2011. október 24., hétfő

Fatburner-mix

A fogyókúra hülyeség. De ezt már számtalan poszton keresztül kifejtettem. Az viszont, hogy az ember az életmódjának, egészségi állapotának és szükségleteinek megfelelő összetételű és mennyiségű ételt fogyassza, szerintem elengedhetetlen feltétele az egészségnek és a jó közérzetnek, valamint természetesen a jó kinézetnek is. Persze nem kell halálra koplalni magunkat, mert egy eszeveszett fogyókúra során, ahogy a korábbaikban is kifejtettem, kb ugyanannyi vizet, zsírt és izmot veszítünk, főleg, ha nem mozgunk. 


Ha szép izomzatot szeretnénk, akkor azzal dolgozni kell. Persze nem árt az sem, ha funkcionális az az izomzat, és éppen ezért a jógát semmiképpen ne hagyjuk ki a mozgásprogramunkból. A hajlékonyság és az izmok, ízületek szinergikus működése szerintem az alapvető kritérium, ha ez nem érdekel bennünket, akkor nem leszünk egészségesebbek a mozgástól. A többi a kitűzött céltól függ. Ha a kardió teljesítményt akarjuk növelni, akkor annak megfelelő edzéseket kell végezni, sok nyújtással a végén, mert a repetitív kardió mozgások erősen bekötik az izomzatot. Ha az erőt szeretnénk fejleszteni, akkor is inkább a sajtá testsúlyos gyakorlatokkal érdemes dolgozni, mint a klasszikus edzőtermi erőgépekkel. Ha zsírt szeretnénk égetni a bőr alól, akkor pedig mindezt együtt kell végezni, természetesen a Hot jógát ki nem hagyva, egy jó kis Fatburner-mixben. 


Mostanában sokan nekem szegezik a kérdést: "Mi van, fogyózol?" Nem fogyózom, hanem testzsírt égetek. A nyáron rájöttem ugyanis, hogy 40 év felett bármennyit edz is az ember, egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mennyit eszik. Most is kb ugyanazt az edzéstervet nyomom, mint nyáron, vagyis napi egy astanga gyakorlás, plusz egy Thaibox vagy Beast Training vagy futás vagy görkori, de egy pár hónapig nem figyeltem oda, hogy mit, mikor és mennyit eszem, és szépen elhájasodtam.


Szeptember közepén 71.6 kiló voltam 171 cm-es magasságomhoz, és 16.6 volt a testzsír-százalékom. Tudtam, hogy nem izomból akarok fogyni, hanem zsírból, ezért a 8%-os testzsírt tűztem ki célul. Az étkezésemből kihagytam az édességet, a kenyérféléket, csak napi egy kanál rizs maradt meg, plusz a párolt zöldség, gyümölcs, és a sovány tejtermékek. Vacsora: szolidaritás az éhező afrikaiakkal :-) Ez nagyon fontos, mert előtte pont vacsorára ettem mindig szénhidrátot meg zsíros tejtermékeket. Ez 100%-ban le szokott rakódni. 


Mondjuk ha csak délben ettél, és este 10-re totál megéhezel a csomó edzéstől, akkor egy proteinshake mehet, de inkább kazeint ajánlok, mert az lassú felszívódású, éjszakára pont jó, megelőzi az izomszövet leépülését, amit a kalóriahiány előidézhet. 


Vettem egy izzasztóruhát, a jógán kívüli edzéseimet abban csináltam. Ez nagyon jól emeli az edzések hatásfokát, plusz melegen tartja az ízületeket, kevesebb a sérülés. Jógán meg úgyis 36 fok van, oda minek? Egy hónap múlva az eredmény: 60.9 kiló, 8.1 % testzsír. Ez mondjuk egy extrém Beast Training után volt, amikor levettem a neoprént, de most már mehet egy kicsit több fehérje, hogy épüljön az izom, csak a zsírt kell 8-10% között tartani. 65 kiló egyelőre jó lesz. 


A legtöbb ember, aki belémköt, azt mondja, hogy a zsírra szükség van. Igen ám, csakhogy a telítetlen zsírsavakra van szükség, amit vagy beveszel kapszulában (Omega 3-6-9, inkább vega változat, mint a halolaj), vagy növényi olajokat, olajos magvakat eszel oszt kész. Minimális mennyiségben. Az ízületek olajozásához ez is elég. Nőknél valamivel több zsír % szükséges, de azt ők is tudják, hogy ha túlzottan lefogynak, akkor elmarad a haviciklusuk, ami már nem jó. 


Szóval a fogyókúra felejtős, helyette eddzünk minél többet, jógázzunk minél többet, felejtsük el a vacsorát, és szokjuk meg, hogy fele annyi is elég. Látványosan lecsökkent az étkezéseim mérete a felére, és jóllakom vele, napközben sem vagyok éhes, és nem fogyok tovább, mint amennyire szeretném. A neoprént most már csak időnként veszem fel, de utcai futásnál egész jól melegít :-). És sokkal jobban mennek az ászanák, csak arra kell figyelni, hogy legalább ugyanannyi jóga legyen, mint minden más mozgás. 


Arról pedig, hogyan lehet szép izmokat fejleszteni, a következőkben fogok majd írni. De ne valami norbis bohóckodásra gondoljatok! A Beast Trainingben semmi szép nincsen, ez maga a pokol! Csak te vagy, és a kihívás. A fájdalom, amit vasakarattal át kell törni. Persze ésszel, mert nem az a cél, hogy lesérüljünk. De a valódi élet tényleg a komfortzónán túl kezdődik :-)  

Nincsenek megjegyzések: