2011. október 1., szombat

Izom és zsír

Egy ismerősöm kérdezte a véleményemet a fehérjekoncentrátumok élettani hatásáról, illetve a szaunázásról. Nos, kezdjük az utóbbival. Az izzadás fogyaszt, vagy legalábbis kardió tevékenységnek fogható fel. Természetesen ha az ember egy kiadós izzadás után rááll a mérlegre, akkor kisebb lesz a testsúlya, de ez főleg a nyirokrendszerből kiürült víz miatt van. Amúgy aki ödémás és hajlamos a víz-visszatartásra, annak igazi ajándék az izzadás bármely formában (szauna, Agni-jóga, izzasztóruhában végzett edzés stb.). Ha visszapótoljuk a kiizzadt vizet, akkor túl sok súlyveszteség nem figyelhető meg. Kivéve, ha nem heverésztünk a szaunában, hanem helyette a melegben zsírégető mozgást végeztünk, például Agni-jógáztunk. 


Jó, az Agni-jógán nincs 100 fok, mint a szaunában, csak 36, de ez éppen elég ahhoz, a páratartalommal kombinálva, hogy 40-60%-kal megemelje a szívre eső terhelést. A melegben emelkedik a pulzus, a szív nem csak vért, hanem nyirkot is pumpál. Oda kel figyelni azonban a hipertermiára, vagyis a túlhevülésre. Bizonyos fizikai terhelés/hőfok/páratartalom értéknél minden ember szervezete túlhevül, és ilyenkor mindenféle vészreakciók indulnak be. 


Ez az érték egyénileg változik, nem csak az egészségi állapottól/genetikától/hozzászokástól, hanem az adott napi bioritmusunktól is függ. Vagyis ha rosszul leszünk Agni-jóga közben, akkor jobb kimenni, és hűsölni egy kicsit, mint hogy egy napra vagy még többre hazavágjuk magunkat. Ettől eltekintve, ha semmi bajunk, és bírjuk a meleget, akkor az Agni-jóga nagyon jó kardió és zsírégető edzés. A Hot Ashtanga meg még jobb :-). Egy tíz perces szaunáról már nem lehet ugyanezt elmondani, bár mondjuk egy jó másfél órás edzés után szerintem jól esik a végén, segít ellazulni. 


Az edzés elengedhetetlen komponense az alapanyagcserénk felpörgetésének, tehát bátran kijelenthetjük, hogy mozgáshiányos életmód mellett teljesen fölösleges bármilyen fogyókúrás kapszulával, nyelv alá adott Hoodia spray-vel, étvágycsökkentő tablettával vagy akár Turbó diéta turmixszal próbálkozni, nem fogunk lefogyni tőle. Szóval a napi egy jógaóra a minimum, de akinek még van ideje és ereje, az akár többet is edzhet, persze a fokozatosság elvét betartva. 


A következő elv pedig a táplálkozás. Bármennyit edz is az ember, ha alacsonyan akarja tartani a testzsír-százalékát, kénytelen odafigyelni az evésre. Ha esténként edzés vagy jóga után nyakló nélkül bezabálunk, akkor búcsút mondhatunk a szálkás testalkatnak. Tudom, hogy nehéz ellenállni, de a jóga egyik alapelve a mitáhára, vagyis a mérsékelt evés. Ez azonban nem böjtöt jelent, bár a méregtelenítés időszakában ez is egy eszköz lehet. A fogyás szempontjából azonban a nulldiéta egy csapda, ugyanis ha például egy ötnapos böjttel tíz kilót fogyunk, abból jó eséllyel öt kiló a víz, három kiló az izom, és csak két kiló a zsírveszteség. Ha azonban a szervezet újra táplálékhoz jut, akkor úgy szív magába minden kalóriát, mint a szivacs a vizet, és jó eséllyel egy hónapon belül ismét rajtunk a tíz kiló plusz, csak éppen mind zsír lesz izom helyett. 


A lusta emberek tehát nem tudnak izmot fejleszteni, mert ahhoz mozogni kell. És ha éppen lefogynak, nem fognak túlzottan esztétikusan kinézni, mert csak a csont és a bőr marad rajtuk. A zsírt tehát égetni kell, méghozzá kardió edzéssel. Én konkrétan nem hiszek a zsírégető tartományban, inkább úgy vagyok vele, hogy minél durvább az edzés, annál jobb. Az izommunka során ugyanis, ha elég hosszú ideig tart, és már nincs elég glikogén az izmokban, a szervezet elkezdi égetni a zsírt, és így csökkennek a lerakódások.


A fehérjeporokkal kapcsolatban a következő a véleményem: Aki nem akar izomtömeget felépíteni, vagy nem folytat naponta több óra erő-edzést, annak igazából nincs rá szüksége, bár az igaz, hogy ha a napi kalóriaszükségletét inkább fehérjékkel, zöldséggel és gyümölccsel fedezi, akkor hamarabb lefogy, mintha az étrendje sok szénhidrátot és zsírt tartalmazna. Mivel vegetáriánus vagyok, a fehérje alatt a növényi vagy a tejtermékekből származó fehérjéket értem. 


A fehérjekészítmények általában vagy tojásból, vagy tejből, vagy szójából készülnek. Így egy vegán számára nem sok választás marad, sőt, ha sok a fehérje-igénye, akkor a sok hüvelyes és olajos mag bevitele is megterhelheti a szervezetét. A sok általában semmiből nem jó. Ha tejterméket is fogyaszt, akkor a sovány tejtermékekre kell fektetni a hangsúlyt (sovány túró, mozzarella sajt, sovány tej, joghurt). A fehérjeporok között a savóból készült porok gyors felszívódásúak, ezeket edzés után szokták bevenni. A lassú felszívódásúakat, például a kazeint nyugalmi időszakokban vagy este isszák. Nem szabad tejbe keverni őket, még ha azt is írja a címke, csakis vízzel, mert úgy jobban felszívódnak. 


Én nem vagyok izomtömeg-mániás, és az az igazság, hogy aki az, az nem csak mértéktelen mennyiségű fehérjét szokott fogyasztani, ami káros a szervezetre nézve, hanem olyan súlyterhelésnek teszi ki az ízületeit, amitől előbb-utóbb tönkre szoktak menni. Ha izmos is akar lenni valaki, én mindig a saját testsúlyos edzéseket szoktam javasolni, a jógában is van jó pár. 


Milyen hátrányos hatásai lehetnek a fehérjeporoknak, ha mértéktelenül szedjük őket? Az első, amit a sportolók észre szoktak venni, az a székrekedés. A fehérjében ugyanis nincs rost, ami masszírozná a bélfalakat, így a nyálkát alkotó fehérje lerakódik a bélfalakra. Ha a porok szedését nagy mennyiségű állati fehérjével kombináljuk (hús, hal, szárnyas, tojás), akkor divertikulitisz alakulhat ki a vastagbélben, vagyis a bélbolyhok kisimulnak, és előbb-utóbb kifekélyesednek. Akkor pedig nagyjából lőttek a sportteljesítménynek. Szóval aki már így járt, annak érdemes egy-egy hónap fehérjementesítést tartania, még ha veszít is az izomtömegéből. És közben jó sok rostot fogysztani, például a Colonix-kúra is jó béltisztító módszer. 


A konklúzió tehát az, hogy mérsékelni kell a fehérjeporok és a tejtermékek bevitelét, az éppen elégséges határon tartva, és jó sok zöldséggel, gyümölccsel, csírával, némi teljes gabonával kell kiegészíteni. A só, cukor, édesség, gabonaételek, zsíros ételek sajnos a tiltólistán vannak, tulajdonképpen örökre. Abban a pillanatban, ahogy elkezdjük zabálni a krémest és a pizzát, a zsírpárnák elindulnak fölfelé, még ha ugyanolyan intenzitással edzünk is. A jóga alapelve az érzék-kontroll, és ezt a nyelv kontrollálásával kell kezdeni. Ha ezt sikerül frusztráció nélkül fenntartani, akkor az alakformálással sem lesz túl sok nehézségünk.

Nincsenek megjegyzések: