2011. október 2., vasárnap

A Nagy Igazság

Na ez most nem egy filozófiai témájú bejegyzés lesz. Inkább a tegnapi táplálkozásról szóló fejtegetés folytatása, ezúttal Lucas Rockwood tollából. A Nagy Igazsággal mindennap szembesülünk, amikor wc-re megyünk, és belenézünk, beleszagolunk, hogy mi jött ki. Az, aki nem fedez fel összefüggést a végtermék és a belei állapota, illetve az immunitása és az egészségi állapota között, az szerintem még messze áll a megvilágosodástól :-). 


Szerintem a rosthiányos táplálkozás nem csak a mozgásszegény életmódot élő és feldolgozott élelmiszereket zabáló dívány-krumplik esetében igaz, hanem a nagy mennyiségű állati fehérjét fogyasztó, alacsony zsír- és szénhidrát-tartalmú diétán élő fitnesz-megszállottakra is gyakran jellemző lehet. Bár én a laktovegetáriánus étkezés híve vagyok, még a nagyon megemelt tejfehérje-bevitelnek is lehetnek káros hatásai, például bizonyos táplálkozás-kutatók szerint megnövekszik a béldaganatok rizikója. Ennek okáról tegnap is beszéltem. 


A tejfehérjék, csakúgy, mint a hús, nagy mennyiségben nyálkát képeznek a belekben, és könnyen rothadsnak indulnak. Ha a fogyaztásuk nem párosul megfelelő mértékű rost-bevitellel, akkor a képződő méreganyagok előbb-utóbb krónikus betegségek kialakulásához vezethetnek. Ilyenek a diszbiózis, az irritábilis bélszindróma, az immungyengeség, az autoimmun betegségek és végeredményben a rák. Akkor lássuk a Nagy Igazságot:


"Kedves jóga-tanonc!


A rost a titok, hogy többet ehess, könnyebb légy és jobban érezd magad. "De hát mi az a rost, a korpa, vagy mi?" Kétféle rost létezik, a vízben oldódó és a nem oldódó. Egyiket sem emésztjük meg, vagyis nem szívódnak fel és nem alakulnak át (mint például a cukor, ami átalakul és elraktározódik). Ehelyett a rost keresztülhalad a gyomor-bélrendszerünkön, mint egy betépett partiarc, aki mindenbe beleütközik, miközben kifelé botorkál és magával rángatja a haverjait is. A rost az ételt rángatja magával, és általában NAGYON egészséges. A vízben oldódó rostok gélt alkotnak, amikor vízzel keverjük. Ezekben az ételekben található meg: zabkorpa, szárazbab és felesborsó, olajosmag, árpa, chia és lenmag, gyümölcsök (alma, narancs), Zöldségek (pl. répa), útifű-magéj.


A vízben nem oldódó rost nem zselésedik, helyette végigmegy a bélrendszerünkön. A következő ételekben van: Zöldségek (pl. zöldbab, sötétzöld zöldségek, gyümölcsök héja, gyökerek héja, teljes kiőrlésű gabonák, kukoricakorpa, magvak és olajosmagvak. 


Jógásként a következő fontos dolgokat kell megjegyezned: A vízben oldódó rostok lassítják az emésztést és szabályozzák az éhségérzetet (ami jó). A vércukor- és a koleszterin-szintet is szabályozzák. Ha sok vízben oldódó rostot fogyasztunk, akkor csökken a szívbetegség, cukorbetegség kockázata, és könnyebb lesz a fogyás is. A vízben nem oldódó rost (mintha például fakérget ennénk) segít megelőzni a székrekedést, a vastagbél-problémákat és más emésztés betegségeket. A természeti népek 100-15 gramm rostot esznek egy nap. A modern ember csak 15-öt. Legalább 30-50 grammra kéne törekedni, és ideálisan a javát reggel kellene megenni. 


Maradj hajlékony, Lucas"

Nincsenek megjegyzések: