlődő születés, betegség, öregség és halál rácsai mögé kényszerítenek, és elménk nem lel békét addig, amíg meg nem tanuljuk teljesen kikapcsolni. 


Hányszor esett meg, hogy még a jógaóra közepette is azon zakatol az agyunk, hogy mi volt, mi lesz, mi kéne, mi nem kéne. Azt szoktam mondani ilyenkor, hogy ne gondolkozz, csak csináld. Koncentrálj a légzésre, válj eggyé az ászanával, és kapcsold ki az elmédet. Légy teljesen jelen az ITT-ben és a MOST-ban, és szűnjön meg minden más a számodra. Ekkor van esélyed arra, hogy felfüggeszd az elme hullámzását, és legalább néhány pillanatra túllépj a múlandóságon, belefeledkezve a korlátokon túli létezés örökkévalóságába. Ha az elméd felszabadult, és a lelked szárnyal, akkor mindegy, hogy a tested hol van, mindegy, hogy mi történik, történt, vagy fog történni veled, mert (legalább néhány pillanatra) összekapcsolódsz a Forrással és megérkezel oda, ahol véget ér a keresés. Namaszté.   

1 megjegyzés:

Ditti írta...

Nagyon érdekes volt elolvasnom ezt a bejegyzésedet. Engedd meg hogy néhány gondolatot megosszam veled.
Én 2 alkalommal kaptam betekintést a Miskolci Fazekas utcai megyei börtönbe, hogy megismerjem egy kicsit az ottani körülményeket, és az intézményt. Kb. 3-4éve volt ez a tanulmányi jellegű intézménylátogatásom, mélyen megérintett engem, és érdekes tapasztalat volt számomra.
Emlékszem hogy valamire nagyon ráirányult a figyelmem. Felfigyeltem rögtön az ottani könyvtárban egy jógás könyvre, és mosolyogni kezdtem, közben pedig kicsit elgondolkodtam. Elsősorban azon hogy talán valakinek nagyon fontos lehet a börtönben a jógagyakorlás, sokat jelenthet és oly sok erőt adhat, tulajdonképpen felragyogtatja a sötétségben a fényt, és utat mutat a fény felé vezető úton.
Úgy éreztem hogy a börtönben talán ez a könyv az egyik legértékesebb kincs.. Arra gondoltam milyen jó lenne, ha jógaórák lennének a börtönökben is, és megváltozna mindenki pozitív irányba és nem lenne szükség többé a börtönökre, mert nem lenne több bűncselekmény. Elgondolkodtam mennyire szuper lenne ha minden börtönben élő ember is jógázna, meditálna, testi-lelki gyakorlatokat végezne, szivvel-lélekkel törekedne és egy nagy változás történne.
Miközben az egyik pici cellába betekintettem, elképzeltem magamat egy rab helyébe, ahogy abban a kis cellában élek s ott vagyok és jógázom, meditálok, énekelek, hallgatom csendesen a szivem dobogását és lélegzetemet, egy kis napfény lopózik be a cellába- hirtelen mélyen megérint az élet, és beragyogja minden pillanatomat a tudatosság fénye. Nagy örömöt leltem a jelen pillanatban és a béke, felszabadultság, tágasság, szabadság, boldogság érzése járta át lelkemet, egész lényemet.
Milyen érdekes érzés, hogy a sötét cellában is megérinthet bennünket a fény, a nyugalom és a boldogság, és egy boldog tudatállapotba kerülhetünk és a vihar közepette is béke áraszthatja el egész lényünket. Valóban igaz lehet hogy bárhol is legyünk a lelkünk szabadon szárnyalhat, békét érezhet és boldogságunk körülményektől függetlenné válhat :)
Igazából csak ennyit szerettem volna, remélem nem baj hogy leírtam gondolataimat.