2011. október 9., vasárnap

Buddha lótusza

Újabb részlet Gregor Maehle könyvéből: 


"Anatómiai fókusz: a Buddha lótusza


ha a Dzsánusírsászana A-ban spicceltetjük a lábat, akkor a sípcsont követi a combcsont befelé fordulását, míg az elülső éle (egy háromszögletű csontról van szó) a föld felé fordul, a sarkunk pedig az ég felé. Ezt az alapvető mozdulatot minden lótusz-pózban lehet alkalmazni. Ennek következtében a lótusz-pózban a sarkunk és a talpunk felfelé fog mutatni, mint Buddha ábrázolásain. Ez az anatómiailag helyes pozíció. Sok nyugati úgy módosította a pózt, hogy a talpak és a sarkak a has felé mutatnak, ez azonban nem kívánt módon terheli a térdízületet. 


Ha lefelé fordítjuk a lábfejet, miközben pipáltatjuk is, az mélyíti a comb mediális rotációját, és így mélyíti a lótuszpózt. Mindezeket összeegyeztetve hozzunk létre egy energia-vektort a lágyékból kiindulva. Ezzel ellensúlyozzuk azt a hajlamot a kezdők esetén, hogy a combcsontot visszahúzzák a csípőbe, ami megrövidíti a combközelítő izmokat, és megnehezíti a csípőnyitást. Minden csípőforgatáshoz szükséges a combközelítő izmok ellazítása és nyújtása.


Ha a Dzsánusírsászana A-ban nyújtjuk a combok belső oldalát, akkor ellazulnak a combközelítő izmok, és csökken a térdre gyakorolt nyomás. A térdet finoman lefelé és hátrafelé húzzuk (a comb távolítása által), és így tudjuk nyújtani a combközelítő izmokat. A nyugati emberek között gyakoriak a megrövidült combközelítő izmok. A mi kultúránk azt tanítja, hogy irányítsuk és igázzuk le a természetet, fölé helyezve magunkat. Ezt a széken ülés szokása is tükrözi: a föld felett és attól elszigetelve ülünk. Az ázsiaiak és sok más civilizáció képviselői a földön szoktak ülni. Ez jobban megfelel annak a nézetnek, amikor az emberek a természet részei és nem az urai. És ha a földön ülünk, akkor a csípőízületeink meg fognak nyílni. 


Quadratus lumborum


A Dzsánusírsászana A szépen megnyújtja a quadratus lumborum izmot a derékszakaszon. A quadratus lumborum egy kicsi hátnyújtó izom, ami az Erector spinae izomcsoport alatt helyezkedik el. A tizenkettedik bordán ered, és az öt ágyéki csigolya mentén halad végig, majd a medenceívhez kapcsolódik. Sok esetben kemény és meg van rövidülve (hiperlordózis), ha hosszú ideig kell állnunk. A quadratus lumborum izom gyakran begörcsöl, ha túlfeszítjük a hátrahajlításokban, vagy a lábat a nyak mögé tévő pózokban. Erre a Dzsánusírsászana A és a kettes sorozatban lévő Parighászana a fő terápia. A Dzsánusírsászana A jó eszköz a derék meghosszabbítására, ami alapvető ahhoz, hogy a hátrahajlításokat és a lábat a nyakba tevő pózokat végre tudjuk hajtani."


   

Nincsenek megjegyzések: