2011. október 22., szombat

Dzsánusírsászana C

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből:


"Dzsánusírsászana C
(Fej-a-térdhez póz)
Dristi: Lábujjak


Szapta: Belégzésre ugorjunk előre. Hajtsuk be a jobb lábunkat, mintha féllótuszba akarnánk helyezni, de közben pipáltassuk a lábunkat. A jobb karunkat dugjuk át a jobb combunk és a vádlink között. Fogjuk meg a lábfej elejét, és húzzuk visszafelé a lábujjakat a lábszár felé. A lábfejünket és a lábujjainkat tartsuk pipálva, és a sarkunkat húzzuk a köldök irányába. Forgassuk a jobb combot befelé addig, amíg a jobb lábfej lábujjait el nem tudjuk helyezni a talajon, a bal comb belső oldalához támaszkodva. 


Ideális esetben a jobb lábfej függőleges a talajhoz képest, a jobb sarok közvetlenül a jobb láb ujjai fölött van és fölfelé mutat. Ha még nem ez az eset, akkor helyezzük a kezeinket a földre, emeljük meg az ülőcsontjainkat, és finoman guruljunk előre, hogy a lábunk függőlegesebb legyen. Forgassuk a combot befelé. 


A csípők legyenek merőlegesek a bal lábra, és hagyjuk, hogy a jobb térd megtalálja a helyzetét. Ez a sarok elhelyezkedésétől függ: minél függőlegesebb  a sarok, annál előrébb lesz a térd. Ha a sarok pontosan a lábujjak fölött van, akkor a térd 45 fokban lesz a bal lábhoz képest. Eresszük le a térdünket a talajra. Lehet, hogy fel kell emelnünk a bal fenekünket a talajról ahhoz, hogy a térdet le tudjuk ereszteni. A gravitáció segítségével a felemelt fenekünk egy idő múlva le fog érni a talajra. Ahhoz, hogy izomerővel tudjuk a térdünket a talajhoz érinteni, meg kellene feszítenünk a hamstringeket, ami nem javasolt ebben a pózban, mivel akkor a comb visszahúzódik a csípőízületbe. 


Hagyjunk időt magunknak, hogy fejlődjünk ebben a pózban. Ha kell, maradjunk heteken vagy hónapokon keresztül bármelyik előbb leírt fázisban. Ha helyesen hajtjuk végre, akkor ez a póz terápiás hatással van a térdre, és a krónikus térd-gyulladásokat is el tudja mulasztani. 


Ha képesek voltunk követni az eddigi utasításokat, akkor nyúljunk előre, és fogjuk meg a bal lábunkat. A hajlékonyabbak foghatják a jobb csuklót a bal kézzel. Belégzésre emeljük a mellkast és egyenesítsük ki a karjainkat.


Astau: Kilégzésre hajoljunk előre a bal láb belső oldalán. Forgassuk tovább befelé a combot.  Miközben a jobb térd kapcsolatban marad a padlóval, A bal ülőcsont lefelé süllyed, hogy találkozzon a padlóval. Pipáltassuk tovább a jobb lábat, és nyomjuk bele mélyebben a bal ágyékunkba. A sarkunk nyomódjon az alhasba. Nők esetében a sarok a méhet nyomja. ez a póz különösen hasznos a női reproduktív rendszer számára, mint ahogyan a Dzsánusírsászana B hasznos a férfi reproduktív rendszer számára. 


A bal láb pipáló és spiccelő pozíció között van, és a láb alsó része aktívan dolgozik. A jobb combot kifelé nyújtjuk a jobb csípőből. Ha a előrenyújtózkodunk a jobb comb belső oldala felett, akkor el tudjuk lazítani a combközelítő izmokat.


Mint mindegyik póznál, ahol a lábujjak felé kell nézni, itt is lényeges, hogy ne hajlítsuk hátra a nyakunkat. Ha helyesen hozzuk összhangba a pózt, akkor egy idő múlva az állunk a sípcsontunkhoz fog érni. Sohase áldozzuk fel a gerinc összhangját elképzelt célok elérése érdekében, inkább tartsuk meg mindig a póz belső integritását, és így fogjuk elérni a jóga valódi célját. Maradjunk a pózban öt légzésig. 


Nava: Belégzésre emeljük fel a mellkasunkat, miközben még mindig tartjuk a lábunkat. Kilégzésre vegyük ki a jobb lábunkat a pózból, és a kezünket helyezzük a talajra. 


Dasa: Belégzésre emelkedjünk fel.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.


Csaturdasa-vimsatihi: Ismételjük meg a pózt a másik oldalra is."



Nincsenek megjegyzések: