2011. október 13., csütörtök

Get Big or Die Tryin?

Annak idején, amikor elhitették az emberekkel, hogy a testépítés milyen jó és egészséges dolog, ez volt a jelszó. Persze az ember amúgy is hajlamos a felhalmozásra. Egy átlag étkezést folytató, mozgásszegény életmódot élő ember általában csak a zsírpárnáit képes halmozni, de az szinte magától megy. A képen látható hölgy például a "Világ legnehezebb nője" címre pályázik, és napi 20 ezer kalóriát fogyaszt el. Jellegzetesen pizzát, tésztát és zsíros húsokat eszik, jelenleg 317 kilogramm. 


Az izomtömeg-mániások próbálnak sportolni, és odafigyelnek a testzsírra is, de az izomtömeg, amit felhalmoznak, szintén nem természetes és haszontalan is. Az izmok folyamatos növeléséhez egyre erősebb edzésingerre van szükség, így állandóan növelik a súlyokat, amikkel edzenek. Ez általában túlterheli az ízületeiket, amelyek nem ilyen mértékű folyamatos terhelésre vannak tervezve. Az izomtömeget csak folyamatos edzés és nagyon magas fehérjebevitel mellett tudják megőrizni, ami viszont túlterheli az emésztőrendszert, és a szervezet elsalakosodik, elnyálkásodik. Plusz általában nincs türelmük megvárni, amíg magától beépül a fehérje az izomba, így telenyomják magukat tesztoszteronnal, szteroidokkal és növekedési hormonnal. Ezek nyilván szintén károsak az egészségre.


A jóga elhelyett azt hirdeti, hogy annyi izomra van szükséged, amennyit igazából használsz jóga közben, és a mindennapi élet során. Ezért egy jógi, aki rendszeresen, komolyan gyakorol, és visszafogottan étkezik, szálkás, sovány izmokra fog szert tenni, és a testzsír-százaléka nagyon alacsony lesz. Persze tudjuk, hogy Indiában sok olyan jógi van, aki extrém keveset eszik. Ezt nem kell azért követni, mert az embernek itt nyugaton nem csak a jógához van szüksége energiára, hanem a hétköznapi élethez is. De jobban tesszük, ha legalább szellemiségében követjük a jógik táplálkozását: Együnk természetes, vegetáriánus ételeket, minél több zöldséget, gyümölcsöt és csírát. Persze némi gabonára, hüvelyesre, és olajos magvakra is szükség van, valamint egy kis tejtermékre. De ha komolyan gyakorolunk, és odafigyelünk arra, hogy csak annyit együnk, amennyire valóban szükségünk van, akkor a karcsú, zsírmentes test fenntartása nem fog nehézségeket okozni, és valóban jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben.


Szóval é azt mondom, hogy Get Lean or Die, vagyis fogyj le, vagy meghalsz. És ne gondoljuk, hogy ez valamiféle természetellenes önsanyargató gondolat! Ha odaállunk a tükör elé, és látjuk a lelógó zsírpárnákat, akkor vagy fölösleges kalóriákat fogysztunk, tehát az evést pótcselekvésként végezzük, és nem táplálkozás céljából, vagy pedig lustik vagyunk, és nem edzünk eleget. A jóga az önkontrollról szól, és az egyik aleptétel, amiről sok esetben megfeledkezünk, a mitáhára, vagyis a mertékletes evés elve. Ha egy jógi túl sokat vagy túl keveset eszik vagy alszik, akkor nem lesz sikeres a jóga gyakorlásában. Éppen ezért kezdjük el reformálni az életünknek ezt a területét is, és ne elégedjünk meg addig, amíg nem sikerül megvalósítanunk a táplálkozás jógáját is. Amint említettem, a vegán, főleg a nyers vegán étkezést én nagyon szélsőségesnek tartom, de egy valódi jógi simán elvan hús, hal és tojás nélkül, és csak egészséges, természetes, tápláló ételeket vesz magához. Mindenkinek jó gyakorlást és tudatos étkezést kívánok!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Gauranga,

megütötte a szemem az a megjegyzésed - és egyet is értek vele -, hogy a túl sok, vagy kevés alvás sem előnyös. Én ezt korábban úgy fogalmaztam meg magam számára, hogy jó minőségű+elegendő alvásra lenne szükség.

Érdekelne a véleményed, hogyan lehet ezt elérni.

Köszönöm: Orsi

Durga Devi írta...

miért lenne szélsőséges a nyers vegán táplálkozás? esetleg szélsőségesen egészséges? láttam egy dukumentumfilmet ahol cukorbetegeket gyógyítottak meg egy hónap alatt nyers ételekkel.nekem meggyőző volt.

Durgadevi

Dóra írta...

:)
Mondjuk én pont, hogy elkezdtem hízni, mióta tényleg rendszeresen jógázom, és az eddigieknél is jobban ügyelek a táplálkozásomra... Nem egy jó érzés :S Ilyenkor mi van?

Gauranga Das írta...

@Orsi: Hát az alvásban nem vagyok egy nagy guru :-) Én kb éjféltől reggel 6-ig szoktam aludni (ha összejön). Nyilván jobb lenne mondjuk 10-től, és valamivel korábban kelni. Erre törekedj!
@Durga: Amióta az ember ismeri a tüzet, azóta azt használja az élelmiszerek előkészítésére, hogy a szervezetnek könyebb dolga legyen. Jók a nyers ételek is, de aki csak azt eszik, az egy csomó gabonát, hüvelyest és más értékes ételt kizár az étkezéséből, ami egyoldalúvá teszi azt. Még a tiszta vegán koszt is, ha nem is nyers, nagyon könynen egyoldalúvá válhat, ha nincs tengernyi pénzed és időd a megfelelően változatos alapanyagok beszerzésére és elkészítésére. Persze terápiás céllal jó lehet, mint ahogyan a böjttel is lehet kezelni különböző betegségeket.
@Dóri: Ne aggódj, majd rád szólok, ha dagadt vagy :-) Egyél kevesebb gabonát, és jógázz többet :-) Amúgy a te esetedben az össztömeg azért is nőhet valamelyest, mert erősödnek az izmaid, amik ugye nehezebbek a zsírnál. Ettől csak csinosabb leszel :-).

Dóra írta...

Heti 6-szor járok, és nem lazsálom el, mindig hulla vagyok a végére... A táplálkozáson persze van még mit javítani, ugyanakkor határozottan jobban (és jóval kevesebbet) eszem, mint eddig. Szóval ezért nem vágom, hogy mi van. Túlzott izomtömeg növekedést még nem érzékeltem, nem hinném, hogy ez volna a ludas :D

Névtelen írta...

Alvás - hát annyi megvan, én 10-kor, vagy legkésőbb 11-kor beájulok. Viszont nyugtalanul alszom, így az merült fel bennem, relaxáljak-e rendszeresen lefekvés előtt (jóga nidrá)...?

Táplálkozás: picit fogytam, mióta jógázom, pedig nem nagyon van miből (168 cm - 56 kg vagyok). Az is igaz, hogy én eleve izmos voltam más sportoktól (mászás, futás). Inkább az történt, hogy jobban érzem, mi és mennyi jó nekem, ahogy már mások is írták 1-2helyen, valamiért kezd eltűnni a hús, a cukor már majdnem el is tűnt, sok a zöldség és gyümölcs és viszonylag sok a tejtermék. Egyre jobban megnézem, mit eszem, mert az élelmiszeripar szerintem még durvább, mint a gyógyszeripar, naponta tolnak le szintetikus anyagokat az ember száján, ha nem figyel, olyan egyszerű alapélelmiszerekkel is, amit szinte minden nap eszünk (pl. kenyér...). Dóra, szerintem türelem, nem tudom, mióta gyakorolsz, nekem nem azonnal jött ez elő, úgy 2 év vezetett ide.

Most jól elolvasom a következő cikket, mert látom, hogy pont kedvenc iparágaimról szól :).

Orsi